Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREVELIKA TRANSPARENTNOST?

Velika pogreška belgijske političarke: Objavila koliko je Komisija platila za cjepiva i požalila

A major hospital in Indiana rehearses its distribution of the COVID-19 vaccine
Foto: BRYAN WOOLSTON/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
18.12.2020.
u 10:22

Kabinet državne tajnice istaknuo je tablice objavljene zbog želje za transparentnošću, no objava te informacija protivna je ugovorima koje je potpisala Europska komisija.

Europska komisija sklopila je brojne sporazume s farmaceutskim kompanijama kako bi osigurala nužne doze cjepiva za svoje građane. Međutim, koliko će točno Europska unija platiti za to, bila je nepoznanica s obzirom na tajnost ugovora. Međutim, belgijska državna tajnica Eva De Bleeker objavila je na Twitteru cijene cjepiva koje će Belgija dobiti zbog ugovora koji je potpisala Europska komisija. 

Bilo je poznato kako će cijene cjepiva biti različite, a tvit koji je u međuvremenu obrisan pokazao je koliko stoje cjepiva, piše NWS

Foto: FIBA/Screenshot

Pfizerovo cjepivo koje je prvo dobilo dozvolu nadležnih tijela vlasti u Velikoj Britaniji i SAD i za koje se očekuje da bi idućeg tjedna moglo dobiti dozvolu Europske agencije za lijekova po dozi stoji 12 eura. S obzirom na to da će biti potrebne dvije doze, ovo cjepivo po građaninu iznosit će 24 eura. 

Najjeftinije cjepivo je ono koje proizvodi Sveučilište u Oxfordu u suradnji s kompanijom AstraZeneca. Ono će stajati samo 1,78 eura po dozi. Naime, proizvođači ovog cjepiva su se obvezali da na cjepivu neće zarađivati.

Tvit koji je De Bleeker objavila bio je odgovor na kritike iz oporbene parlamentarne grupe koja je navodila kako nema novca u državnom proračunu za kupnju cjepiva. Kabinet državne tajnice istaknuo je da je tablica objavljena zbog želje za transparentnošću, no kako je objava te informacija protivna ugovorima koje je potpisala Europska komisija. 

VIDEO: Margaret (90) prva je osoba koja se cijepila protiv koronavirusa: "Ovo je najbolji dar za rođendan!"

Komentara 17

DU
Deleted user
10:40 18.12.2020.

Twit izbrisan intervencijom ministra zdravstva Vandenbroucke koji je poznat po korupcijskoj aferi iz devedesetih kad je kao socijalisticki ministar vodio tajni /crni fond svoje partije i na koncu naredio spaljivanje crnog novca primljenog od talijanske helikopterske kompanije Augusta.Danas takvi kao on vode ministarstvo i sire covid cult propagandu,moralni integritet,europske vrijednosti....

NO
NoviCovjek
11:02 18.12.2020.

Zanimljivo je da Europska komisija svjesno skriva istinu od ljudi. Zašto?

ST
Starotopoljanin
10:59 18.12.2020.

zamislite,zabranjeno znati koliko kosta doza cjepiva,a ovaj pfizer prokleti,i sa viagrom se tesko obogatio.digao cijene u nebo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije