Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagorski štrukli

Važno je da su sastojci domaći i da se peku u krušnoj peći

'Zagorje, Gornja Stubica, zagorske štrukle je najbolje peći u krušnoj peći, snimio: Mladen Kukas'
Foto: ''
1/3
07.12.2010.
u 15:27

Zamijesi se i razvuče tijesto, stavi sir, zamota u veličinu štukla, a štrukli se režu tanjurom. Slijedi kuhanje u slanoj vodi, premažu se vrhnjem i – ispeku

Već drugu godinu zaredom prvo mjesto na natjecanju u pripremi tradicionalnih zagorskih štrukla osvojio je restoran Rody iz Gornje Stubice. Nakon što su pobijedili lani, uspjeh je ponovljen i ove, pred drugom prosudbenom komisijom, a sudjelovalo je tridesetak zagorskih restorana i ugostitelja. Tako su Rodyjevi štrukli već pomalo postali zagorski hit.

Važno da je domaće

– Nema posebnih tajni. Važno je da je riječ o domaćim sastojcima, siru, vrhnju i jajima. Zamijesi se i razvuče tijesto, stavi sir, zamota u veličinu štrukla, a režu se tanjurom. Slijedi kuhanje u slanoj vodi, potom se premažu vrhnjem i zapeku u zemljanoj posudi, najbolje u krušnoj peći. Važno ih je dobro ispeći, da su zapečeni sa svih strana i da lijepo izgledaju. Za jelo su najbolji vrući – kaže Zdravko Klanjčić, vlasnik restorana Rody, koji je uz suprugu Snježanu glavni u pripremi zagorskih štrukla.

Kaže da ova dva osvajanja prvih mjesta nije posebno isticao jer gosti štrukle ionako često naručuju kao desert na kraju jela, ili pak kao zasebno jelo. Restoran Rody nadaleko je poznat i izvan Zagorja, posebno u zagrebačkoj regiji, odakle imaju sve više gostiju, posebno grupa.

Primjer je obiteljskoga posla, a krenuli su od malog kafića, potom su imali bistro koji je, eto, prerastao u poznati zagorski restoran. Odličan položaj na brijegu Samci u Gornjoj Stubici, odakle puca prekrasan pogled na cijelu stubičku dolinu i Medvednicu, pa stoga nosi naziv i vidikovac, mami goste.

Slučajni početak

– Sve je počelo slučajno. U mladim danima sam se u toj kući, koju je sagradio moj otac s namjerom da u njoj živim, često družio s prijateljima. I tako sam jednom rekao kako ću tu otvoriti kafić, na što su me svi blijedo pogledali – prisjeća se Zdravko Klanjčić kako je 1992. godine, kad su mu bile 23 godine, krenuo u poduzetničke vode. Poslije je kafić prerastao u bistro, u kojemu su gostima nudili pizze i jela s roštilja, a 1999. su ga proširili i preuredili u restoran.

Kako se i prostor i ponuda stalno obogaćuju, Zdravko se bacio i u proizvodnju vina te je danas registrirani vinar podrumar.

Tako se uz domaća jela ovdje mogu popiti i vrhunska vina, od graševine preko rajnskog rizlinga do pinota i sauvignona, a sva su proizvodena u vlastitim vinogradima i u vlastitom podrumu.

Komentara 2

R8
R82
09:27 08.12.2010.

Eto, prvom prilikom ću probati po ćem su to najbolji zagorski štrukli.

SU
supernice
10:01 08.12.2010.

čestitke skromnom gazdi na poštenom i vrijednom trudu koji je doveo do ovog rezultata! svi koji znaju Rodija iz mladosti, znaju i da se nije prmijenio, kvaliteta mu raste, a skromnost ostaje! ...samo naprijed , a štrukle treba još i više proslaviti...oni su brend kao i Rody!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije