Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neočekivan problem

Već tri mjeseca pozitivan je na koronavirus i nije zarazan: Ne može kod pulmologa, no može vaditi krv

kbc dubrava
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/3
25.02.2021.
u 17:13

Samo mi govore da ne mogu na pregled kod pulmologa jer imam pozitivan test makar nisam zarazan, navodi mladić

Ivo Brajlović (25) iz Ploča u prosincu prošle godine zarazio se koronavirusom, međutim iako je probolio bolest njegov PCR test i dalje pokazuje da je pozitivan zbog čega on nije u mogućnosti otići kod pulmologa. 

- Završio sam u prosincu na hitnom prijemu u KB Dubravi, da bi ustanovili da imam tešku upalu pluća i zadržali su me na liječenju - odjel kardiologija. Prvih par dana bilo je jako teško, nisam mogao disati, dolazilo je do napadaja kašlja slijedom čega bi dolazilo do velikog pada saturacije (zasićenost kisikom). Hvala Bogu, nisam završio na respiratoru, proveo sam 10-ak dana na kisiku (16 litara) - govori Ivo za 24sata. 

Nakon 12 dana pustili su ga iz bolnice na kućnu njegu jer mu se stanje poboljšalo. Kako je vrijeme prolazilo njemu je bivalo sve bolje, no ipak je morao otići na pregled kod pulmologa   

- Na mail sam dobio uputnicu i naputak da moram posjedovati PCR test - negativan, kako bih mogao pristupiti pregledu. Jasno mi je da netko, tko nije prebolio koronu treba imati negativan test, ali ja, koji sam prebolio koronu, na ultra težak način, moram imati negativan test - ispričao je. 

VIDEO: Prije godinu dana zabilježen prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj

Makar mu nije bilo odveć jasno zašto se mora testirati, učinio je to i pokazalo se da je opet bio pozitivan na koronavirus. Navodi kako se savjetovao s nekoliko različitih liječnika, no od svih je dobio različito mišljenje. No, s obzirom da je test pokazao da je pozitivan na COVID-19, nazvao ga je epidemiolog i rekao mu da mora u samoizolaciju. 

- Ja sam mu objasnio da sam već prebolio koronu i da mi nije jasno zašto moram opet u samoizolaciju, na što je on rekao da njemu u sustavu ništa ne piše. Usput sam ga pitao jesam li zarazan, na što je on rekao da nisam sigurno prvih tri mjeseca. Ali meni tri mjeseca ističe uskoro, na što je on rekao da ipak prvih 6 mjeseci ne mogu biti zaražen. Ništa mi više nije jasno - kazao je mladić. 

Znači, on može raditi i obavljati brojne pretrage, no ne može pulmologu. 

- Bio sam naručen kod pulmologa u Rockefellerovoj. Nazvao sam ih jer sam dobio pozitivan test, objasnio sam doktoru sve, a on mi je rekao da zna da nisam zarazan, ali da imam pozitivan test pa da me ne može primiti. Javio sam se obiteljskoj doktorici koja mi je rekla da odem na pregled, zvao sam centralu bolnice. Tamo su mi rekli da nazovem ujutro idući dan pa će mi onda reći što da radim. Ni to nije bilo točno, nitko ne zna što bih ja sad trebao, samo mi govore da ne mogu na pregled kod pulmologa jer imam pozitivan test makar nisam zarazan. On me ne može primiti, a ja najnormalnije jutros vadim krv i idem na rengen - završava Ivo.

Pulmolog dr. Saša Srića komentirao je slučaj 25-godišnjaka za 24sata.  

- Ne postoji razlog zašto ga ne bi pulmolog pregledao. Moguće je da je pozitivan i tri mjeseca nakon, pogotovo ako je bio u teškom stanju. To nije često, ali zna se dogoditi da u pacijentovom tijelu i dalje postoje ostaci neaktivnih virusa. Procjena po kojoj se očekuje da on ima negativan test je suluda. Po meni je to diskriminatorno, znamo smjernice koje su propisane. Znamo da nakon 10 dana pacijent više nije zarazan, a nakon skoro tri mjeseca tražiti negativan test, to je suludo. Apsurdno je da ga se ne primi - kaže doktor Srića. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije