Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CYBERKRIMINAL

Veliki hakerski sukob moćnih velesila: Evil Corp na meti Amerikanaca

Hakeri
Foto: Getty Images
1/3
05.12.2019.
u 19:14

U operaciji protiv Evil Corpa sudjelovala su američka ministarstva pravosuđa i financija u suradnji s Britanskom nacionalnom kriminalističkom agencijom.

Američke i britanske vlasti zamrznule su imovinu 17 suradnika skupine Evil Corp sa sjedištem u Rusiji i optužile dvojicu njezinih vođa zbog kibernetičkih zločina kojima su oštetiti tvrtke diljem svijeta za više od 100 milijuna dolara.

Istražitelji su otkrili da je Evil Corp hakirao računala poslovnih tvrtki, domogao se brojeva bankovnih računa i sigurnosnih kodova te se koristio trećim stranama za prebacivanje novca s tih bankovnih računa hakerima.

Optužnice su podignute protiv dvojice vođa skupine. Prvi je Maksim Jakubec, vođa skupine Evil Corp za kojega se smara da stoji iza zloćudnog softvera "Dridex", a drugi je njegov najbliži suradnik Igor Turašev.

U operaciji protiv Evil Corpa sudjelovala su američka ministarstva pravosuđa i financija u suradnji s Britanskom nacionalnom kriminalističkom agencijom.

Američko ministarstvo tvrdi da je Jakubec radio za rusku obavještajnu službu FSB te da je krao materijal u korist Moskve.

Stručnjaci za kibernetičku sigurnost tvrde da je zloćudni softver Dridex koji se prvi put pojavio krajem 2011., počinio jednu od najvećih financijskih šteta na internetu.

Ključne riječi

Komentara 3

TO
Toni66
00:27 06.12.2019.

Veliki hakerski "sukob moćnih velesila" ??? ne radi li se ikao i kod svih do sada sankcija Amerike protiv Onih koji jednostavno zarde snkcije da bi se neko domogao njihovog kapitala : ,Zamrznuti (oteti novac stranih država i njihovih firmimi smo imali kod Iraka Afganistana kod južnoamrelkih država pa Irana + sankcije je uobilajena kazna Amerike prema drugima naravno sa njihovim objašnjenjem i njihovom istinom . Odlukom močnih prema uvijek nemočnima.. Zanmo da je intrenet Američki i da sva moguča zaštita i špijunaža kroz to je smo kod provajdera i vlasnika interneta apsolutno dostupna i da se kontrolirati manipulirati u totalu ... .

Avatar nekakav
nekakav
07:32 06.12.2019.

očito će iran morati zapljeniti pola američke 6. flote, kao kaznu zbog štete koju je prouzročio stuxnet, čista američko-izraelska umotvorina. jako volim ovakve akcije protiv hakera. što i tko su hakeri? dal je to nsa? ona ipak čita vaše e-mailove. cia? isto to radi. fbi? naravno. eu službe? također, kako koja ima priliku i sposobnost. zanimljivo da nije bit otkriveni sadržaji, već tko je kome provalio i objavio prljavi veš. da nije ovih hakera, mi ne bismo znali da 90% zapadnih biatlonaca ima dozvolu koristiti lijekove protiv astme, a da u medicinskom kartonu se ne vode kao astmatičari. a taj lijek ima zadivljujuću nuspojavu, pa eto, većinu medalja u nordijskim disciplinama osvajaju baš ti sa astmom.... tue je jako zanimljiv pojam, rezerviran samo za neke, i to se ne smije znati. sport je postala politička grana. nikog nije briga od čega i zbog čega su umrle neke američke sprinterice... amerikanci kontroliraju internet, i tu igračku im treba uzeti, internet je svjetska mreža. a nadzor ovi baš i ne žele ispustiti iz ruku...

DU
Deleted user
05:07 06.12.2019.

dridex bolje nego stuxnet

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije