Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Maturanti ogorčeni

Esej iz hrvatskog na državnoj maturi odgođen samo 8 sati prije pisanja, ukradena dva ispita!

državna matura
Foto: Leonard Ninčević/Pixsell
17.06.2015.
u 08:44

Policijska uprava istarska objavila je da su nepoznati počinitelji jučer iz prostora pulske srednje škole otuđili dva ispita za državnu maturu

Esej iz hrvatskog jezika na državnoj maturi nije se pisao danas u 9 sati, kao što je najavljeno, već je pisanje odgođeno za sutra. Iz izvora bliskog Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja doznajemo da je pisanje eseja iz hrvatskog jezika odgođeno jer je procurio naslov teme.

"Do ovog pomicanja termina došlo je jer su tijekom jučerašnjeg dana u jednoj školi otuđena dva rezervna primjerka ispita Hrvatskog jezika – A i B razina – ESEJ, zbog čega policija obavlja istragu", odgovorili su nam na upit iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Policijska uprava istarska objavila je da su nepoznati počinitelji jučer iz prostora pulske srednje škole otuđili dva ispita za državnu maturu. Policija traži kradljivce koji su ispite ukrali iz Privatne gimnazije Juraj Dobrila.

"Važnu obavijest" za maturante je objavio Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja samo nekoliko sati prije najavljenog roka za pisanje eseja. "Obavještavamo sve pristupnike koji su 17. lipnja 2015. godine u 9.00 sati trebali pristupiti pisanju ispita - Hrvatski jezik A i B razine - esej - da se ispit neće provoditi u tom terminu", stoji poruka na stranicama NCVVO-a. Dodali su da je novo vrijeme "provedbe ispita" sutra u 10 sati "na istom mjestu pisanja koje je vidljivo pristupnicima na njihovoj stranici, na poveznici - Moj raspored".

NCVVO je kasnije izvijestio i da se pisanje testa iz Hrvatskoj jezika, A i B razine, koji se trebao pisati sutra odgađa za sljedeći petak (26. lipnja) u 9 sati. "Izmjene u Kalendaru polaganja državne mature 2014./2015. donesene su u suradnji i uz suglasnost nadležnog Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta", izvijestili su iz NCVVO-a.

Maturanti ogorčeni

Ovakvu odluku u priopćenju na svojim internetskim stranicama kritizirala je Udruga srednjoškolaca Hrvatske koja je napisala da je obavijest stigla "dok su deseci tisuća maturanata spavali u dubini noći". "Udruga srednjoškolaca želi iskazati najveću moguću ogorčenost pred ovakvim ponašanjem NCVVO-a koji je samo 8 sati prije održavanja ispita, bez ikakvoga obrazloženja promijenio svoju odluku", stoji u priopćenju.

Smatraju da je ovakvo ponašanje nadležnih za provođenje mature "u ozbiljnu sumnju dovelo njihove kvalifikacije da dalje nastave obavljati ovaj posao".

Što će se pisati u četvrtak?

Hoće li se onda u četvrtak pisati i esejski i dio ispita na zaokruživanje ili će doći do pomicanja datuma pisanja drugog dijela, pitaju se iz Udruge srednjoškolaca.

"Ovakve situacije povećavaju pritisak na maturante koji se već zbog samih ispita nalaze pod ogromnim stresom", stoji u priopćenju koje potpisuje vršitelj dužnosti predsjednika Leo Fel. Traže da odgovorni objasne razloge odgode te se ispričaju maturantima i javnosti.

>>Škole kao ringovi 
u borbi za petice

>>Pitanja iz testova za maturu mogu iscuriti!

Foto: Alcatel

Komentara 37

VJ
Vesela_jetrica
07:36 17.06.2015.

A nigdje ne pise da je to objavljeno u 00:53? Maturant sam i znam da pola RH nije spavalo jer su se informacije stalno mijenjale. Sada se zna da se esej pise sutra, a za test knjizevnosti i jezika se ne zna. Sramim se svega.

MA
mangup
07:52 17.06.2015.

A nitko se ne pita sta je s djecom koja pisu maturu a nemaju prebivaliste u RH, odnosno koji pisu u NCVVO a ne u maticnim skolama...Tko ce njima naknaditi bar troskove nepotrebnog putovanja i smjestaja jer su prekasno saznali za odgodu?

MI
miso
07:32 17.06.2015.

Sprdačina od mature. Zar nije bilo daleko bolje s kvalifikacijskim ispotima po fakultetima. Ništa nije koštalo i dalo je najbolje rezultate. Svatko je najbolje znao što želi izabrati. A pored toga fakulteti se ionako vraćaju na staro. Znači, bespotrebno se dovodi do stresa nacije, učenika i budžeta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije