Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SDP-OVAC ARSEN BAUK

Bauk na Večernji TV-u otkrio je li bio u klubu i komentirao Milanovićeve istupe: 'Sviđa mi se taj stil'

Večernji TV
02.10.2020.
u 13:07

Emisiju možete pratiti putem live-streama na Facebook profilu Večernjeg lista, ali i u ovom članku gdje će uz video biti istaknut i tekstualni prijenos.

U petak je u studiju Večernjeg lista gostovao predsjednik SDP-ova kluba zastupnika Arsen Bauk i bivši ministar uprave u Vladi Zorana Milanovića. 

Govorio je o unutarstranačkom procesu u SDP-u te o drugom krugu koji se održava u subotu, a kada će ta stranka napokon dobiti novog predsjednika. Osvrnuo se i na najnovije istupe predsjednika RH Zorana Milanovića koji je saborske zastupnice Daliju Orešković (SSIP) i Marijanu Puljak (Pametno) nazvao samodopadnim narikačama, ali i na mnoštvo drugih njegovih izjava u vezi s aferom Janaf zbog kojih je zaratio i s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Emisiju vodila: Petra Maretić Žonja

U subotu se održava drugi krug izbora u SDP-u. Stranka će napokon dobiti predsjednika. No može li Željko Kolar pobijediti Peđu Grbina koji mu je već u prvom krugu bježao oko 15 posto? 

U dosadašnjim izbornim ciklusima to se znalo događati. Međutim, pustimo članove da biraju demokratski i na miru. Novo vodstvo nam treba što prije kako bismo stigli zaostatak za HDZ-om.

Zaostatak za HDZ-om je popriličan.

Sjećam se jednog aktualca kad je premijer Plenković sa svog uzvišenog mjesta govorio kako su duplo jači od nas, no uskoro su ankete pokazale da smo ih prestigli pa je bio nešto mirniji. Nažalost, izbori nisu dokazali te anketne rezultate pa nikad nećemo znati je li to bila u tom trenutku istina. 

Koju su po vama poruku poslali članovi SDP-a. Tim više ako uzmemo u obzir sastav novog Predsjedništva ali i Glavnog odbora? 

Neki članovi su glasali za one koje znaju s televizije, neki sa šalabahtera, neki su miješali ta dva principa. U osnovi su imena koja su nešto poznatija bolje prolazila. Čini mi se da samo kolega Branko Grčić nije prošao u Predsjedništvo premda mu je jako malo glasova nedostajalo. 

Je li to znači da su Mišu Krstičevića iz Ploča i Ivanu Marković s Brača u Predsjedništvo pogurali šalabahteri?

Kako gdje. Sada nakon prvog kruga vrlo je lako vidjeti rezultate po biračkim mjestima i utvrditi tko je dobio poguranac kroz šalabahtere, a tko je glasove dobivao neutralno, odnosno organski zbog svoje prepoznatljivosti. 

Ali šalabahteri su u SDP-u oduvijek bili popularni...

Oni su se prvi put pojavili na stranačkoj Konvenciji 2004. godine i znam da su tada izazvali mnoštvo negativnih reakcija. Međutim, najveća podjela dogodila se na Konvenciji 2016. nakon izbora koje smo imali u stranci između Zorana Milanovića i Zlatka Komadine kada su obje grupacije imale šalabahtere (preporuke za glasanje) –  za svih 120 kandidata, 103 člana Glavnog odbora i 17 članova Predsjedništva. 

Koja bi onda bila poruka članstva SDP-a?

Čini mi se da su članovi napokon glasali u stranci onako kako glasaju naši birači i simpatizeri. Pokazali su palac gore čak i za one nekad suspendirane članove poput Grbina, Hajdaša Dončića i sl. Oni su ti koji su na parlamentarnim izborima sa zadnjih mjesta na listi ušli u Sabor zahvaljujući golemom političkom kapitalu. 

Kako gledate na kandidaturu Ranka Ostojića za predsjednika SDP-a, a koju je objavio doslovno nekoliko minuta prije isteka roka. Je li on možda izbio glasove Peđi Grbinu koji bi bez Ostojića možda i pobijedio već u prvom krugu? 

Danas je po našim pravilima izborna šutnja. Odgovarajući na vaša pravila ušao bih u analize kojima bih prekršio šutnju. Mogu samo reći ono što je i sam Ranko do sada govorio – da je htio otvoriti neke teme koje Grbin nije otvarao. Očito je u tome uspio. S druge strane kandidirao se i za Predsjedništvo pa je dobio jedan sasvim pristojan broj glasova i na kraju je ušao u to tijelo. 

Očekuje li novog predsjednika SDP-a, ma tko on bio, problem odnosno takozvana tvrda kohabitacija s novim Predsjedništvom koje je prilično politički heterogeno?

Mislim da ne. Ja zastupam tezu oduvijek da stranka ne smije i ne može, kolokvijalno rečeno, imati dva glavna odbora i dva predsjedništva. 

Ali vama se realno može dogoditi da novi predsjednik ima problema sa stranačkim tijelima i da se njegove odluke ne provode baš lako.

Prema statutu stranke postoji nekoliko mehanizama. Jedan je ovlast Predsjedništva da usmjerava rad Kluba zastupnika u Saboru, drugi je ovlast Glavnog odbora da daje obvezujuće smjernice zastupnicima u Saboru, treći je pravo predsjednika stranke da predlaže ljude da  ime kluba u Saboru obnašaju neke dužnosti... Hoće li se ta pravila prilagoditi ili pooštriti situaciju kad je unutarnje funkcioniranje stranke u pitanju – vidjet ćemo. Postoje i sankcije. Iskreno, ne vidim smisao u otkazivanju poslušnosti saborskih zastupnika vodstvu stranke ako na to mislite. 

Što SDP konkretno može dobiti s Grbinom, a što s Kolarom na čelu stranke?

Da na to odgovorim, prekršio bih izbornu šutnju. 

Već se spominje da bi iz Predsjedništva mogao biti izbačen bivši vukovarski gradonačelnik Željko Sabo koji je na izborima za tu funkciju dobio pristojnih 3000 glasova.

Javna rasprava o tom slučaju može ići u prilog samo našim političkim protivnicima. No, ako bi netko želio izbaciti Sabu iz Predsjedništva, onda Glavni odbor takve odredbe treba ugraditi u statut i držati se toga. Naime, za sada ne postoji prepreka zbog koje se na tu funkciju ne bi mogao kandidirati zbog kaznenog djela za koje je osuđen. On je bio kandidat za Sabor, donio je potvrdu o nekažnjavanju, prošao je kroz proces pravne rehabilitacije, ali to ne mijenja činjenicu da je osuđen za davanje i primanje mita. 

Okrenimo se Zoranu Milanoviću koji posljednjih dana napada sve živo i neživo. Kako komentirate njegove istupe?

Podsjetio nas je na najbolje dane dok je bio premijer. U kontekstu medijske prisutnosti i metaforičkog opisa političke scene, meni se taj stil sviđa. 

Što vam se sviđa u napadu na Puljak i Orešković kada ih je nazvao samodopadnim narikačama?

Rekao sam da mi se sviđa njegov stil, a ne sadržaj. O napadu bi se dalo raspravljati. To je još uvijek tema. Vidim da je gospođa Orešković kazala da to više nije njezina bitka pa ne vidim zašto bi bila moja. 

Zašto je Zoran Milanović nervozan posljednjih dana, što ga je izbacilo iz takta?

On je uvijek bio takav. Nagao, direktan, sarkastičan i ciničan. Nisam primijetio da je nervozan.

Je li u nekim situacijama udarao ispod pojasa?

On je objasnio zašto je Puljak i Orešković nazvao narikačama. Rekao je da su to osobe koje su neiskrene. Koje za novac plaču po tuđim sprovodima. Objasnio je da su narikače ženskog spola, a njihov bi pandan bili guslari. Tako da je teško pričati o seksizmu jer među narikačama nema muškaraca.

Predsjednik je govorio i kako se ne sjeća imena pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Ja se njezina imena sjećam. Jako dugo i uspješno smo surađivali i poznajem je dugi niz godina. Radili smo dosta na Zakonu o partnerstvu, a bio sam jako zabrinut kada je HDZ pokušao srušiti njezin izvještaj u Saboru. 

Napao je Milanović i udrugu B.a.b.e....

Zbog imena, ni zbog čega drugog.

Vi imate smisla za humor, je li to o imenu udruge vama smiješno?

Ja volim autoironiju. Bračanin sam i često pričam viceve o škrtim Bračanima. Nisam mnogo razmišljao o njihovu imenu.

Kako komentirate činjenicu što je Zoran Milanović bio u ''klubu'' Dragana Kovačevića za vrijeme lockdowna?

Da je znao za okolnosti koje će nastupiti, sigurno ne bi išao. Sad se pokazalo da je išao. Što sada?

Jeste li vi bili gost u tom ''klubu''?

Nisam, nije me nitko zvao.

Je li Plenković trebao znati da se provode izvidi u aferi Janaf. Kako komentirate verbalni rat Milanovića i Plenkovića?

Milanović kaže da je trebao znati. Ali da bismo doznali istinu, inzistiramo na pokretanju istražnog povjerenstva koje će rasvijetliti sve činjenice. S tim u proceduru idemo sljedeći tjedan. No, koliko sam ja shvatio, Milanović je upravo uzeo u obranu Plenkovićeve ministre. Htio je drugim riječima kazati da im je premijer trebao kazati da tamo ne idu. 

Komentara 5

DU
Deleted user
10:40 02.10.2020.

bracki sdpejac od svega najvise obozava drzavni proracun iliti "drzavnu sisu"""kako mu je milije i draze...

Avatar Cornelius
Cornelius
14:57 02.10.2020.

Drug jauk podržava kulturu slučajnog predsjednika. Kumrovečka škola, zapadnoturski geni.

Avatar NasaPosla
NasaPosla
15:01 02.10.2020.

Pričajmo o stilu, kako bi smo makli fokus s mita,brojačice (iako je pokvarena zna se simbolika poklona) , načina poslovanja i osoba koje su tu dolazile, a ništa nisu prijavile (elementarna građanska dužnost).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije