Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
premješten zbog dugova

Velečasni Črnek u novoj župi prvo obnovio – zvonik

glogovac, ivan črnek
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/4
27.03.2014.
u 19:00

Zagrebačka nadbiskupija neće preuzeti dugove zbog kojih župa svetog Mavre opata grca u ovrhama.

Bilo je deset minuta nakon jučerašnjeg podneva kad je velečasni Ivan Črnek za sobom zatvorio stara drvena vrata na crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Glogovnici i laganim korakom krenuo prema župnom dvoru. U ovu župu nedaleko od Križevaca velečasni Črnek došao je prije sedam godina iz župe u Bosiljevu koju je vodio devetnaest ljeta, a koja danas grca u dugovima i ovrhama nastalima baš u vrijeme njegova službovanja.

– Ništa, ništa. Hvala – izgovorio je velečasni Črnek kad smo ga priupitali da nam objasni što se to u bosiljevačkoj župi svetog Mavre opata događalo. Zatim je nastavio žustrim korakom.

Nema obnove postupka

Nije se htio ni zaustaviti, ni osvrnuti, a kamoli ispričati kako je bjanko mjenica bosiljevačke župe mogla završiti kao jamstvo da će tvrtka Rizzitelli trgovina - čiji je vlasnik bio Nedeljko Rizziteli za kojeg bi se danas moglo reći da je propali poduzetnik jer iza sebe ima sedam ugašenih firmi i tri kojima stečaj, ali i poreznici, vise nad glavom - vratiti novac tvrtki Valalta iz Rovinja, koja u svom sastavu ima nudistički kamp. Zbog tog je “poslovnog poteza” župa sada u dugu od 15 milijuna kuna, a pod ovrhom su i župni dvor i voćnjak, oranica, pašnjak...

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Zahtjevu za obnovu sudskog postupka nije udovoljeno, a kada to rješenje postane pravomoćno, bit će zakazana dražba. Na javnoj će dražbi završiti i namještaj koji je prije nekoliko dana odnesen iz župnog dvora u Bosiljevu, zbog neplaćenih građevinskih radova, kada je napravljen zvonik. Osporavao je velečasni Črnek u sudskom postupku da radovi na zvoniku nisu dobro obavljeni, da nedostaje materijala, ali sud u Karlovcu nije mu dao za pravo. Vjerovnika župe izgleda ima još pa se sadašnjem župniku u Bosiljevu javila tvrtka iz Istre koja traži 1,4 milijuna kuna. Pokucao mu je na vrata i Karlovčanin koji je bio nadzornik za obavljanja radova na crkvi. On je, ispričao je župnik, tražio dva milijuna kuna. Zagrebačka nadbiskupija te dugove ne kani preuzeti jer je, navodi u priopćenju, “odgovornost župe nedjeljiva”.

Je li vlč. Črnek krenuo s građevinskim radovima i u župi u kojoj sada službuje, a iz koje je rodom?

Zamjerke jer voli čašicu

– Prvo kaj je napravil bila su zvona – rekoše mještani koji su za te radove kao i za gradnju gospodarskih zgrada bili u obvezi dati propisani milodar. Svi, kažu, pozorno prate događanja u Bosiljevu, ne vjerujući da bi se i njima moglo dogoditi isto jer se “sada radovi plaćaju”.

Sva ta događanja zanimaju i Drageca i Dragicu Stručić, iz čije su obitelji od 1970. bili crkveni zvonari. No, od lanjska Tri kralja Stručići ne potežu konope na zvonima. Sa župnikovom prevrtljivom naravi nisu više, kažu, mogli, pogotovu nakon što ih je prozvao s oltara da ne valja ništa što rade. Oni njemu, baš kao i ostali mještani Glogovca, ali i Bosiljeva, zamjeraju što voli čašicu.

>>Strah me da će mi u crkvu doći i USKOK

>>Crkvena imovina na bubnju zbog 280.000 kuna duga za zvonik

Komentara 1

KA
kafka
13:10 28.03.2014.

Žalosno. Kriminalac! Što ga župljani ne tuže? Ma to nije formalno imovina župljnja nego biskupije. Tada je biskupija odgovorna. Imovina župe pripada župljanima ako je to tako pravno uređeno. Kako imovina župe doista ne pripada župljanima kako većina vjernika misli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije