Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUTRA U VEČERNJEM

Veliki specijal: kako doista žive Hrvati koji su otišli u Irsku

Hrvati u Irskoj
Foto: Marina Borovac
24.05.2019.
u 18:59

Naša reporterka Marina Borovac u tri je grada - Dublinu, Castlebaru i Galwayu - provela pet dana s novom generacijom hrvatskih iseljenika

Brate, stigli smo kući – izgovorio je Slavonac u dvadesetim godinama u trenutku kad je zrakoplov Croatia Airlinesa – u kojem su na letu iz Zagreba u Dublin ostala prazna samo tri-četiri mjesta – “poljubio” pistu u tom trenutku suncem okupanom i vjetrovitom glavnom gradu Irske.

– Nikada se prije nisam vozila avionom. A sad sam morala. Idem vidjeti sina, on tu radi – ponavljala je tijekom puta Slavonka u šezdesetima.

– Prije nego što sam otišao u Irsku pitao sam šefa bi li se moja plaća mogla nakon toliko godina rada štogod popraviti. Kazao je da ne može, a tako više životariti nisam mogao ni ja – kazao joj suputnik iz Zaprešića.

Kontrola putnika u zračnoj luci bila je brza. Slavonka je pohitala u naručje sinu, momak iz Zaprešića otišao je na jednu, mladi Slavonac s prijateljem do kojeg je sjedio i s kojim je za leta pjevušio pjesme Opće opasnosti i Riblje čorbe na drugu stranu. Autobus kojim ću za sedam eura otići do željezničkog kolodvora u Dublinu stigao je u trenu. U tih pola sata vožnje nebo se bilo zasivilo dok smo mi lijevom stranom kolnika klizili prema središtu grada u busu na kat za čijim je upravljačem, što se nalazi na desnoj strani, sjedila žena. Na putu prema gradu nitko nikome nije ulijetao niti se vozio “na guzici”. Nije bilo ni trubljenja iako u to doba ono nije bilo zabranjeno. Naime, na irskim je prometnicama dopušteno “sjesti” na trubu od 11 do 17 sati, nakon toga se vremena plaća kazna.

>> Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili u e-izdanju!

Ne propustite i druge teme: 

>> Kako glasati na izborima za Europski parlament

>> Je li izborna šutnja u eri društvenih mreža moguća?

>> Pierluigi Collina za Večernji: Prije 13 godina htio sam posvojiti Zvonu Bobana

>> Ortopedu koji je vrijeđao pacijente na godinu dana oduzeta dozvola za rad

Ključne riječi

Komentara 38

HH
Hrvoje Hrk !!
22:01 24.05.2019.

Znam ih dosta kaj su u irskoj i gore žive nego tu , jer vec sam bio u posjeti par puta po par mjeseci u par godina i veliko hvala Ne !! Tu je ipak bolje ! imam za to dosta razloga

KE
kelab
23:25 24.05.2019.

ja sam u ameriki, imam sve i zivim jadno i nikako i brez veze.

Avatar Toni Broo
Toni Broo
01:58 25.05.2019.

U Irskoj je 1840. živjelo 6,5 milijuna Iraca. 1971. su spali na jedva 3 milijuna stanovnika, pa su se donekle demografski opraviili i sad ih je početkom 2019. 4,8 milijuna. Međutim i danas veliki broj Iraca iseljava u Ameriku, aaa na njihova mjesta dolaze stranci iz postkomunističkih država. Hrvata je 1840. bilo jedva milijun, a danas nas ima oko 4 milijuna. Da smo od 1945. imali kapitalizam kao sav normalni zapadni svijet, imali, bi standard na nivou Irske i nitko ne bi imao potrebe iseljavati te bi bili useljenička država. Nažalost, kod nas se od 1945. gradio sustav neproduktivnosti, dogovorne ekonomije, uhljebništva i teško je danas graditi nekakvo etičko poduzetnišvo i konkurirati na slobodnom tržištu državama koje žive kapitalistički zadnjih 100 godina. Današnja Hrvatska je u mnogim gospodarskim i društvenim segmentima samo žrtva nasljeđenog sklopa bivše juge.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije