Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi projekt Večernjeg lista

Velika izložba fotografija – 30 godina hrvatske neovisnosti

30 godina hrvatske neovisnosti
Foto: Josip Bistrović
1/5
30.04.2021.
u 15:47

Pridružite nam se na putovanju u hrvatsku povijest uz izložbu „30 godina hrvatske neovisnosti“ u Gliptoteci HAZU

U novoj 2021. godini Večernji list dostojno će obilježiti 30. obljetnicu uspostave samostalne demokratske Hrvatske. Ostvarenju toga povijesnog sna naraštaja hrvatskog naroda posvećen je naš  veliki projekt „30 godina hrvatske neovisnosti“.

Ovaj značajni projekt počeli smo objavom dvaju velikih specijala Večernjeg lista „Hrvatsko proljeće“ i „Hrvatska – 30 godina neovisnosti“. U njima smo zagrebli u neke od najvažnijih trenutaka hrvatske povijesti, a sada ćemo vam to vizualno dočarati uz pomoć 300 nikad ili rijetko viđenih fotografija.

Foto: Drago Havranek

Hrvatsko proljeće reformski je pokret koji je uzdrmao dotadašnji politički i gospodarski ustroj Jugoslavije te navijestio stvaranje samostalne Hrvatske. Riječ je o masovnom narodnom pokretu koji se počeo razvijati u drugoj polovici 1960-ih godina na poticaj reformskog vodstva Saveza komunista Hrvatske, a u kojem se tražio ravnopravan položaj Hrvatske i Hrvata u jugoslavenskoj federaciji.

Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL

Borba za neovisnost kulminirala je 25. lipnja 1991. kada je Hrvatska proglasila samostalnost i počela postupak razdruživanja od ostalih republika bivše Jugoslavije, a nastavila se obranom u Domovinskom ratu. O prvih trideset godina Republike Hrvatske mogu se ispričati dvije priče: jedna o uspjehu, a druga o neuspjehu i propuštenim prilikama. Stvaranje države, iako jedna od najkrvavijih i najbolnijih etapa u povijesti hrvatskoga naroda, bilo je vrijeme domoljubnog zanosa, velikih ideala i odlučnosti da se obrani svoja država, vrijeme slave i ponosa. Bilo je teško, ali narod je vjerovao da će nevolje proći i da će doći vrijeme u kojem ćemo, oslobođeni okova nedemokratskih režima, napokon izgraditi pravednu i bogatu zemlju.

Foto: Josip Bistrović

Pridružite nam se na putovanju u hrvatsku povijest uz izložbu „30 godina hrvatske neovisnosti“ u Gliptoteci HAZU. Izložba će biti otvorena 28. svibnja i trajat će do 18. lipnja.

Komentara 8

JA
jadnatikoza
21:33 30.04.2021.

Šušak, Korade i Rojs su sramota za imena časnih generala poput Stipetića, Bobetka i Gotovine

ST
Startrack
18:24 30.04.2021.

Bitno je da devize od turizma neidu vise u tudji glavni grad. Cak sta vise EU, tj Njemacka salje devize u Hrvatsku za most itd..

ST
Stipan
17:56 30.04.2021.

Ima tu kriminalaca i ratnih profitera. Di je vojska...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije