Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernji TV

Beus Richembergh upitao Ilčića: Što se to loše dogodilo čime vi plašite hrvatsku javnost?

Iva Boban Valečić, Ladislav Ilčić i Goran Beus Richembergh
Foto: Screenshot Facebook
1/3
14.03.2018.
u 15:10

Na pitanje hoće li Hrast, ako ne za Istanbulsku konvenciju, glasati za interpretativnu izjavu, Ilčić je odgovorio niječno jer je ta izjava, kaže, bezvrijedna

Napetosti na hrvatskoj političkoj sceni ovih je dana dodatno podgrijala najava premijera Andreja Plenkovića da će, unatoč otporima u dijelu vlastite stranke i parlamentarne većine, Saboru vrlo skoro uputiti prijedlog ratifikacije Istanbulske konvencije.

O društvenim i političkim implikacijama tog dokumenta u studiju Večernjeg razgovarali smo s predsjednikom Hrasta Ladislavom Ilčićem i zastupnikom stranke GLAS Goranom Beusom Richemberghom. U vrlo dinamičnoj raspravi nije nedostajalo ni povišenih tonova:

Na pitanje hoće li zbog konvencije doći do kraha koalicije s HDZ-om Ilčić je odgovorio da je to sporedno pitanje te da su u koaliciji da bi što više utjecali na izvršnu vlast, da njene odluke budu što sličnije njihovom programu.

- Borit ćemo se protiv ratifikacije bez obzira na modus koalicija ili bez koalicije. Ključno pitanje su vrijednosti - rekao je Ilčić.

- Hrast je definitivno opcija koja jasno i beskompromisno govori svoje stavove. Kad se mi nešto ne slažemo s HDZ-om jasno to kažemo - dodao je.

Ilčić je rekao da im je neprihvatljiv i sadržaj, ali i stil HDZ-a, kritizirajući izjave Andreja Plenkovića kao uvredljive.

Beus Richembergh rekao je da smatra da neće doći do krize u koaliciji zbog konvencije. Rekao je da je riječ o civilizacijskom problemu te da konvencija nikada ne bi bila donesena u Vijeću Europe da demokršćani nisu stali iza nje.

- Koalicija je vrlo čvrsta oko vlasti i moći. Kohezivni faktor je uvijek raspodjela sinekura i nikome ne pada na pamet da bi zbog dokumenta napustio vlast - rekao je Beus Richembergh. Dodao je da Hrast možda tu nema puno izgubiti, ali da će se "senior i junior partner držati štange jako, jako čvrsto".

Iva Boban Valečić, Ladislav Ilčić i Goran Beus Richembergh
1/25

Na pitanje bi li im izjava uz konvenciju bila prihvatljiva Ilčić je odgovorio: Naravno da ne. Rekao je da su rezerve zabranjene na one članke koji su njima sporni te da to dokazuje da se konvencija donosi upravo radi rodne ideologije.

- Rod u konvenciji je temelj rodne ideologije. Definicija roda koja se sužuje isključivo na društveni konstrukt, konvencija koja svojom definicijom roda preokreće cjelokupnu antropologiju je problematična i za to nisu htjeli dati mogućnost rezerve na te članke - rekao je Ilčić.

Kritizirao je mentalitet prema kojem, kako je rekao, nas netko iz Europe mora dovoditi u red, a da smo mi divljaci s Balkana.

Beus Richembergh rekao je da konvencija ne definira ni rodni identitet ni rodnu ideologiju već jasno govori da treba suzbijati rodne stereotipne uloge.

- To je nešto kao kada kažete gospodinu Ilčiću da samo on može popravljati auto, cijepati drva... O tome se radi - rekao je Beus Richembergh. 

Beus Richembergh rekao je da svakome djetetu spol određuje kod rođenja porodničar na osnovu vanjskih genitalnih osobina te da se može ispostaviti da je dijete zbog kržljavih takvih osobina proglašeno muškarcem ili ženom, a da se u tinejdžerskoj dobi utvrdi da mu je kromosomska slika drugačija od onoga što je porodničar odredio. Naglasio je da se tu ne radi o Istanbulskoj konvenciji, već o jednoj drugoj deklaraciji donesenoj prije četiri godine.

- Spol se određuje u trenutku rođenja - uzvratio je Ilčić.

Ilčić je rekao da se ova konvencija ne bavi populacijom od koje u 100.000 ljudi postoji jedna osoba, već se govori o općoj populaciji.

- Ovo za sve nas definira rod na pogrešan način - rekao je Ilčićem, dodajući da su zbog definicije roda prosvjedovali već prilikom donošenja Zakona o suzbijanju diskriminacije. Rekao je da su definicijama kontaminirani i drugi naši zakoni doneseni na "blentav način".

Beus Richembergh pitao je Ilčića što nam se loše dogodilo nakon što su svi ti zakoni doneseni.

- Što se to loše dogodilo čime vi plašite hrvatsku javnost? - pitao je Beus Richembergh.

- Ništa ja ne plašim, samo realno donosim situaciju - odgovorio je Ilčić, dodajući da promotori rodne ideologije ne rade radikalne mjere, već idu korak po korak. Rekao je da nasilje nad ženama u BiH nije smanjeno nakon usvajanja konvencije. Beus Richembergh rekao je da bi djecu trebalo odgajati tako da žene nisu pretplaćene na peglu, a muškarci na gledanje utakmice.

- Djecu će se morati educirati da postoje drugi i drugačiji, da ih znaju prepoznati, da ih ne osuđuju - rekao je Beus Richembergh, dodajući da takav odgoj treba početi od onog trena kada se djeca počnu družiti. Kaže da se ne radi o tome da da se djecu uči da mijenjaju svoje uloge, već da budu tolerantni prema drugima.

Ilčić je naveo osobni primjer ispričavši kako mu je kći koja ga je vidjela kako pere zahod rekla "Tata, ja ne bum prala zahode", na što ju je on pitao tko će ih prati, a ona je odgovorila: "Ti". Kada je on odgovorio da će on biti star, ona je uzvratila: "Pa dobro, onda bude mi muž".

Na pitanje hoće li Hrast, ako ne za konvenciju, glasati za interpretativnu izjavu, Ilčić je odgovorio niječno jer je ta izjava, kaže, bezvrijedna. Beus Richembergh rekao je da GLAS neće biti za tu izjavu ako ona izlazi iz okvira predviđenih člankom 78., a to su financijske obveze.

Ilčić je također rekao da nam gremij koji je predviđen oduzima suverenost.

Komentara 175

AI
airforceone99
15:14 14.03.2018.

za sve lažove i manipulatore.........c. “rod” označava društveno oblikovane uloge, ponašanja, aktivnosti i osobine koje određeno društvo smatra prikladnima za žene i muškarce; Ovo je sporna definicija iz IK koja propisuje da se "rodovi" ne određuju prema prirodnim, biološkim osobinama (muškarca/žene) nego prema društveno oblikovanim ulogama, iz čega proizlazi da si netko "neshvaćen" (da ne upotrijebim krivi izraz) napravi minival ili trajnu, našminka se, obuće od bake ili mame grudnjak, nagura par pari čarapa unutra i govori da je žena.... IK je sredstvo uvođenja neprirodne rodne ideologije!

Avatar Prskator.Vlado
Prskator.Vlado
15:16 14.03.2018.

Sučeljavanje je neravnopravno pošto je Ilčić školovani intelektualac, a Beus panglu

Avatar Orgasmatron
Orgasmatron
16:10 14.03.2018.

Beus o odgoju, a sin mu je malo malo na policiji,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije