Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promjene u diplomaciji

Večernji doznaje: Šimonović u UN, Drobnjak se vraća u Zagreb zbog predsjedanja EU-om

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/3
25.08.2019.
u 12:48

Vjerodajnice je primila i Irena Andrassy koja je stalna predstavnica pri Europskoj uniji. Andrassy, koja će voditi predstavništvo i imati jednu od ključnih uloga za predsjedanje Hrvatske Vijećem EU, odigrala je važnu ulogu u pristupnim pregovorima i, kako kažu upućeni, “nije bilo dokumenta koji joj nije prošao kroz ruke”.

Ivan Šimonović preuzet će predstavljanje Hrvatske pri Ujedinjenim narodima u New Yorku. Teško se može reći da će taj iskusni diplomat biti novi veleposlanik pri toj međunarodnoj organizaciji, kad je dobar dio njegove karijere vezan za nju. Taj se sveučilišni profesor uključio u diplomaciju pri stvaranju hrvatske države i po njegovu je modelu u Ministarstvo vanjskih poslova dovedeno mnogo mladih i perspektivnih ljudi – primjerice, Zoran Milanović i Andrej Plenković.

M. Kapitanović u Rumunjsku

Šimonović je prvi put otišao u UN 1997. kao stalni predstavnik RH, da bi u zadnjoj godini mandata bio izabran na prestižnu funkciju predsjednika Ekonomskog i socijalnog vijeća UN-a. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon imenovao ga je 2010. pomoćnikom za ljudska prava, što ga je smjestilo visoko na ljestvici Hrvata na najvišim dužnostima u međunarodnim organizacijama. Nakon što mu je istekao taj mandat, 2016. postaje pomoćnik glavnog tajnika UN-a i posebnog savjetnika za odgovornost za zaštitu, a sada se vraća u hrvatsku službu.

Šimonović će u New Yorku zamijeniti Vladimira Drobnjaka, još jednog diplomata teške kategorije. Iako se govorilo da će Drobnjak prihvatiti ponudu da postane savjetnik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, to se nije dogodilo. Drobnjak će ostati na Zrinjevcu i bit će uključen u hrvatsko predsjedanje Vijećem EU. Naime, dosad su stizale kritike zašto Drobnjak, glavni hrvatski pregovarač s EU, već ranije nije uključen u pripreme predsjedanja. Uz promjenu u New Yorku, novi veleposlanici, kojima je predsjednica već predala vjerodajnice, odlaze u niz država. Zlatko Kramarić, koji je 2009. kao prvi hrvatski veleposlanik poslan na Kosovo, a 2011. u Makedoniju, preuzima veleposlanstvo u Albaniji. Danijela Barišić napušta Makedoniju i odlazi na Kosovo. Ona je od 2001. bila pročelnica Ureda predsjednika, glasnogovornica MVEP-a te odradila mandat u Bugarskoj. Dosadašnja veleposlanica Hrvatske na Kosovu Marija Kapitanović odlazi pak u Rumunjsku.

Iz Nizozemske odlazi Andrea Gustović-Ercegovac, načelnica Odjela za bilateralne gospodarske poslove, veleposlanica u Slovačkoj te pomoćnica ministra te nacionalni koordinator za Proces suradnje u jugoistočnoj Europi te karijeru nastavlja u Norveškoj. Nju će u Nizozemskoj naslijediti Dubravka Plejić Marković, koja je od 2016. veleposlanica pri OESS-u, UN-u i ostalim međunarodnim organizacijama u Beču.

Vidiš umjesto Mašine u Irskoj

Novi veleposlanik pri OESS-u je Mario Horvatić, bivši hrvatski veleposlanik u Norveškoj. Jasna Ognjanovac, koja je u karijeri odradila mandat kao veleposlanica u Irskoj, sada odlazi u Bugarsku, dok će Branko Zebić od sada i službeno preuzeti veleposlanstvo u Azerbajdžanu koje je dosad vodio kao privremeni otpravnik poslova.

Promjena veleposlanika dogodila se i u Irskoj – svoj je mandat u toj državi završio Ivan Mašina, a naslijedit će ga Davor Vidiš. On je nakratko krajem prošle godine bio u oku javnosti kad je njegov sin Ivan izabran za predsjednika Mladeži HDZ-a. Vidiš je karijerni diplomat, u MVEP-u je od 1993., bio je diplomatski savjetnik i privremeni otpravnik poslova u veleposlanstvu u Beogradu, generalni konzul Hrvatske u Subotici i šef Ureda za vezu Republike Hrvatske u Prištini te ravnatelj Uprave za susjedne zemlje i Jugoistočnu Europu.

Komentara 20

DU
Deleted user
13:04 25.08.2019.

Jesenti milu bigulicu, kamo god se okreneš, sve petkolonaš do petokolonaša. Jadna Hrvatska.

Avatar Leftard_logic
Leftard_logic
13:26 25.08.2019.

Neradnička stoka i djubrad. To je naša diplomacija

Avatar Mamlazac
Mamlazac
13:03 25.08.2019.

imamo dobru i strucnu diplomaciju, sreca da ne odlucuje "turbodesnica i Skorosevci! Zastupali bi nas pastiri mali:)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije