Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Veliki petak u L’Aquili: Djeca pokopana s roditeljima

09.04.2009.
u 22:14

Tišina je boljela više od plača. Članovi obitelji poginulih bez riječi su sjedili ispred 205 ljesova, među kojima je bilo i nekoliko bijelih. U njima su tijela poginule djece. Neki od tih bijelih sanduka bili su položeni na velike smeđe, u kojima su posmrtni ostaci njihovih roditelja.

Pogreb žrtava potresa u Italiji

Tlo još podrhtava
Cijele su obitelji iz L’Aquile danas, na Veliki petak, pokopane u velikom kolektivnom pogrebu, a misu je predvodio vatikanski državni tajnik Tarcisio Bertone. I papa je u Vatikanu osjetio strašan potres koji je pogodio L’Aquilu, rekao je to u poruci koju je uputio prisutnima na misi.

“U duhu sam blizak s onima koji su propatili u toj golemoj tragediji”, poručio je papa Benedikt XVI. putem svoga osobnog tajnika. Bertone je u svojoj homiliji blagoslovio ljesove i usporedio ih s Isusovim križem. Biskup L’Aquile Molinari kazao je pak da je, zagrljen sa svojim sugrađanima, plakao pokraj ljesova, u kojima su bili ljudi koje je gledao tijekom godina. I sada ih, kaže, gleda.

Zemlja se i na Veliki petak tresla.
Pred sam početak mise i pokopa vatrogasci su u L’Aquili izvukli još dva mrtva tijela, ženu (53) i njezinu 18-godišnju kćer. Do petka ujutro broj žrtava potresa narastao je na 289, a spasilačke ekipe nastavit će tragati za preživjelima do Uskrsne nedjelje. Zadaća im je otežana jer se tlo još nije smirilo.

Studentski grad
Poslije katoličkog obreda održan je islamski, za šest muslimana, među kojima je i student iz Nigerije, koji su izgubili život u toj tragediji. Brojne su žrtve pokopane i izvan srušenoga grada. Posmrtni ostaci majke Anne Marije Russo i njezinih četiriju kćeri koje su poginule u jednoj kući u L’Aquili prebačeni su u mjesto Vieste u Puglii. Student i otac sedmomjesečne djevojčice Luca Lunari (20) pronađen je mrtav pod ruševinama studenskog doma u L’Aquili – posljednji je od stradalih studenata izvučen iz ruševina u četvrtak ujutro.

Njegova djevojka Giada (17), s kojom ima kćer Martu, ostala je u gradu Rietiju s djetetom, gdje su zajedno živjeli. Luca je prenoćio u studenskom domu jer je sljedeći dan trebao imati ispit na fakultetu za informatiku sveučilišta u L’Aquili. Giada i Luca su se upoznali u gimnaziji, koju ona i dalje pohađa, a usto studira na konzervatoriju Santa Cecilia u Rimu na klavirskom odsjeku. Luca je na Veliki petak pokopan u svome gradu Rietiju. L’Aquila je bio grad studenata pa je najviše poginulih iz te populacije. Ako se ubrzo grad ne obnovi, ako ubrzo ne proradi sveučilište, to će značiti i smrt L’Aquile.

Na Veliki petak se ne bi smjeli održavati drugi obredi u crkvi osim onih vezanih za uskrsno trodnevlje. Papa Benedikt XVI. zato je posebnom odlukom dopustio održavanje euharistijske mise i liturgiju posljednjeg ispraćaja za žrtve potresa u regiji Abruzzo u središnjoj Italiji. Premijer Silvio Berlusconi je izjavio da je shrvan tragedijom L’Aquile. Za obnovu grada bit će potrebno, rekao je, nekoliko godina.

Preživjela jer je shvatila da će potres srušiti dom

U potresu poginule majka i sve četiri kćeri koje je sama hranila

U potresu poginula 251 osoba, broj i dalje raste

Potres od 6,3 stupnja po Richteru uništio grad


Papa koji je odbio Petrovu stolicu

U rušenju L’Aquile ponovno je “preživjelo” tijelo Celestina V., jedinoga pape koji je u 13. stoljeću odustao od Petrove stolice. Njegovo je tijelo pohranjeno u staklenom sanduku u bazilici Santa Maria di Collemaggio, koja je stradala. Staklena kutija je pod ruševinama ostala neoštećena i vatrogasci su je u četvrtak izvukli i smjestili na sigurnije mjesto.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije