Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pokreni se za planet

Večeras u 20.30 Sat za planet Zemlju – mrakom protiv klimatskih promjena

Moskva
Foto: /XINHUA/PIXSELL
1/5
20.03.2021.
u 09:50

Ekstremni vremenski događaji, porast temperatura, zagađenost, češći šumski požari i pojava novih zaraznih bolesti tek su neke od promjena koje su očigledne i u našem dijelu svijeta

Pokreni se za planet, slogan je ovogodišnje inicijative Sat za planet Zemlju koja će se održati večeras od 20.30 sati. Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF poziva gradove, mjesta, tvrtke i institucije da se pridruže ovom globalnom pokretu za okoliš, koji već 14 godina slovi za najveću volontersku akciju za zaštitu prirode na svijetu, te na 60 minuta isključe javnu i dekorativnu rasvjetu. Isto tako apeliraju i na građane da ugase svjetla u svojim domovima.

Brojni su svjetski gradovi i lani sat vremena bili u mraku, među kojima i Zagreb i Dubrovnik. U vrijeme Sata održat će se i Zoom događaj, ples i predstavljanje pjesme napisane za tu priliku, kao podsjetnik da su neophodne hitne promjene kako bi se ublažile klimatske promjene. Ekstremni vremenski događaji, porast temperatura, zagađenost, češći šumski požari i pojava novih zaraznih bolesti tek su neke od promjena koje su očigledne i u našem dijelu svijeta. Svjetske populacije sisavaca, ptica, vodozemaca, gmazova i riba u manje od pola stoljeća pale su za dvije trećine, tvrdi se u posljednjem Izvješću o stanju planeta 2020. WWF-a.

>> FOTO Sat za planet 2020.

Moskva
1/5

Nastavi li se ugroza biljnog i životinjskog svijeta na Zemlji sadašnjim tempom, do kraja stoljeća petina divljih vrsta mogla izumrijeti samo zbog klimatskih promjena. A u to nisu uračunate i ostale “udomaćene” prijetnje koje pozivaju na uzbunu – eksplozija globalne trgovine i potrošnje, rast svjetske populacije, megaurbanizacija...

Već je 75% Zemljine površine bez leda znatno izmijenjeno, većina oceana je zagađena i izgubljeno više od 85% površina močvara.

– Ovo je druga godina da Sat za planet Zemlju obilježavamo virtualno zbog pandemije COVID-19. To je jasan podsjetnik na činjenicu da se klimatske promjene ne događaju nekom drugom, negdje daleko, u budućnosti, već nama, danas i ovdje – ističe Nataša Kalauz, izvršna direktorica WWF Adrije.

Dodaje kako moramo očuvati najmanje 30% Zemljine površine za prirodu, a ostatkom se treba upravljati održivo.

– Jedino tako možemo osigurati porast globalne temperature za samo 1,5 °C. Svjetski čelnici se moraju usuglasiti i to prihvatiti kao globalni cilj – zaključuje Kalauz. Sat za planet Zemlju prvi put je održan u Sydneyu 2007., a u prošlogodišnjoj akciji, najmasovnijoj do sada, sudjelovalo je 190 zemalja.

Komentara 2

NE
Nepokolebljiv
10:37 20.03.2021.

Silno srcedrapateljna akcija za spasavanje planete a "strucnjaci" niti pojma nemaju koliko ce stete naglo iskljucenje potrosaca donijeti energetskoj mrezi!

Avatar Tombstone
Tombstone
16:04 20.03.2021.

opet lupetanje o stvarima o kojima oni koji lupetaju ne znaju nista. I kucaju na kriva vrata. Traze li se najveci zagadjivaci to su Kina i Rusija. ali nitko ne smije zucnuti. Kao lgbtqp udruge koje protestiraju u zemljama gdje su dozvoljeni umjesto da idu u zemlje bliskog istoka gdje je za njihove aktivnosti predvidjena smrtna kazna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije