Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Daniel Glunčić

Veleposlanik uzvratio Austrijancima nakon postavljanja ploče zabrane za povratnike iz Hrvatske

Austrija
Foto: /XINHUA/PIXSELL
1/3
19.08.2020.
u 21:49

'NE za povratnike iz Hrvatske - ne štiti od zaraze, ono truje!', poručuje Glunčić

Hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić uputio je pismo sljedećeg sadržaja glavnom uredniku austrijskog dnevnog lista „Österreich“ Nikiju Fellneru, nakon objave članka o tome kako je u jednom restoranu u Grazu postavljena ploča s natpisom: “Ne za povratnike iz Hrvatske“, koja je izazvala ne samo bijes i ogorčenje Hrvata u Austriji i Austrijanaca nego podigla temperaturu u višim hrvatskim službenim krugovima, koji ne mogu vjerovati da je takvo što moguće u nama tradicionalno prijateljskoj Austriji.

Poštovani glavni uredniče,

Temeljem velikog broja reakcija povodom objave Vašeg članka pod naslovom „Erster Wirt greift durch: Nicht für Kroatien-Rückkehrer“ (17.8.2020) želim Vas informirati kako su poruku gostioničara koji je natpisom „Ne za povratnike iz Hrvatske“ navodno želio zaštiti svoje stalne goste, mnogi čitatelji potpuno drukčije shvatili. Mnogi se osjećaju etiketiranim jer se povratak s godišnjeg iz Hrvatske automatski poistovjećuje sa zarazom, a izvor zaraze automatski se povezuje s Hrvatskom (kao da se negdje drugdje čovjek nije mogao zaraziti). Neki se osjećaju šikaniranim, neki ovakav stav smatraju čak rasističkim.

Foto: Snježana Herek

Treba se samo prisjetiti situacije u Tirolu kad se, bez obzira na mnoge slučajeve infekcije proizašle iz tog područja, ipak suosjećalo sa stanovništvom koje je čekalo kraj karantene, a među kojim su se našli i mnogi hrvatski državljani. Koronavirus, dakle, pogađa cijeli svijet i pojavljuje se u valovima, i to u različitim područjima i različitim zemljama.

Stoga bismo, upravo u kriznim vremenima poput ovih, trebali pokazati solidarnost, a ne isključivanjem i stvaranjem atmosfere straha dodatno pojačati patnju. Razumljivo je da je Hrvatska od trenutka Upozorenja za putovanja bila jače zastupljena u medijima. Isto tako se može razumjeti da su medijska izvješća kod nekih pojačala zabrinutost i strah od zaraze koronavirusom. Međutim, mjere za kojima je posegnuo spomenuti gostioničar, krajnje su zabrinjavajuće. Povrh svega ako ih se opravdava pozivajući se na lojalnost austrijskoj Vladi.

Ovakvo ponašanje nikako ne štiti od zaraze. Upravo suprotno: Ono truje osjećaje svih onih koji su pogođeni trenutnom situacijom, a to su u prvom redu Austrijanci, ali i svi drugi turisti koji su odmor proveli u Hrvatskoj, a koji, uostalom, od ponedjeljka više ni ne mogu ući u zemlju bez testa.

Zahvaljujemo Vam se što ste izvijestili o ovom slučaju te nam na taj način skrenuli pozornost na čitavu problematiku.

Video - Igor Štagljar: Nikada nije bilo važnije cijepiti se protiv gripe kao ove jeseni

Ključne riječi

Komentara 105

DU
Deleted user
22:12 19.08.2020.

Štetu koju može nanijeti suluda politika nikakva korona ne može! Manipuliranje masama je najlakši posao manipulatorima.

SU
Superhero
22:50 19.08.2020.

Bas se boje nas jer tamo zimi odu nekih 1.000 hrvatskih uhljeba na skijanje

Avatar Jack Daniels
Jack Daniels
22:50 19.08.2020.

Austrijanci , nakon hrvatskog gestikuliranja, i dalje prave ....strudle

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije