Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Orbanove mjere

Velika davanja za majke: 'Mi ne trebamo djecu migranata'

Viktor Orban
Foto: Bernadett Szabo/REUTERS/PIXSELL
12.02.2019.
u 19:30

Mi ne trebamo djecu migranata, mi trebamo mađarsku djecu, kaže Orban

Mađarski premijer Viktor Orban najavio je da želi demografski obnoviti Mađarsku povoljnim kreditima mladim roditeljima, koji će se otpisivati kako bude rastao broj njihove djece, i doživotnim opraštanjem poreza na dohodak za majke koje rode četvero ili više djece. Već dugo Orban u svojim političkim govorima i intervjuima govori da su Mađari u demografskom smislu “ugrožena vrsta” jer je stopa plodnosti u Mađarskoj niska. Orban je zadovoljan što je ta stopa porasla pa prosječna mađarska obitelj, statistički gledano, umjesto 1,2 ima 1,4 dijete, no već dugo naglašava da Mađari moraju doći do prosjeka od 2,1 djeteta po bračnom paru.

Porodiljni za djedove i bake

Prekjučer, u govoru o stanju nacije, Orban je iznio dosad najambicioznije mjere skrojene da stopu plodnosti podignu što brže na tu razinu. Sedam je mjera koje je najavio, ali sve se svodi na ovo: žene mlađe od 40 godina koje su u svom prvom braku moći će dobiti od države kredit u visini 10 milijuna forinti (oko 230 tisuća kuna ili oko 31 tisuću eura), koji će imati subvencioniranu, dakle sniženu kamatnu stopu, i u kojem će država djelomično opraštati dug kako se bude povećavao broj djece u obitelji tih roditelja. Prvo će se otpisivati po milijun, a nakon trećeg djeteta država oprašta četiri milijuna forinti. Nakon trećeg djeteta, država daje još 2,5 milijuna forinti bespravnog zajma za kupnju novog auta. Majke s četvero djece, k svemu tome, do kraja života neće više morati plaćati porez na dohodak. Djedovi i bake moći će uzimati porodiljni dopust s posla, ako rade.

– To je mađarski odgovor na demografsko srozavanje, a ne migracije – rekao je premijer Orban u nedjelju poslijepodne u svom tradicionalnom govoru o stanju nacije. U govoru je, sukladno svojoj višegodišnjoj antimigranstkoj politici, dodao kako zapadna Europa želi riješiti problem demografskog slabljenja tako što će doseljavati migrante s drugih kontinenata i iz drugih kultura.

U Europi se rađa sve manje i manje djece. Za zapad, odgovor na taj problem su migracije. Umjesto svakog djeteta koje nedostaje trebalo bi doseliti drugo dijete i brojke će biti u redu. No, mi ne trebamo brojke. Mi trebamo mađarsku djecu – poručio je.

Prosječna stopa plodnosti u svih 28 država Europske unije zajedno je 1,6. U Hrvatskoj je, za usporedbu, 1,4. Podaci su to za 2016., posljednju godinu za koju europski statistički ured Eurostat nudi podatke.

Premijer Orban nije ulazio u detalje o tome kako će državni proračun izdržati tako velikodušne demografske mjere, no u govoru je obećao da će Mađarska nastaviti imati gospodarski rast koji je za dva postotna poena veći nego prosječan rast BDP-a u čitavoj Europskoj uniji.

– Tijekom posljednjih deset godina naš je narod ponovo uspravio svoju državu na noge, promijenio putanju od nizbrdo prema uzbrdo – pohvalio se Viktor Orban, koji Mađarskom vlada od svibnja 2010. godine.

– Ali, iako smo prešli dug put, najveće putovanje Mađarske tek treba početi, najveće pobjede tek dolaze – dodao je mađarski premijer.

Radnike u “robove”

Dok je Orban držao svoj godišnji govor o stanju nacije, nekoliko stotina prosvjednika protiv njegove politike i Vlade okupilo se ispred Budimskog dvorca, a još njih stotinjak blokiralo je obližnji most preko Dunava, javlja agencija Reuters. Još od sredine prosinca u Budimpešti traju prosvjedi građana, kojima je povod bila reforma zakona o radu za koju prosvjednici tvrde da radnike želi pretvoriti u “robove”. No, Orbanova vlada odolijeva prosvjednicima, a premijer i dalje gradi svoju popularnost na politici oponiranja Europskoj uniji po pitanju migranata, što dolazi u kombinaciji s kritiziranjem američkog milijardera mađarskog porijekla Georgea Sorosa kao ikone globalističkih liberalnih elita, te na politici jačanja mađarske nacije. Najavljene demografske mjere uklapaju se u sve to.

U Budimpeštu je jučer sletio američki državni tajnik Mike Pompeo, a prema najavama iz State Departmenta očekivalo se da razgovara ponajprije o zaustavljanju širenja kineskog i ruskog utjecaja u Mađarskoj. Kineski utjecaj događa se kroz širenje poslova Huaweija, a ruski kroz plinovod Turski tok, koji je naslijedio neuspjeli Južni tok. Pompeo je, prema istim izvorima, trebao lobirati kod Orbana da povuče Mađarsku iz sudjelovanja u Turskom toku, što bi moglo, premda i ne mora, okrenuti Mađarsku prema većem i vidljvijem oslanjanju na planirani LNG terminal na Krku.

Moglo bi, jer američki diplomati već godinama nagovaraju Mađare da se okrenu prema LNG-u s Krka. A ne mora, jer je premijer Orban nedavno prilikom posjeta Zagrebu izjavio da na planirani LNG terminal na Krku gleda kao na (tek) četvrtu najpovoljniju opciju dobave plina za Mađarsku, nakon plina iz Rusije, pa iz Rumunjske, i potom iz Slovačke.

>>Mnoštvo roditelja i djece na klizanju

Ključne riječi

Komentara 11

DU
Deleted user
19:41 12.02.2019.

To su mjere za demografiju za razliku od naših smiješnih mjera jer veći poticaj dobijem za magarca nego za dijete...

DD
dr dragon
23:20 12.02.2019.

Svaka čast Orbanu ! Liberalni incesni homici i pedofili u EU parlamentu trebaju djecu migranata

DU
Deleted user
20:50 12.02.2019.

Nije bio blef kada je Mažarska bila velika >Monarhija... Znaju se zaštititi ... vladati s samim sobom a ako se može zašto ne i s Hrvatskom.... Najprije OTP pa INA pa Splitska Banka itd.... a naše nije briga što namm mladost napušta RH i što poreze plaćaju vani...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije