Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Blagoslov pantovčaka

Velečasni Šuljić: Pitajte Obamu zašto priređuje 'molitveni doručak'

Fra Jozo Zovko
Foto: Zoran Grizelj/Vecernji list
1/3
24.02.2015.
u 17:26

Katkada se od toga, kažu u Crkvi, prave nova religija i mit, pa i dogmatizam

Je li trebao blagoslov Ureda predsjednice i je li blagoslivljati trebao baš fra Jozo Zovko, pitanja su koja se nakon blagoslova na Pantovčaku ne stišavaju i u Crkvi i izvan nje.

– Riječ je o službenim prostorijama predsjednika RH koje ipak nastanjuje konkretni predsjednik koji može biti vjernik, ali kao što znamo, i ne mora. Prostori sami po sebi niti su dobri niti loši pa se, kad je kršćanski blagoslov u pitanju, najprije blagoslivljaju ljudi. Predsjedničina želja morala bi se shvatiti kao blagoslov njezine osobe i osoblja predsjedničkih dvora da dobro obavljaju svoju društvenu zadaću – kaže vlč. Anton Šuljić, publicist i pisac.

Ne vrijeđa se nikoga

– Blagoslovio sam Ured predsjednika Tuđmana kada je došao. Njega i djelatnike. Lijepo su pjevali božićne pjesme jer je to bilo neposredno pred Božić – rekao nam je vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac, koji je dosad jedini blagoslivljao na Pantovčaku.

– U normalnoj državi svaki funkcionar u svoj ured unosi ono što je njemu drago, a što ne vrijeđa nikoga drugoga i od toga nitko ne stvara problem. Predsjednica je s punim pravom mogla pozvati svećenika da blagoslovi ured, a i sudjelovanjem na Pepelnici u katedrali pokazala je da u svojoj službi računa s Božjom pomoći. To je najbolje što se moglo dogoditi jer, s obzirom na dubinu krize, bolju Hrvatsku nije moguće izgraditi bez velike Božje pomoći – kaže mons. Ivan Miklenić, glavni urednik Glasa Koncila.

"Vjera je javna stvar"

Na upit je li to spojivo sa sekularnom državom, Šuljić odgovara kako je "sekularna država sigurno vrijedno postignuće suvremenog svijeta, ali čini se da se katkada od toga pravi nova religija i novi mit, pa i novi dogmatizam".

– Sekularnu državu ne može ugroziti nijedan građanin svojim vjerskim uvjerenjem, pa bio on i na dužnosti predsjednika, jer u normalnoj državi svaki građanin mora moći biti ono što sam izabere i poštovati druge i drugačije izbore. Sekularnu državu ugrozilo bi zakonodavstvo koje bi dalo političke ovlasti vjerskim zajednicama, a takve opasnosti nema niti bi Katolička Crkva u Hrvatskoj prihvatila takvu ulogu – kaže Miklenić, a Šuljić dodaje kako "sekularna država u svom postupanju treba biti odijeljena od vjerskih zajednica, no ljudi koji u takvoj državi vode određene službe smiju ostati što jesu pa stoga blagoslov osoba sekularnoj državi ni na koji način ne može štetiti."

– Vjera je javna stvar. Pitajte predsjednika SAD-a zašto priređuje "molitveni doručak"? Vrijeđa li i to sekulariste? Trebali bismo se malo više potruditi oko vrijednosti svoga vlastitog zapadnog svijeta, a ne odmah dizati paniku – misli Šuljić dodajući kako ga je ovaj blagoslov iznenadio jer ga nije očekivao, pogotovu ne fra Jozu Zovka.

– No, očito je da je postojala "neka tajna veza" – kaže Šuljić, premda mi doznajemo kako se fra Jozo i predsjednica poznaju još s početka 90-ih, kad je on lobirao za Hrvatsku kod mnogih moćnika diljem svijeta. No, s tim njezinim izborom nisu svi zadovoljni jer dio klera drži kako je blagoslov trebao udijeliti netko od biskupa, iz Zagreba, a ne franjevac, i to još hercegovački.

Šuljić na to kaže kako "biskupa ima dovoljno u javnosti pa – neka fratara!"

>>Kolinda i Milanović razgovarali, fra Zovko blagoslovio prostorije Ureda

>>'Uvijek sam instinktivno znala kako se ponašati u blizini zmija'

Komentara 105

OR
orao10
17:35 24.02.2015.

Neki nikako da shvate da je Hrvatska katolicka drzava

US
USA
17:43 24.02.2015.

Vrag vjecno pokusava uvjeriti ljude da ne postoji. Tu je bit svega. Citajuci komentare uvijek istih ateista na ovom portalu u potpunosti sam uvjeren da je vrag u njima. Jer vrag je i los karakter i amoralnost i nedomoljublje, zavist, empatija etc.

HU
HUM321321
18:00 24.02.2015.

Bože čuvaj HRVATSKU!!! :-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije