Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kaos na američkim ulicama

Nacionalna garda na mjestu prosvjeda: 'Sudjelovali su u borbi protiv građanskog nemira'

Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
Autori: Vecernji.hr, Hina
29.05.2020.
u 16:43

Prosvjednici su blokirali autobuse i ometali promet, te bacali boce na časnike.

Zbog smrti Georgea Floyda širom SAD-a traju prosvjedi. Obitelj Afroamerikanca Georgea Floyda, (46), koji je umro nakon brutalnog uhićenja, o čemu je kružio viralan video internetom, tražili su da policajci koji su sudjelovali u njegovom uhićenju budu optuženi za ubojstvo. Oni su u međuvremenu otpušteni s posla.

Ono što je započelo kao mirni prosvjed sada je eskaliralo, a ima i velike imovinske štete, rečeno je na tiskovnoj konferenciji policijske uprave Louisville Metro u Kentuckyju. Prosvjednici su blokirali autobuse i ometali promet, te bacali boce na časnike, kazali su iz policije. Šteta je velika na vozilima i zgradama.

Kako piše CNN, prosvjeduje se u pet gradova. U Minneapolisu su prosvjednici zapalili zgradu policije. U Kentuckyju je došlo do pucnjave.

Tijek događaja:

16:20 -  Petsto vojnika Nacionalne garde stiglo je u petak ujutro na mjestu prosvjeda, priopćila je vojska.

"Tijekom noći vojnici su sudjelovali u nekoliko zadataka s vatrogascima u borbi protiv građanskog nemira", precizira se u priopćenju. Do jutra ih je na položaje stiglo do 500, a mobilizirano je i oko 200 policajaca i helikopteri.

 "Tijekom noći vojnici su sudjelovali u nekoliko zadataka s vatrogascima u borbi protiv građanskog nemira", precizira se u priopćenju. Do jutra ih je na položaje stiglo do 500, a mobilizirano je i oko 200 policajaca i helikopteri.

14:10 - Treća noć paleži, pljački i vandalizma zahvatila je Minneapolis dok prosvjednici izražavaju bijes zbog smrti nenaoružanog crnca kojemu je bjelački policajac koljenom priklještio vrat dok je ležao na tlu nakon uhićenja.

Najnoviji neredi u najvećem gradu Minnesote prošli su uglavnom bez kontrole u četvrtak navečer, a gradonačelnik je naredio taktičko povlačenje policije iz policijske postaje koja je zapaljena.

Pripadnici Nacionalne garde pozvani ranije tijekom dana uglavnom su se držali po strani.

Guverner Tim Waltz naredio je Gardi da pomogne u održavanju mira nakon dviju prijašnjih noći nereda uzrokovanih smrću Georgea Floyda u ponedjeljak.

12:40 - Twitter je cenzurirao objavu Donalda Trumpa jer smatraju da ona 'veliča nasilje'. Trump je zaprijetio da će poslati vojsku koja će 'ispravno obaviti posao'. Upozorio je da 'kada počne pljačka, počinje pucnjava'.

Twitterov potez uslijedio je nekoliko sati nakon što je Trump potpisao uredbu kojom želi ograničiti zaštitu društvenih mreža i slobodu koju imaju u moderiranju svojih sadržaja.

Objava nije uklonjena, nego je prekrivena upozorenjem i može se vidjeti kada se na njega klikne.

'Tim su tweetom prekršena pravila Twittera o zabrani veličanja nasilja. No Twitter je procijenio da taj sadržaj radi javnog interesa ipak treba ostati dostupan' - stoji na Twitteru. 

11:10 - Najmanje je sedmero ljudi nastrijeljeno, a najmanje jedna osoba je u kritičnom stanju nakon prosvjeda u Louisvilleu zbog ubojstva Breonne Taylor, crnkinje ustrijeljene u svom stanu u ožujku, rekla je policija u petak.

Situacija u središtu grada još uvijek je osjetljiva, rekao je u e-mailu glasnogovornik policije.

Policija kaže da nije ispalila ni metka u incidentu, no da je neke ljude uhitila. Ranije su tvitali da se okupilo veliko mnoštvo u središtu grada.

U četvrtak navečer gradonačelnik Louisvillea Greg Fisher podijelio je post na Twitteru za koji je rekao da ga je napisala majka Breonne Taylor, u kojemu se prosvjednici pozivaju na mirni prosvjed. "Razumljivo, osjećaji su jaki", napisao je u tvitu.

Pucnjava u Louisvilleu dogodila se u isto vrijeme kad su u Minneapolisu eskalirali prosvjedi zbog smrti Georgea Floyda (46),  crnca koji se, kako se može vidjeti u videosnimci, guši  jer mu je policajac koljenom stisnuo vrat. 

U incident su umiješana četvorica gradskih policajaca, uključujući onoga koji je prikliještio Floydov vrat dok je ležao na zemlji i jecao "molim vas, ne mogu disati".  

Floydov slučaj javnost je podsjetio na ubojstvo Erica Garnera, nenaoružana crnca u gradu New Yorku 2014. kojemu je policajac zabranjenim zahvatom stisnuo grlo te ga se moglo čuti kako vapi: "Ne mogu disati".

Njegove riječi postale su poruka pokreta Black Lives Matter osnovanog u jeku policijskih ubojstava Afroamerikanaca.

09:00- Minesotski guverner aktivirao je Nacionalnu gardu u četvrtak kako bi pomogao policiji uspostaviti red nakon dva dana nasilnih prosvjeda.

Guverner Tim Walz naredio je pripadnicima garde da pomognu policiji dok lokalne, državne i savezne snage za provedbu zakona nastoje smiriti međurasne napetosti izazvane fatalnim uhićenjem Georgea Floyda (46).

Četvorica gradskih policajaca umiješana u incident, uključujući policajca koji je prikliještio Floydov vrat dok je ležao na zemlji i jecao "molim vas, ne mogu disati"  otpuštena su sljedeći dan.

Floydov slučaj javnost je podsjetio na ubojstvo Erica Garnera, nenaoružana crnca u gradu New Yorku 2014. kojemu je policajac zabranjenim zahvatom stisnuo grlo te ga se moglo čuti kako vapi: "Ne mogu disati".

Njegove riječi postale su poruka pokreta Black Lives Matter osnovanog u jeku policijskih ubojstava Afroamerikanaca.

Prosvjednici su ispunili ulice Minneapolisa treći dan zaredom uzvikujući "Ne mogu disati", mirno prosvjedujući  pred vladinim centrom okruga Hennepina i prolazeći središtem grada. Prosvjednici traže da četvorica policajaca budu odmah uhićena.

Osim toga stotine prosvjednika okružile su policijsku postaju i supermarket Target, poprišta sukoba u srijedu navečer između prosvjednika koji su bacali kamenje  i interventne policije koja je ispaljivala suzavac i gumene metke.

Na parkiralištu Targeta zapaljen je automobil, a pljačkaši su povremeno upadali u praznu trgovinu da uzmu ako je što preostalo.

Oba skupa počela su uz slabo policijsko osiguranje te bez Nacionalne garde.

Na jutarnjem brifingu policijski zapovjednik Chief Medaria ispričao se Floydovoj obitelji te priznao da je policija pridonijela "nedostatku nade" u minesotskome najvećem gradu.

MInistarstvo pravosuđa reklo je u četvrtak da je istraga policijske umiješanosti u Floydovu smrt "najviši prioritet."

Brat žrtve, Philonise Floyd, rekao je CNN-u u četvrtak da je umoran od toga da "gleda kako crni čovjek umire." Rekao je da razumije bijes ljudi, no apelirao je na prosvjednike da ostanu mirni.

Peticiju na stranici Change.org koja poziva vlasti da uhite i osude četvoricu policajaca potpisalo je do četvrtka ujutro više od 1.1 milijuna ljudi.

Ključne riječi

Komentara 49

MK
mksdk
09:03 29.05.2020.

Bijelci trebaju organizirati nerede svaki put kada crnac ubije bijelca. A, promatrano po glavi stanovnika, šansa da će se to dogoditi je 10 puta veća nego obrnuti slučaj.

Avatar Osvetnik Ernesta Fulira
Osvetnik Ernesta Fulira
09:38 29.05.2020.

Kunta Kinte je odlucio da se vise ne zeli zvati Toby..

Avatar HILARIUS FELIX
HILARIUS FELIX
09:07 29.05.2020.

Trump im je poručio - kada počnu neredi/pljačke, počinje pucnjava i ponudio pomoć vojske. Veijeme je da se te primitivce nauči pameti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije