Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekstremne vrućine i olujni udari

Već sada oboreni su temperaturni rekordi, a prave vrućine tek slijede

vrućine
Marko Mrkonjic/PIXSELL
24.06.2017.
u 11:47

Podaci u posljednjih mjeseci pokazuju da su prosječne mjesečne temperature u svijetu bile među najvišima od početka bilježenja 1880.

U trenucima dok američki predsjednik Donald Trump uporno negira posljedice, pa čak i postojanje klimatskih promjena, vrijeme svoje ekstremnu stranu pokazuje diljem svijeta.

Temperature više od 37 Celzijevih stupnjeva pogodile su ovog tjedna ne samo Hrvatsku već i Njemačku, Portugal, Španjolsku... Portugal je kao rezultat toga doživio nezapamćene šumske požare koji su odnijeli gotovo stotinu ljudskih života. U Kini je temperatura zaprijetila usjevima na poljima, u SAD-u su zbog vrućine otkazivani zrakoplovni letovi, a u pojedinim dijelovima Velike Britanije počeo se topiti asfalt na cestama. A onda je, primjerice, u Njemačkoj udarilo, opet ekstremno, olujno nevrijeme u kojem su smrtno stradale dvije osobe.

Prema prognozama, glavni toplinski udari, kao i oni olujni, tek slijede. Svjetska meteorološka organizacija (WMO) objavila je da se toplinski valovi događaju neuobičajeno rano. “Dijelovi Europe, Bliskog istoka, sjeverne Afrike i SAD-a doživjeli su iznimno visoke temperature u svibnju i lipnju, koje su probile niz rekorda”, objavio je WMO. Podaci pokazuju da su prosječne mjesečne temperature u svijetu bile među najvišima od početka bilježenja 1880.     

Komentara 12

Avatar Zagrebčanec
Zagrebčanec
08:41 25.06.2017.

Pred nama nije godina već godine ekstremnih (ili točnije...sve ekstremnijih) klimatskih uvjeta, čemu su debili poput Trumpa i te kako doprinijeli i doprinose! Od nekadašnjeg uzora i ideala za cijeli svijet Amerika se (poslije ubojstva Keneddyja) postepeno "izrodila" u potpunuu suprotnost tome i danas je sasvim sigurno vodeća i najveća sila samog Zla i kako stvari stoje , vrlo lako će biti i aktivni akter početka Armagedona!

IL
ilijan
12:48 24.06.2017.

Koja slika, komad se raskerečio a frajeri sline...

DU
Deleted user
13:16 24.06.2017.

ahahaaa koje budalastine, u britaniji danas ti treba dzemper po danu a nocne temperature su +14C. A vazda je u dalmaciji bilo pakleno, najnormalnije je da ujutro u 10 ura vec bude +30, a na suncu dnevne temperature i prekoo 40. da nije tako onda nesto nije kako treba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije