Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Maturanti ogorčeni
Povratak na članak

Esej iz hrvatskog na državnoj maturi odgođen samo 8 sati prije pisanja, ukradena dva ispita!

Policijska uprava istarska objavila je da su nepoznati počinitelji jučer iz prostora pulske srednje škole otuđili dva ispita za državnu maturu

Komentari 37

VJ
Vesela_jetrica
07:36 17.06.2015.

A nigdje ne pise da je to objavljeno u 00:53? Maturant sam i znam da pola RH nije spavalo jer su se informacije stalno mijenjale. Sada se zna da se esej pise sutra, a za test knjizevnosti i jezika se ne zna. Sramim se svega.

VL
MA
mangup
07:52 17.06.2015.

A nitko se ne pita sta je s djecom koja pisu maturu a nemaju prebivaliste u RH, odnosno koji pisu u NCVVO a ne u maticnim skolama...Tko ce njima naknaditi bar troskove nepotrebnog putovanja i smjestaja jer su prekasno saznali za odgodu?

VL
MI
miso
07:32 17.06.2015.

Sprdačina od mature. Zar nije bilo daleko bolje s kvalifikacijskim ispotima po fakultetima. Ništa nije koštalo i dalo je najbolje rezultate. Svatko je najbolje znao što želi izabrati. A pored toga fakulteti se ionako vraćaju na staro. Znači, bespotrebno se dovodi do stresa nacije, učenika i budžeta.

VL
CE
cenzura
07:38 17.06.2015.

Nikad ovakvog šlamperaja kao za vrijeme ove vlade!!!

VL
Avatar abakus
abakus
08:06 17.06.2015.

Super. Kad već nisu znali sačuvati tajnost teme eseja koji se trebao pisati danas, neka društvo iz NCVVO-a pod hitno objavi novi raspored matura, jer je sada totalno nejasno ne samo kada se piše drugi dio mature iz hrvatskog jezika (koji se trebao pisati sutra) već i kada se pišu mature iz engleskog (trebalo biti u petak) i matematike (trebala biti u utorak).

VL
Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
07:53 17.06.2015.

Slika i prilika Hrvatistana. Kaos i anarhija! Koliko čujem u jednoj privatnoj školi su otvorili esej prije par dana. Toliko o koordiniranosti provođenja mature i poštenju.

VL
ZG
zgbuco
09:21 17.06.2015.

Svake godine ista priča oko mature. Neko samo dobro zarađuje na famoznim testovima kaj se štampaju. maturu treba vratiti kak je i nekad bila. Maturanti trebaju pisati stručnu radnju iz svog područje i to braniti pred komisijom. Smješno je da polažu na maturi hrvatski, povijest ili neki drugi slični predmet, a recimo da se radi o elektrotehničaru, programeru ili strojaru. Ak nisu do mature svladali hrvatski, nikad ga ni neće. Nažalost iz strukovnih škola nam izlaze razni tehmičari koji nemaju blage veze sa osnovama svoje struke, jer u svom cjelokupnom srednjem obrazovanju najmanje imaju stručnih predmeta, a o stručnoj praksi da ne govorim. Ali sve to i nije ništa čudno kad po ministarstvima i njihovim agencijama sjede ljudi koji pojma nemaju o onome kaj rade. Ravnatelj ili kak se već zove ta foteljaška funkcija, agencije za školstvo je prijašnji sindikalac koji je jedino sebi izborio dobru fotelju, kao i masa drugih primjera u drugim agencijama ili ministarstvima.

VL
MI
miso
07:51 17.06.2015.

Sprdačina od mature. Zar nije bilo daleko bolje s kvalifikacijskim ispotima po fakultetima. Ništa nije koštalo i dalo je najbolje rezultate. Svatko je najbolje znao što želi izabrati. A pored toga fakulteti se ionako vraćaju na staro. Znači, bespotrebno se dovodi do stresa nacije, učenika i budžeta.

VL
LU
Lujo123
07:49 17.06.2015.

Je, bitange iz NCVVO-a moraju najprije napraviti problem, a onda ga žestoko rješavati, da se vidi kak su potrebni i kak puno delaju. Pa tak dela cdela opva nesposobna i nekompetentnas državna administracija - najprije sami naprave problem, a onda taj isti problrm kakti rešavaju. Užas! Imamo te administracije ko jedna Njemačka, a veliki smo ko jedan osrednji njemački grad! Dobro veli barba Manolić - vrijeme revolucije se munjevito približava - nema druge, zna stari lisac kaj pripoveda!!

VL
HR
H.R.T.99
08:03 17.06.2015.

Ova vlada je nesposobna. Evo politike premijera Milanovića: Eurostat: Uznemirujuća istina o Hrvatskoj. Na samom smo europskom dnu, standard nam je 41 posto gori od prosjeka EU. Milanović, Grčić i ostali ministri prestanite lagati, vrijeme je za odlazak

VL
SI
sigmundfreud
08:36 17.06.2015.

Sprdačina od mature. Zar nije bilo daleko bolje s kvalifikacijskim ispotima po fakultetima. Ništa nije koštalo i dalo je najbolje rezultate. Svatko je najbolje znao što želi izabrati. A pored toga fakulteti se ionako vraćaju na staro. Znači, bespotrebno se dovodi do stresa nacije, učenika i budžeta. Da, da. Zamisli samo prijamni na Ekonomskom, Prometnom, Medicinskom u Zagrebu, a da ne govorimo o provincijskim fakultetima. Korupcija do neba. Državna matura je najbolji događaj u školstvu u RH.

VL
ZV
zvrka1977
08:23 17.06.2015.

U čemu je problem ak' su pitanja i procurila? Onaj koji do jučer nije bio spreman neće biti ni danas. Prestanite maltletirati i psihički terorizirati djecu!!

VL
MO
morska
08:20 17.06.2015.

Sramota! Te profesore koji su izdali trebalo bi strpati u zatvor!

VL
DU
Deleted user
07:43 17.06.2015.

Dragi molj Kristoviću Ivice i poštovana gospodo urednici, stvar vam stoji ovako: budući da je riječ o pisanju eseja iz hrvatskoga jezika, onda bi bilo najprirodnije da i vijest o odgodi pisanja bude napisana na hrvatskome. Dakle, važna obavijest maturantima. Naime, obavijest se upućuje komu, a ne upućuje se za koga. Pogotove se ne upućuje prema kome, kako se često može pročitati ili čuti u domaćim medijima. Jesenti milu bigulicu, kako je malo potrebno da čovjek bude profesionalan novinar, ali u Hrvatskoj i to je očito nemoguća stvar. Majka nas je rodila šlampavima pa to ti je.

VL
Avatar Honduras
Honduras
09:30 17.06.2015.

"Udruga srednjoškolaca želi iskazati najveću moguću ogorčenost pred ovakvim ponašanjem NCVVO-a koji je samo 8 sati prije održavanja ispita, bez ikakvoga obrazloženja promijenio svoju odluku" - ovo samo pokazuje kako maloumne maturante imamo - kažu "bez ikakvog obrazloženja"!!! - aa jasno piše da je zbog krađe ispita.

VL
HA
havrda
09:54 17.06.2015.

Maturanti vise po društvenim mrežama, čekaju da neki krelac fotografira ispite i objavi fotke. Od malena ih uče da lažu, kradu, muljaju. Hrvatska - zemlja s.ranja a ne znanja.

VL
Avatar nekakav
nekakav
09:46 17.06.2015.

pod stresom mogu biti samo učenici koji nisu učili tijekom školovanja, već su kampanjski djelovali. meni je bezveze ta strka oko mature. danas učenik zna mjesec dana unaprijed kad će i što biti ispitivan. nekad nisi znao kad će te te dignuti na usmeni, ili kad će ti neki blic kontrolac sjevnuti. i bilo je ok, broj odličnih učenika, kao i svih ostalih, lijepo se slagao sa gaussovom krivuljom. danas nema ni govora o tome. u razredima sjede mahom super odlični učenici, koji na kraju školovanja nisu u stanju riješiti zadatke tipa dvije jednadžbe s dvije nepoznanice. njima je to preteško!! oni su preopterećeni gradivom, što ja znam sve još. a kad ono, više vremena provedu na fejsu nego u školi, ili još gore, za knjigom. učenje se svelo na traženje rješenja s interneta, copy paste lektire. i vi od tih budućih odraslih osoba očekujete da će biti u stanju nešto napraviti? kakve veze ima kad je ovo objavljeno, tko je spavao, tko ne?! pa što bi maloljetnik trebao u pola noći raditi, ne valjda biti za strojem u proizvodnju čarapa ili cipela, pa da ujutro ima neki teški ispit?! koje su ovo bezvezarije, to nije za vjerovati. djeca moraju učiti, i nešto znati. učitelj je onaj koji ih treba uputiti, on ih ne može naučiti učiti. nastavnik treba pokazati par zadataka kako se rješavaju, a sve ostalo je na samom učeniku. ako ne razumije, neka vježba, nek mu netko pokaže. ako ne može nikako doći do rješenja, treba biti iskren, realan, pa priznati da nisi baš tako pametan, već su tvoji dosezi znatno skromniji nego si ti, tvoji roditelji, društvo, misli. i nije kraj svijeta. svijet treba čistače, obične radnike, jednako kao i inženjere, liječnike. ali u svijetu nema dovoljno mjesta samo za liječnike, inženjere... postoji zlato, srebro, bronca. a razlika u cijeni, znači vrijednosti, je znatna. kad ja danas vidim da se nad zadacima iz osnovne muče odrasle osobe, ja znam da je sustav kriv, da se previše popuštalo. razred se i pada.

VL
TR
Trnjanec
07:57 17.06.2015.

Da, odgođeno je, budući da su procurili zadaci (Marinković i Goethe).

VL
H
_H
09:53 17.06.2015.

Korištenje informacijskih tehnilogija u RH je na razini kamenog doba. Još uvijek se sve mora raditi na službenim štampanim obrazcima. Zadaci za maturu dostavljaju se danima unaprijed i cijelo vrijeme postoji mogućnost zlouporabe. Zašto se matura ne organizira tako daa sat vremena prije početka akreditirana osoba škole skida sa servera pripremljene zadatke po principu e-bankinga. Do tog trenutka ulaz na server nije omogućen, a krajniji zadatak može se promjeniti doslovno u zadnju sekundu. Zadaci se nakon toga isprintaju i umetnu u omotnice. Svake godine se na štampanje materijala potrošte milionski iznosi, uvjek netko u logistici nešto sje.... Svakoj se školi može dati kvalitetan kopirni uređaj i ostala potrebna aparatura (one to već uglavnom imaju). Ako je to prekomplicirano za odraditi onda sve k vra....

VL
DH
dalibor.hren
12:07 17.06.2015.

Je li i za to kriv HNS i Davor Šuker ili nesposobni ravnatelj i policija?

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.