Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Progutala ga vatra

Veliki požar u brazilskom muzeju: Uništen kostur dinosaura i najstariji ljudski fosil

požar u Brazilu
Foto: Reuters/Pixsell
1/16
03.09.2018.
u 07:44

Muzej je osnovan 1818. a u njemu se nalazi nekoliko ključnih kolekcija, uključivo egipatsku kolekciju, grčko-rimske artefakte, paleontološku kolekciju u kojoj se nalazi i kostur dinosaura pronađen u regiji Minas Gerais kao i najstariji ljudski fosil pronađen u Brazilu

Veliki požar koji je u nedjelju zahvatio 200 godina star Nacionalni muzej u Rio de Janeiru, jedan od najstarijih u Brazilu, vjerojatno je uništio ogroman broj artefakta, od arheoloških pronalazaka do povijesnih memorabilija.

Uništenje zgrade i kolekcija "neprocjenjiv je gubitak za Brazil", rekao je u priopćenju predsjednik Michel Temer.

"Danas je tragičan dan za Brazil. Dvjesto godina rada, istraživanja i znanja je izgubljeno", dodao je.

Zasad nema podataka o točnim razmjerima uništenja, kao ni o mogućim žrtvama ili ozlijeđenima.

požar u Brazilu
1/16

Televizijske snimke požara, koji je buknuo u nedjelju nakon što je muzej zatvoren za posjetitelje, pokazuju da je on izmakao kontroli tijekom noći.

Požar, čiji uzrok još nije poznat, počeo je oko 19,30 sati po lokalnom vremenu, odnosno nešto iza ponoći po srednjoeuropskom.

Muzej je osnovan 1818. a u njemu se nalazi nekoliko ključnih kolekcija, uključivo egipatsku kolekciju, grčko-rimske artefakte, paleontološku kolekciju u kojoj se nalazi i kostur dinosaura pronađen u regiji Minas Gerais kao i najstariji ljudski fosil pronađen u Brazilu. Muzej ukupno posjeduje više od 20 milijuna vrijednih predmeta.

Potpredsjednik te institucije Luiz Duarte rekao je za televiziju Globo TV da je muzej godinama zanemarivan.

"Nikad ništa nismo dobili od vlade", kazao je. "Nedavno smo završili dogovor s državnom bankom za razvoj BNDES o velikoj investiciji, kako bismo konačno mogli obnoviti palaču, i, ironično, kako bismo postavili novi planirani sustav za zaštitu od požara"

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar nekakav
nekakav
07:54 03.09.2018.

jedino na što u muzeju trebaju paziti je zaštita od požara i krađe. i te dvije stvari ne rade kako treba.

Avatar @proma-trač
@proma-trač
08:27 03.09.2018.

Kostur dinosaurusa je najvećim dijelom bio sastavljen od plastike, tako da to i nije neki "neprocjenjivi gubitak" kako se to ovdje u članku naglašava. Do sada nikad nije nađen ni jedan kompletan kostur. Od nekakvoga nađenog zuba ili kakve koščicee tkz. znanstvenici sklepaju ogromnu aždaju i onda podastiru neke svoje lude kvaziteorije. Za što sve ljudi dobivaju novac da čovjeku prsne mozak.

MI
midea
10:16 03.09.2018.

kostur dinosaura ne postoji nigdje u svijetu , dinosauri su izmišljotina filmske industrije i biznisa!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije