Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPREZA NIKAD DOSTA

Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

Provala
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
16.09.2019.
u 10:50

Prošle se godine dogodilo čak 10.565 kaznenih djela protiv imovine, čija je stopa razriješenosti bila 35,8 posto. Od ukupno 3991 provalne krađe, riješeno ih je samo 539 ili njih 13,5 posto

Iako su ljetni mjeseci i vrijeme godišnjih odmora omiljeno doba godine za provalnike, o sigurnosti svoje imovine treba voditi računa tijekom cijele godine. S početkom nove školske godine, roditelji su na sto muka kako olakšati i pojednostaviti svojim mališanima prvi dane u klupama. Tu je i nabavka knjiga i potrebnog školskog pribora, razvažanje na izvannastavne aktivnosti i sve ostale obaveze koje počinju s jeseni.

Dok ste vi na poslu, a djeca u školi ili vrtiću, tih nekoliko sati organiziranom provalniku koji zna što radi je sasvim dovoljno da se uvuče u vaš dom i napravi štetu koja će se mjeriti u desecima tisuća kuna. Naravno, već znate da se ključ nikada, ali baš nikada, ne ostavlja ispod otirača ili u posudi za cvijeće. Jednako tako, znate da se novac ne čuva kod kuće u čarapama, i da je zlato i ostale dragocjenosti najbolje pospremiti u sefu na nekom mjestu gdje ga lopovi neće tražiti. Međutim, što ako ipak…

Možda još važnije, mnogim roditeljima će ove godine njihovi školarci provesti nekoliko sati sami kod kuće. Kada vi dođete s posla, oni će biti doma već nekoliko sati, a to je sasvim dovoljno vremena da zabrinuto razmišljate jesu li vaši nestašni mališani primjerice zaboravili zatvoriti slavinu u kupaonici.

Iako su Hrvatska i Zagreb generalno sigurna mjesta za život, opreza nikad dosta. Statistika pokazuje da broj kaznenih djela opada, a sigurnost raste. Prema izvješću o stanju sigurnosnih pokazatelja Policijske uprave zagrebačke za 2018. godinu, lani je zabilježen najmanji broj kaznenih djela od proglašenja samostalnosti. Tijekom 2018. godine na području PU zagrebačke zabilježeno je ukupno 14.925 kaznenih djela. Samo za usporedbu, u godini kada ih je bilo najviše, dakle 2004., ta je brojka bila gotovo dvostruko veća - 28.388 kaznenih djela.

No, iako je kriminalitet u padu u odnosu na protekle godine, lani se dogodilo čak 10.565 kaznenih djela protiv imovine, čija je stopa razriješenosti bila 35,8 posto. Od ukupno 3991 provalne krađe, riješeno ih je samo 539 ili njih 13,5 posto.

U kontekstu tih brojki osiguranje imovine je očigledno rješenje. Croatia osiguranje nudi prvu policu pametnog osiguranja imovine. Policu je moguće zatražiti online, a korisnici koji je ugovore u minimalnom trajanju od pet godina, i to za više od 67 kuna mjesečno, dobivaju poseban CO Iskon.Smarthome sustav. Korisnici koji instaliraju poseban CO Iskon.Smarthome sustav u svakom trenutku mogu putem aplikacije na pametnom telefonu ili računalu provjeriti stanje u svojem domu, i to zahvaljujući senzorima pokreta, dima i vlage. Detektira li senzor dim, neočekivano kretanje ili nagli porast vlage, primit ćete obavijest te ćete stići na vrijeme reagirati i spriječiti potencijalno veću štetu. Svaki senzor aktivira se već na prvi znak opasnosti od poplave ili požara. Senzor pokreta unutar prostorija, pak, reagira na kretanje u kući dok vas nema, i tako šalje efikasno upozorenje na pokušaj neovlaštenog ulaska u vaš dom.

Polica Croatia Imovina objedinjuje osiguranje građevinskog dijela i stvari u kućanstvu. To znači da njome osiguravate sve građevinske dijelove kuće ili stana - zidove, krov, zidne obloge, instalacije, antene i bojlere, kao i sve vrijednosti koje se u objektu nalaze. Ta je polica u kombinaciji s posebnim CO Iskon.Smarthome sustavom trenutno najpametnije osiguranje doma na tržištu. Sve informacije o polici osiguranja Croatia Imovina možete saznati na besplatnom telefonu 0800 1884 ili odmah online izračunajte cijenu police.

Sadržaj nastao u suradnji s Croatia osiguranjem

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije