Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
summit eu

Veliki lov Europske unije na porezne prevarante

'Britain\'s Prime Minister David Cameron arrives at a European Union leaders summit in Brussels May 22, 2013. Growing concern in European capitals about aggressive tax avoidance by high-profile corpor
'ERIC VIDAL'
22.05.2013.
u 22:00

EU će za razotkrivanje poreznih utajivača pokušati pridobiti i Švicarsku, Lihtenštajn i Monako.

Danas je loš dan za porezne prevarante – objavio je austrijski kancelar Werner Fayman, ali u toj izjavi govorio je zapravo uime svih lidera Europske unije koji su na jučerašnjem summitu u Bruxellesu dogovorili automatsku razmjenu podataka o stranim štedišama u svojim bankama. Taj bi dogovor mogao stati nakraj tvrtkama i građanima koji su u drugim državama EU, poput Irske, Austrije ili Luksemburga, skrivali prihode kako na njih ne bi morali plaćati puni iznos poreza u svojim matičnim državama. Austrija, koja tradicionalno štiti ideju bankarske tajne, uoči početka summita povukla je svoje protivljenje takvoj odluci. – Vjerujem da ćemo do kraja godine početi razmjenjivati podatke – dodao je austrijski kancelar Faymann.

Njemačka kancelarka Angela Merkel nazvala je jučerašnju odluku \"velikim korakom\" i najavila da će se napokon u EU početi razmjenjivati podaci važni za određivanje poreza. Luksemburg se također najviše protivio automatskoj razmjeni podataka o bankovnim računima, no trebao bi početi sudjelovati u tome od 2015. godine. EU će u pregovorima sa Švicarskom, Lihtenštajnom i Monakom pokušati pridobiti i te zemlje na pristupanje sustavu automatske razmjene podataka. Procjenjuje se da u Švicarskoj na računima nešvicaraca leži oko 2000 milijardi dolara.

Tisuću milijardi eura

– Luksemburg je spreman dijeliti podatke od 2015. ako EU ispregovara to isto sa Švicarskom i drugim zemljama izvan Unije – rekao je premijer Luksemburga Jean-Claude Juncker.

Na summitu je, kao promatrač uime Hrvatske, sudjelovao i premijer Zoran Milanović koji odluku vidi kao nužno uvođenje reda. Milanović se novinarima prije početka summita pohvalio kako je njegova vlada prvo pomela \"pred vlastitim vratima\". – Danas je u Hrvatskoj puno teže prevariti državu nego što je to bilo prije dvije godine. To je naš doprinos. Što god ostalo iza nas, ostat će to i još neke druge stvari. Država reda – rekao je premijer Milanović.

Analiza izrađena za potrebe Europskog saveza socijalista i demokrata, obitelji političkih stranaka kojoj pripada i hrvatski SDP, tvrdi da zemlje članice EU godišnje gube oko tisuću milijardi eura zbog rupa u zakonima koje omogućuju izbjegavanje plaćanja poreza ili utaju. Kad bi takva praksa bila potpuno zaustavljena, deficiti svih zemalja EU bili bi otplaćeni za 8,8 godina, zaključuje se u analizi.

Plaćanja poreza može se izbjegavati i na legalne načine, kao što pokazuju slučajevi multinacionalnih kompanija poput Applea ili Googlea koje, poslujući kroz tvrtke u porezno liberalnim zemljama Irskoj i Nizozemskoj, izbjegavaju plaćanje milijardi eura poreza godišnje.

Shulz: To je ozbiljan zločin

– Izbjegavanje plaćanja poreza ozbiljan je zločin koji je moguće počiniti nekažnjeno, ali koji izaziva ozbiljnu štetu društvu – rekao je predsjednik Europarlamenta Martin Schulz liderima zemalja EU na početku summita. I britanski premijer David Cameron zalaže se za snažniju borbu protiv poreznih prevaranata, ali predstavnici nekih drugih zemalja EU vide u tome britansko licemjerje jer u Britaniji postoje mnoge porezne oaze poput otoka Jerseya.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije