Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Supruge i djeca

Dalija Orešković: Ne treba srljati u promjenu zakona

Dalija Orešković
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
06.05.2015.
u 22:00

Stjecanje od plaće razlikuje se kad je dužnosnik samac i kad uzdržava obitelj

Rješenje Agencije za zaštitu osobnih podataka kojim Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa nalaže da ukloni dio osobnih podataka dužnosnika iz imovinskih kartica, točnije bračno stanje, broj djece, podatke o kreditu podignutom prije početka obnašanja dužnosti, iznenadio je sve, a posebice predsjednicu Povjerenstva Daliju Orešković. Povjerenstvo je najavilo podizanje upravne tužbe i korištenje svih pravnih alata kako bi se borilo protiv takve odluke Agencije.

Pojavilo se pitanje jeste li morali ukloniti baš sve, cijele imovinske kartice s interneta?

Agencija je upozorila i na jednu okolnost koja je točna, a to je da su imovinske kartice neujednačeno objavljene na internetskim stranicama. Prije se nije obavljala prethodna provjera je li obrazac potpuno i ispravno popunjen. Kada smo mi stupili na dužnost, zatekli smo takav sadržaj, neujednačene imovinske kartice. One su godinama takve bile objavljene na internetu, bez prigovora na to, a mi u njih nismo mogli zadirati.

Mi smo provjere mogli raditi tek za one imovinske kartice koje su predane otkako smo stupili na dužnost, a veliki iskorak je elektronički obrazac koji smo ustrojili. Samo zato smo privremeno uklonili sve imovinske kartice kako bismo pronašli neko rješenje, da vidimo kako ćemo postići tu ujednačenost.

Zašto je nužan podatak o bračnom stanju i broju djece?

Mi nikada nismo objavljivali imena bračnog druga ili malodobne djece, određena privatnost ipak se štiti, ali podatak o tome postoji li uopće bračni drug bitan je kako bi se sagledala sva imovina dužnosnika. Ali ne samo imovina u smislu prava, nego i obveza jer, primjerice, ako dužnosnik, koji ima određenu plaću, tijekom mandata stječe novu imovinu, različito ćete na nju gledati ovisno o tome je li dužnosnik samac ili ima suprugu koja nije zaposlena, dakle, koju uzdržava, i recimo – troje malodobne djece. To su bitni podaci da biste imovinsku karticu mogli sagledati u kontekstu.

A kada govorimo o kreditima koje su dužnosnici podizali prije mandata?

Puno toga se može iščitati iz podatka o banci ili drugom vjerovniku. Zakon kaže da je dužan deklarirati svoju obvezu, ali on se kao u banci može zadužiti i kod fizičke osobe koja bi se u određenim situacijama mogla opravdano smatrati interesno povezanom osobom s dužnosnikom. Na lokalnoj razini dužnosnici biraju u kojoj instituciji će se voditi neki računi tijela vlasti, recimo. Svi su ti podaci nužni, to su osnovni parametri. Kaže agencija da je to u prekomjernom opsegu jer je predetaljno, ali nije, jer kod kredita su uvijek osnovni parametri koliko duguješ i kome duguješ.

aPovjerenstvo ne može utjecati na to što će u ovoj situaciji poduzimati Sabor, no smatramo da bi možda politika trebala pričekati da Povjerenstvo pronađe rješenje koristeći institucije i institute koji su mu na raspolaganju, kaže D. Orešković. Za upravnog spora može se zatražiti da tužba ima odgodni učinak, može se zatražiti i privremena mjera. Po ocjeni Povjerenstva u ovom trenutku to bi bilo puno bolje rješenje nego da se rade hitne intervencije u Zakon o sprečavanju sukoba interesa jer se on vrlo često mijenjao, dodaje.

>>Povjerenstvo za sukob interesa u 2013. godini 'zaradilo' 294 tisuće kn

>>Kerumu tri kazne za sukob interesa, Lovrić Merzel dvije, Vargi dvije...

Komentara 1

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
22:52 06.05.2015.

Iako se o ukusima ne raspravlja, moram reći kako mi je uz Sanju Vejnović, Tatjanu Jurić i Vanju Mamić ovo jedna od rijetko lijepih žena......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije