Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUD PONIŠTIO ODBIJENICE

Hrvatski gay par smije udomiti dijete: 'Napravili su presedan za čitavo društvo'

Ivo Šegota i Mladen Kožić
Foto: Dugina obitelj
1/5
20.12.2019.
u 10:00

Odvjetnica ovog para, Sanja Bezbradica Jelavić, stoji iza tog presedana, a njezina tužba dokazala je kako je odbijenica Centra za socijalnu skrb donesena mimo nacionalnih propisa te Konvencije o ljudskim pravima

Odlukom Upravnog suda u Zagrebu poništene su odbijenice za udomiteljstvo Centra za socijalnu skrb Zagreb i Ministarstva demografije Ivi Šegoti i Mladenu Kožiću, istospolnom bračnom paru. U praksi to znači da ovaj istospolni bračni par na temelju sudske odluke ima pravo nastaviti s procedurom dobivanja i dobiti licencu za udomiteljstvo. Veliki je to presedan koji jasno ukazuje kako u Hrvatskoj pravno istospolni parovi imaju pravo biti udomitelji, a na temelju kojega će zasigurno njih veliki broj to pravo i zatražiti. Mnogi istospolni parovi, naime, dosad su odustali upravo zbog dugotrajne procedure i Zakona o udomiteljstvu od ovog postupka. Kako će reći Ivan Zidarević, prijatelj para koji je dobio navedenu presudu, oni su bili uporni i Sud je donio pravu odluku.

- Išlo se na to da će mnogi ljudi odustati, a tako je i bilo i zato je ovo jako dobro jer smo podnijeli prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o udomiteljstvu. Parovi su odustajali baš zbog procedure, a mnogi su otišli u inozemstvo udomiti ili posvojiti svoju djecu. Ivo i Mladen su zaista napravili presedan za čitavo društvo - komentira Zidarević.

Foto: Dugina obitelj

Odvjetnica ovog para, Sanja Bezbradica Jelavić, stoji iza tog presedana, a njezina tužba dokazala je kako je odbijenica Centra za socijalnu skrb donesena mimo nacionalnih propisa te Konvencije o ljudskim pravima.

- Oni su prošli oko 70 posto potrebne procedure za dobivanje licence sa svim pozitivnim rezultatima i ostalo je još par formalnost kako bi mogli dobiti licencu no tada su odbacili njihov zahtjev. Upravni sud je sada poništio rješenje Centra za socijalnu skrb Zagreb jer ako je Centar već smatrao da postoje zakonske pretpostavke koje onemogućuju podnositelje u postupku da bi tada donijeli rješenje kojim bi odmah odbacili njihov zahtjev. No, oni su započeli postupak za dobivanje licence koji je pred kraj prekinut na način da navodno ne postoje zakonske pretpostavke i pri tomu su se pozivali na Zakon o udomiteljstvu. Uz taj Zakon, u konkretnoj stvari se primjenjuje i Zakon o suzbijanju diskriminacije i Zakon o ravnopravnosti spolova i Zakon o životnom partnerstvu koji kaže da u svim sudskim i upravnim tijelima životni partneri imaju jednaka prava kao i bračni partneri. To je organski zakon koji su Centar i Ministarstvo morali uvažiti, ali to nisu učinili - objasnila je odvjetnica Bezbradica Jelavić.

Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Izuzev nepoštivanja hrvatskih zakona odluka Centra i Ministarstva prekršila je i Konvenciju o ljudskim pravima što je također bio jedan od argumenata u tužbi koju je Upravni sud prihvatio. Kako će pojasniti odvjetnica ovog para, u tužbi su detaljno citirali stavove Europskog suda za ljudska prava među kojima i presudu u slučaju iz Austrije koja kaže:

"odnos između osoba istog spola koji žive u stabilnoj životnoj zajednici spada u pojam obiteljskog života jednako kao i veza odnosno odnos osoba suprotnog spola u jednakoj situaciji".

Centar za socijalnu skrb Zagreb po primitku presude mora po njoj i postupiti odnosno dovršiti proceduru za udomiteljsku licencu ovom istospolnom paru. Presudu, prema odgovoru koji smo dobili iz Centra, još nisu zaprimili, a stav Upravnog suda nisu nadležni komentirati.

- Centar za socijalnu skrb Zagreb donosi rješenja isključivo na temelju važećih Zakona i podzakonskih akata - stoji u odgovoru.

- Nakon duge pravne bitke, odugovlačenja slučaja i neizvjesnosti kroz koji su morali prolaziti Ivo i Mladen od trenutka kada su se prijavili da žele postati udomitelji i nakon učestalih apela udruge Dugine obitelji, koja okuplja LGBTI osobe koje su roditelji i one koji to žele postati, ovo je prvi put da je jedan sud u Republici Hrvatskoj presudom potvrdio međunarodnu sudsku praksu i odluke Europskog suda za ljudska prava, prema kojoj se istospolni parovi moraju zakonski tretirati jednako kao i heteroseksualni parovi - komentirali su iz udruge Dugine obitelji.

Scene koje su vas najviše iznenadile: Najveći hit bila je djevojka na parkiralištu

Ivo Šegota i Mladen Kožić
1/29
Ključne riječi

Komentara 83

MO
moškov
10:23 20.12.2019.

Sotonska posla....

SH
Shalan
10:35 20.12.2019.

Nije istospolni bračni par, nego istospolna zajednica.

ĆI
ćiro
11:03 20.12.2019.

Pravosudje? Jad i bijeda!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije