Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bitka za EU parlament

Većina stranaka otkrila karte, Most kandidate predstavlja sutra, HDZ neće prije kraja mjeseca

HDZ
Foto: Borna Filic/PIXSELL
26.03.2019.
u 11:15

Da idu zajedno na izbore sa SDSS-om su, čuje se, pregovarali prvo HNS-ovci pa Reformisti, no sve te tri stranke na kraju su donijele odluke da na EU izbore idu samostalno, HNS prvi, a preko vikenda i Reformisti i SDSS

Nikad neizvjesniji izbori za EU parlament održat će se 26. svibnja, a danas, nakon što ih predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović raspiše, kreće rok od dva tjedna u kojemu sve stranke, koalicije i nezavisne liste Državnom izbornom povjerenstvu moraju predati svoje liste.

Nakon što istekne dvotjedni rok predaje lista i nakon što potom u roku od 48 sati DIP objavi koje su pravovaljane, krenut će i službena bitka za, zahvaljujući Brexitu, dvanaest mjesta u EU parlamentu. Odnosno, kreće službena izborna kampanja. Ovog puta svaka lista ima pravo potrošiti čak četiri milijuna kuna umjesto dosadašnjeg limita od 1,5 milijuna kuna.

I dok su svoje adute za EU izbore već potpuno otkrili u SDP-u, Amsterdamskoj koaliciji i HNS-u, dijelom i u Živom zidu, Startu, koaliciji Hrvatski suverenisti... neke stranke tek su ovog vikenda donijele odluke da će ići samostalno na izbore, poput Reformista i SDSS-a. Neslužbeno se čuje da su Radimir Čačić i Milorad Pupovac još u petak pregovarali hoće li ići zajedno ili ne, no na kraju su stranačka tijela obje stranke donijele odluke da idu samostalno.

Zanimljivo, SDSS, čiji je predsjednik Milorad Pupovac na zadnjim EU izborima na listi SDP-a dobio gotovo 26 tisuća glasova, navodno se prije nego s Reformistima pokušavao dogovoriti i s HNS-om, no i to je propalo jer je Matija Posavec kao nositelj liste inzistirao da HNS ide bez koalicijskih partnera. Pa će se tako 26. svibnja, bez Pupovca na njihovim listama, moći vidjeti i tko je “kralj sjevera” – Radimir Čačić ili Matija Posavec.

S kojim će adutima na izbore Most bit će pak poznato sutra kada ta stranka predstavlja svoje kandidate. Posebno će biti zanimljivo vidjeti ide li na listu i predsjednik stranke Božo Petrov jer u slučaju da mandat doista i osvoji, ta bi stranka vjerojatno mijenjala i vodstvo.

Najjača stranka HDZ zasad je najtajnovitija i svoju će listu predstaviti tek krajem ožujka, možda i početkom travnja. U ovom trenutku špekulira se s tek tri imena koja bi se trebala naći na toj listi, i to ona savjetnika premijera Karla Resslera, aktualne europarlamentarke Dubravke Šuice i saborskog zastupnika Tomislava Sokola. Nepoznanica je i tko bi trebao nositi HDZ-ovu listu. Ranije informacije govorile su da je to trebala biti ministrica Gabrijela Žalac, što nakon prometne nesreće i afere s Mercedesom više nije slučaj.

VIDEO Stranke o useljavanju migranata u Hrvatsku zbog nedostatka radne snage

Komentara 4

DU
Deleted user
12:28 26.03.2019.

Treba ove slike sacuvati,jednom ce sluziti kao dokaz.

Avatar Dinamo BBB
Dinamo BBB
12:56 26.03.2019.

Kako drže nofčanike! A ovaj iza Anemičnog kao da misli- Bog te mazo đe sam dospio!

SV
sven222
11:27 26.03.2019.

vidi ove na slici svi drže ruku na partijskim knjižicama ili na knjižicama od očeva !!!!!!!!!! udružena!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije