Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GLOBALNI USPJEH

Veliko priznanje za znanstvenika Nenada Bana: Postao je član američke Akademije znanosti

Nenad Ban
Foto: Tportal
1/3
27.04.2021.
u 16:41

Nisam znao o čemu se radi dok nisam vidio da mi kolege, vrhunski znanstvenici, većinom američki akademici, čestitaju što sam postao član američke Nacionalne Akademije Znanosti.

Naš ugledni znanstvenik molekularni biolog prof. dr. sc. Nenad Ban sa švicarskog Tehničkog sveučilišta ETH u Zurichu dobio je još jedno veliko priznanje u karijeri. Odabran je za člana Nacionalne američke znanosti. Tako se pridružio još nekim našim uglednim znanstvenicima poput prof. dr. sc. Paška Rakića te prof. dr. sc. Miroslava Radmana u članstvu ove vrhunske američke znanstvene ustanove.

The National Academies of Sciences objavila je tako prekjučer kako u svoje članstvo prima 120 novih članova od kojih je 59 žena, najviše ikada, ali i 30 međunarodnih članova, sve je to priznanje za njihov predani i kontinuirani rad te dostignuća u svojim istraživanjima. Prof. Ban bio je vidno uzbuđen doznavši da je uvršten u ovo doista ugledno društvo.

- Jučer sam otvorio e-mail program i vidio da se skida stotinu neotvorenih poruka. Nisam znao o čemu se radi dok nisam vidio da mi kolege, vrhunski znanstvenici, većinom američki akademici, čestitaju što sam postao član američke Nacionalne Akademije Znanosti. Tek kasnije sam primio službeni dopis pa izgleda da su kolege bili brzi i poslali mi poruke čim je NAS to objavio na njihovoj web stranici. Ovo priznanje nisam očekivao jer je broj stranih članova ograničen na jako mali broj znanstvenika pa se zbog toga radi o posebnoj časti. Kolege s kojima sam radio na Yale-u i na mom Sveučilištu ETH su jako sretne jer to donosi čast i institucijama gdje sam radio, a time i Sveučilištu u Zagrebu.

Treba spomenuti kako je među ovogodišnjim laureatima i još jedan znanstvenik hrvatskog porijekla, to je prof. dr. sc. Ralph S. Baric sa Sveučilišta Sjeverna Karolina koji se u ovoj pandemiji istakao s nekoliko izuzetnih radova o novom koronavirusu. Kuriozitet je i uvrštenje Bena Bernankea, američkog ekonomista koji je osam godina bio na čelu američkih saveznih rezervi.
Samu je akademiju 1863. godine osnovao predsjednik SAD-a Abraham Lincoln tražeći neovisnog savjetnika po pitanjima znanosti. Po istoj je kongresnoj povelji Akademija kasnije proširivana Nacionalnim akademijama medicine i inženjerstva.

Komentara 3

FM
fmihoci1
19:15 27.04.2021.

.... mali ispravak, valja biti precizniji: .... "National Academies of Sciences" (tj. Nacionalne akademije znanosti) ... zapamtio sam odavno ime ove vrijedne i pametne usa nevladine institucije jer sam često s njom komunicirao ...

BI
Binga01
18:32 27.04.2021.

Sad kreće Đikićeva hajka i traženje svega i svačega.

Avatar Medusa
Medusa
19:04 27.04.2021.

Platio Bill

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije