Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RATNA PSIHOZA

Večernjakovi reporteri umalo uhićeni u Ukrajini dok su gledali Hajduk-Dinamo

12.03.2022.
u 19:05

"A samo smo htjeli pogledati derbi Hajduka i Dinama", kazao je naš reporter.

U subotu ujutro Večernjakovi reporteri Juraj Filipović i Milan Šabić koji već danima borave u Ukrajini krenuli su prema granici s Poljskom kako bi napravili reportažu o velikim gužvama i izbjeglicama.

Na prijelazu Krakowec snimili su fotografije i razgovarali s pripadnicima Crvenog križa i humantarcima.

Međutim zbog velike gužve na toj granici odlučili su se za prijelaz na sjeveru Ukrajine - Hrushiv.

Na putu prema tamo već je počeo derbi Hajduka i Dinama na Poljudu.

Dvojica naših reportera iz Splita odlučili su parkirati sa strane i putem live-streama na ionako slabom internetu pogledati barem prvo poluvrijeme.

Automobil su parkirali na ugibalištu uz glavnu cestu koja prolazi ukrajinskim poljem.

Nema kuća, nema kafića, nema trgovina. Samo nepregledno polje i usred tog polja na jednom starom sovjetskom spremniku ocrtan je mural s motivima ukrajinske zastave i grba.

Detalje nam je preko WhatsAppa ispričao naš Juraj Filipović.

"Već smo bili pokrenuli live-stream, ali kad je Milan ugledao mural njegovo fotografsko oko nije moglo odoljeti. Predložio je da se fotografiramo kako gledamo Hajduka usred Ukrajine, na praznom polju. Time smo htjeli ostvariti uspomenu s ovog zahtjevnog novinarskog terena. Dok smo snimali fotografiju automobili su pored nas uredno prolazili. Nismo se tu imali namjeru zadržati više od minute. Međutim baš kad smo krenuli u automobil koji je bio udaljen pet metara pod ručnom kočnicom presreo nas je bijeli kombi ukrajinskih tablica. Iz njega ne izašao čovjek u crnoj odjeći, a u kombiju je sjedila još jedna žena.

Foto: Juraj Filipović / Milan Šabić

Nervozno nas je upitao na ukrajinskom što radimo. Kad smo mu odgovorili da smo novinari nije vjerovao. Pokazali smo međunarodnu novinarsku iskaznicu ali ni to nije bilo dovoljno. Uzeo je mobitel, obavio poziv i zatim fotografirao nas, naše iskaznice i naše putovnice. Bio je spreman za privođenje i pozivanje vojske.

Kad smo vidjeli da situacija izmiče kontroli kazali smo da smo bili oduševljeni grbom, da smo mi Hrvati, prijatelji Ukrajine. To ga je smekšalo i pustio nas je na miru. Kasnije je uspoređivao slike s naših dokumenata i obavljao pozive da bi tek na kraju razgovora, kad se zbilja uvjerio da smo dobronamjerni,  priznao da je pripadnik tajne policije koja u civilu patrolira danonoćno ukrajinskim cestama. Dobio je, kaže, dojavu od nekoga iz automobila koji je prolazio pored nas", kaže naš novinar Filipović.

Filipović dodaje kako ova situacija samo svjedoči o ratnoj psihozi koja trenutno vlada u Ukrajini.

Foto: Juraj Filipović / Milan Šabić

"Proveli smo nekoliko dana na zapadu i jugu Ukrajine. Bili smo i u Lavovu. Ulicama šetaju obavješajci sa slušalicama u ušima, a svaka dva kilometra postavljene su barikade s vrećama pijeska, žilet-žicom, strojnicama na kojim stražu drže vojnici uz bačvu u kojoj gori vatra. Detaljno provjeravaju svakoga tko ulazi i izlazi iz gradova.

Razlog tome je što ukrajinska vlada procjenjuje da u Ukrajini postoji mnogo proruskih operativaca i propagandista", kaže Filipović te dodaje kako je ovih dana u Ukrajini donesen zakon po kojem civili smiju pucati na sve one ljude za koje procjene da neprijateljski djeluju, a na snazi je i zakon da svaku sumnjivu radnju, objekt ili pojavu odmah treba prijaviti vojsci i policiji putem broja telefona koji se od 0-24 vrti na glavnim ukrajinskim TV i Radio postajama.

"Vjerojatno je i nas u tom smislu netko prijavio. Srećom sve je dobro prošlo. A samo smo htjeli usred polja snimiti fotografiju da gledamo utakmicu", kaže Filipović.

>> Pogledajte: Napad na autobus s nogometašima Dinama

Komentara 29

L7
l7
19:17 12.03.2022.

Očajni ljudi bježe od rata, spašavaju živote, a hrvatski novinari se naslikavaju za uspomenu. Nije ni čudo da se o novinarima govore samo najgore stvari. Ovo je stvarno bilo bešćutno.

ZG
Zeljko Grabar
20:10 12.03.2022.

Evo sad se samo potvrdjuju moje tvrdnje da hrabri ratni reporteri Vecernjeg ali i ostala bagra koja naplacuje dobre dnevnice iz najsigurnijeg grada ili pak sa sigurne strane granice imaju iste vrijednosti kao i urednistvo ovog posranog lista. Njima je Hajduk Dinamo vaznije od ukrajnske tragedije na kojoj mlate pare za dnevnice (inozemne i to one sa dodatkom za opasnost). Vece sramote citalac nemoze dozivjeti i sad ce se toj sramoti pridruziti i urednistvo te naravno cenzura koja ce me ponovo blokitrati za 48 sati sa primjedbom da moj rijecnik nije prikladan za ovo zutilo. Slava Ukrajni jedino je sto mogu komentirati a ovaj tekst objaviti na svim drustvenim mrezama.

Avatar drug Joža
drug Joža
20:05 12.03.2022.

U ratnoj zemlji ideš raditi selfi...Hajde sljedećom prilikom na punktu pitajte naoružane vojnike, jel može selfi sa njima. Tutleki, sramotite cijelu Hrvatsku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije