Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Apsurd

Već dvije godine u selu su hidranti, no u njima - nema vode

Hidrant
Mladen Mandić
09.01.2013.
u 17:04

Hidrant je i ispred gospodarskog objekta koji je u požaru izgorio, te je nastala šteta od 130 tisuća kuna, no po vodu je ipak trebalo ići dva kilometra dalje

Prije dva tjedna u Marincima pokraj Pregrade oko 13.30 sati izbio je požar na gospodarskom objektu 58-godišnjeg Dragutina Hlupića. Djelatnici Policijske uprave krapinsko - zagorske obavljenim očevidom utvrdili su da je vlasnik u prostoriji koja se nalazi u sklopu gospodarskog objekta kuhao hranu za svinje ložeći vatru u peći kotla, te je u jednom trenutku iz cijevi dimnjaka izletjela iskra na ljepenku koja se nalazila kao izolacija ispod krova. Tom prilikom došlo je do zapaljenja drvene grede, nakon čega se vatra proširila na cijelo krovište. U požaru je u potpunosti izgorjelo krovište, nekoliko desetaka velikih bala sijena, okretač za sijeno, nekoliko tona kukuruza, te hrana za silažu stoke.

 Po pomoć dva kilometra

 Požar su tek nakon desetak sati gašenja u 23.20 sati u potpunosti ugasili pripadnici Zagorske javne vatrogasne postrojbe Zabok, DVD-a Pregrada i DVD-a Stipernica. Gašenje požara je među ostalom tako dugo potrajalo jer su vatrogasci po vodu morali u dva kilometra udaljeni hidrant kod kapelice u susjedno selo Gorjakovo, iako je Hlupiću hidrant pred samim gospodarskim objektom.

- Nažalost, iako mi je hidrant pred štalom od njega nije bilo velike pomoći. Kad su došli profesionalni vatrogasci iz Zaboka željeli su priključiti svoje cijevi na njega i dok sam im objasnio da u njemu nema vode izgubljeno je potrebno vrijeme. Novi vodovod ovdje je postavljan prije dvije godine, s njim i nekoliko novih hidranata u Marincima i Gorjakovu, međutim voda u tim novim cijevima do danas nije potekla - rekao nam je vlasnik izgorjelog gospodarskog objekta Dragutin Hlupić. Dodaje i kako bi mu šteta bila zasigurno upola manja da je u spomenutom hidrantu bilo vode. I ostali mještani ogorčeni su i negoduju što u hidrantima nema vode i misle kako gradnja novog vodovoda u ovim pregradskim selima i zaseocima ipak traje predugo.

 Voda do kraja godine

 Direktor pregradske Niskogradnje koja gradi novu vodovodnu mrežu Zlatko Kantoci rekao nam je kako se magistralni cjevovod Sopot - Stipernica - Marinci počeo graditi prije dvije godine, no još uvijek nije dovršen. Da bi cjevovod bio kompletiran trebalo bi još izgraditi i vodospremnik Sopot koji je trenutno u gradnji i koji košta oko 1,5 milijuna kuna. - Nažalost novci koje dobivamo od države za dovršetak cjelokupne investicije dobivamo u godišnjim ratama i kako ih dobivamo tako ih i ulažemo u radove. Da su novci prije stigli, vodovod bi već bio u funkciji. Ovako, nadam se da će vodospremnik biti uskoro dovršen i da ćemo sekundarno vodovodnu mrežu na novi cjevovod prespojiti do kraja ove godine - rekao nam je direktor Niskogradnje Zlatko Kantoci.     

Uvjet učinkovitosti

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko - zagorske županije Marijan Lovrenčić rekao nam je kako ne može komentirati cijeli slučaj, no dodaje da bi bilo dobro da je hidrantska mreža uvijek ispravna i da na terenu pridonosi učinkovitosti vatrogasnih intervencija. - Jedan od osnovnih zadataka vatrogasnih društava je i da obavljaju kontrolu hidrantske mreže na području svog djelovanja te da o svim uočenim nedostacima obavijeste poduzeća koja gospodare tom vodovodnom mrežom - rekao nam je Marijan Lovrenčić.     

Komentara 1

JU
jura313
17:15 10.01.2013.

hrvatska

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije