Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traže je po Baranji

Velika potraga: Vučica pobjegla iz osječkog Zoološkog vrta

Vuk
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
14.12.2019.
u 17:04

- Stručne službe još uvijek ju traže, ali zaista nema razloga za paniku. Vučica je plašljiva, boji se ljudi, zato je i pobjegla - kaže Zoran Kon, glasnogovornik PU Osječko-baranjske.

Mlada vučica pobjegla je iz osječkog Zoološkog vrta u petak oko 15 sati. Još uvijek nije poznato kako se izvukla iz nastambe kao ni to gdje se skriva. Pretpostavlja se da je pobjegla u šumu prema Baranji slijedeći lisičji trag. Inače, do prije sto godina vuk je u Baranji bio 'domaća' životinja. 

- Stručne službe još uvijek ju traže, ali zaista nema razloga za paniku. Vučica je plašljiva, boji se ljudi, zato je i pobjegla - kaže nam Zoran Kon, glasnogovornik PU Osječko-baranjske.

Riječ je, inače, o mladoj ženki, staroj oko godinu i pol koja je prije dva dana stigla u osječki Zoološki vrt, a preseljenje joj je očito teško palo. Alarmirani su županijski centar 112 i lovci Hrvatskih šuma kako bi pokušali uhvatiti odbjeglu vučicu.

Iz Zoološkog vrta apeliraju na građane da im jave ako je slučajno vide. U osječki Zoološki vrt u siječnju dolazi i vuk iz Stockholma koji treba biti partner odbjegloj vučici.  

- Nije ni nama jasno kako se to dogodilo. Timaritelji su je nahranili i nakon dva sata ugledali u našem gospodarskom dvorištu. Otvorili su vrata kako bi ju vratili, no ona je pronašla rupu na ogradi, gdje se vjerojatno provlačila lisica, nanjušila njezin trag i otišla prema šumama. Tek nam je stigla iz zagrebačkog zoološkog vrta, sva je u strahu i preplašena, zato je i pobjegla. Nije opasna za ljude, još je mlada, veličine manjeg psa, a vukovi moraju biti u čoporu i gladni da bi napali - govori Denis Vedlin, rukovoditelj osječkog ZOO-a.

Po literaturi odrasli vukovi za dan mogu prevaliti 70 do 80 kilometara. Teoretski, odbjegla vučica već je mogla stići i do Mađarske.

- Molimo građane, ako je vide, da nam jave kako bismo ju pokušili uhvatiti s puškom za uspavljivanje i vratiti - apelira Vedlin nadajući se kako neće doći do pucnjave i tragične situacije u kojoj bi vučica mogla stradati. 

Podsjetimo, prije točno tri godine jedna je vučica pobjegla iz zagrebačkog Zoološkog vrta. Vučica je tada iskočila iz kaveza i ušla u javni prostor zoološkog vrta. Posjetitelji su se sklonili u zatvorene nastambe dok je trajala potraga za životinjom. Ubrzo je uhvaćena i neozlijeđena vračena u kavez.

Video: Zoološki vrt na udaru kritika - Ljudi u okršaju protiv lava i tigra

Ključne riječi

Komentara 26

Avatar Ledeni
Ledeni
17:20 14.12.2019.

Pustite je na miru. Pustite i ostale životinje, jbli vas zoološki vrtovi i cirkusi.

RE
Rex
17:36 14.12.2019.

Pa nek je pobjegla........zaštićena je vrsta

DU
Deleted user
20:55 14.12.2019.

Zov prirode

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije