Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Realisti smo'

Veleposlanik RH u Njemačkoj: Znamo da EU nije zemlja čudesa!

Miro Kovač
Nenad Drmić/Večernji list/PIXSELL
23.05.2013.
u 22:22

Razumno - Pristup Uniji donijet će Hrvatskoj mnogo dobroga, no naravno da vidimo i aktualne probleme.

Skori ulazak Hrvatske u Europsku uniju izaziva sve veći interes zemalja članica. Za njemačke građane, najtiražniji njemački list Bild, koji s nakladom od 2,5 milijuna primjeraka dopire do 12 milijuna građana, na drugoj stranici tiskanog izdanja za cijelu Njemačku objavio je veliki razgovor s hrvatskim veleposlanikom u Berlinu dr. Mirom Kovačem. Isti razgovor s par dodatnih pitanja objavljen je i na njihovu online izdanju.

Hrvati se vesele

Ovom prigodom objavljujemo najveći dio razgovora našeg veleposlanika za Bild.

Gospodine veleposlaniče, Europska unija se nalazi u krizi, u nekim se zemljama razmišlja o istupanju. I upravo sada Hrvatska želi pristupiti. Čemu se Vi nadate?

Za nas je i dalje razumno pristupiti Europskoj uniji. Pristup će donijeti našoj zemlji i našim građanima mnogo dobroga. U stanovništvu postoji solidna većina za pristupanje. Hrvati se vesele što će postati dio prostora na kojem vladaju sloboda, sigurnost i pravo. Međutim, naravno da vidimo i aktualne probleme. Prije dvadeset godina bili smo EU entuzijasti, a sada smo EU realisti.

Pristup je i financijski zanimljiv. Koliko novca iz EU-fondova želite uzeti?

Pristup EU za nas ne znači da ulazimo u zemlju čudesa. Naravno da ćemo imati pravo na EU sredstva, npr. za područja zaštite okoliša i prometnih mreža. […] Mi smo do sada mnoge stvari i sami riješili, primjerice izgradnju autocesta, u što se mnogobrojni njemački turisti u Hrvatskoj mogu iz godine u godinu uvjeriti. Inače, u Hrvatskoj se smatra uzornim koliko su djelotvorno istočnonjemačke savezne zemlje izvlačile sredstva EU-a.

Političari upozoravaju na korupciju u Hrvatskoj. Je li zemlja korumpirana?

Mogu razumjeti da tu i tamo postoje sumnje, pogotovo zbog nedavnih iskustava unutar EU. Činjenice su sljedeće: mi smo prošli dosad najstroži proces pristupanja. Potvrđeno nam  dosad najstroži proces pristupanja. Potvrđeno nam je da smo zreli za pristup i da smo mukotrpno radili, pa i na suzbijanju korupcije. Međutim, borba za više transparentnosti i efikasnosti se nastavlja. To ne želi samo hrvatska politika, to očekuju i hrvatski građani.

Računate li s pojačanim priljevom hrvatskih radnika u Njemačku nakon pristupanja?

Ne računamo s tim da će mnogi Hrvati napustiti svoju zemlju kako bi radili u Njemačkoj. To ima veze i s tim da Hrvatska nije zemlja jeftine radne snage. Osim toga Hrvati već dugi niz godina uživaju u slobodi kretanja unutar EU. U Njemačkoj bi doista moglo doći do ograničavanja pristupa tržištu rada, primjerice za nekvalificirane radnike. No, postoje i inicijative nekih njemačkih saveznih zemalja da ne bude nikakvih zapreka.

Hoće li Hrvatska kasnije uvesti i euro?

Prema ugovorima o EU je jasno da bi svaka zemlja trebala pristupiti eurozoni ako za to ispunjava sve uvjete. Kada dođe vrijeme, ići ćemo za tim. Ali sve u svoje vrijeme.

>>Bild: Kladimo se – Hrvatska je sljedeće groblje naših milijardi

>>Milanović o Bildu: Čak i da smo u eurozoni, ne bismo bili teret

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije