Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odnosi u susjedstvu

Veleposlanica SAD-a u BiH: Brine nas ruski utjecaj u Bosni i Hercegovini

Maureen Cormack
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
20.06.2018.
u 12:06

Podsjetila je kako se građanima BiH na izborima 7. listopada nudi prilika izabrati upravo takve političke lidere, ali je dodala kako SAD na njima nemaju svoje favorite

Sadašnja politika Rusije jasno je definirana kao prijetnja nacionalnoj sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država, a ta konstatacija odnosi se i na ruski utjecaj na Balkanu, odnosno u Bosni i Hercegovini, jer Moskva predstavlja zapreku napretku te zemlje, upozorila je američka veleposlanica u BiH Maureen Cormack u intervjuu kojega je u srijedu objavio sarajevski portal Klix.

"Nas brine ono što vidimo kao maligni ruski utjecaj ovdje. Često se čini kako je Rusija više fokusirana na nestabilnost i sprječavanje napretka BiH. Takve težnje širom svijeta brinu SAD. Predsjednik Donald Trump i njegova strategija nacionalne sigurnosti jasno kaže da SAD Rusiju smatra prijetnjom, kao i prijetnjom našim saveznicima i partnerima. Smatram kako BiH ovo pitanje mora ozbiljno uzeti u razmatranje", izjavila je veleposlanica Cormack.

Istaknula je kako su SAD jasno opredijeljene poduprijeti BiH na putu ka NATO-u i Europskoj uniji te kako bi i sama željela vidjeti da svi u BiH zajednički rade i idu ka tom cilju.

Podsjetila je kako se građanima BiH na izborima 7. listopada nudi prilika izabrati upravo takve političke lidere, ali je dodala kako SAD na njima nemaju svoje favorite, a svakako će nastaviti raditi s izabranim tijelima vlasti u cilju potpore zemlji kao cjelini kako je utemeljena Daytonskim sporazumom.

Podsjetila je kako taj dokument daje jasne ovlasti entitetima, ali i državi te kako se to mora poštovati, ustvrdivši da je ključna zapreka napretku BiH nedostatak političke volje.

"Političari umjesto toga koriste nacionalističku retoriku i vraćaju zemlju natrag, sprječavaju je da napreduje jer oni u tome imaju osobni interes. To je veoma žalosno. Jasno nam je da entiteti imaju svoje uloge i dužnosti, ali to se jasno događa u strukturama države BiH i ta država nije pitanje mišljenja, to je činjenica koja stoji u međunarodnom pravu", kazala je Cormack očevidno aludirajući na separatističku politiku koju vodi Republika Srpska, predvođena Miloradom Dodikom.

Kao najopasniji proizvod blokada i zastoja Cormack je opisala korupciju, kazavši kako su SAD "veoma zabrinute" zbog njezinog širenja u BiH, a izravno je prozvala Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) kao stranku koja pokušava spriječiti da se u parlamentu BiH usvoje izmjene zakona o kaznenom postupku koje će osigurati učinkovite istrage u slučajevima korupcije.

Komentirajući prijepore oko izmjena izbornog zakona, o čemu se neuspješno pregovara mjesecima, Cormack je kazala kako je jasno da je i tu problem nedostatka političke volje, kao i da je činjenica da neki političari na pronalasku rješenja "rade više, a neki manje".

Zaključila je kako vremena za dogovor ipak još ima, ali kako sukladno tumačenju Središnjeg izbornog povjerenstva rok za to istječe 7. rujna, odnosno mjesec dana prije izbora.

Pater Tolj: Pravi povratak realan tek kada BiH uđe u EU

Maureen Cormack
1/3

Komentara 17

SO
sokodnaranče
12:22 20.06.2018.

Ruski utjecaj je manje opadan od turskog i arapsko-zatucanog. Tako da se netrbaju brinut. Da nam ameri hoće pomoć, davno bi imali treći entitet.

PL
Plavsavzut
12:54 20.06.2018.

Bolje ruski nego muđahedinski

JO
josip
14:01 20.06.2018.

eto vi ste moralna vertikala. vidi te kakva si....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije