Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministrica Bernardica Juretić

Vaučeri ostaju, mogli bismo ih uvesti i za grijanje i plin

04.02.2016., Zagreb - Dolazak ministara na svjednicu Vlade. Bernardica Juretic.
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
09.02.2016.
u 07:00

Tom su mjerom postignuti iznimno dobri rezultati u primjeni

Bernardica Juretić, 52-godišnja magistrica psihologije i bivša časna sestra, iznenadila je mnoge dolaskom na funkciju ministrice socijalne politike i mladih, ali s radom u Vladi već ima iskustva. Od 2001. bila je u Vladinu uredu za suzbijanje zloporaba opojnih droga, kamo je pozvana zbog iskustva u pomaganju ovisnicima u komunama koje je osnivala kao časna sestra. Neposredno prije napustila je redovnički život, što je poprilično odjeknulo u javnosti, kao i kada se 2008. zaposlila u IGH kao voditeljica ljudskih resursa. Posljednjih nekoliko godina ponovno je vodila terapijsku zajednicu. U više je navrata otvoreno govorila o temama koje su intrigirale javnost, pa je svojedobno izjavila da nema ništa protiv toga da homoseksualni partneri budu osigurani jedan preko drugog te da međusobno mogu nasljeđivati imovinu, ali da njihova zajednica nije brak, a izjasnila se i za umjetnu oplodnju. Međutim, na početku ministarskog mandata suzdržanija je, pa je opširniji razgovor i dodatna pitanja odgodila “za drugu priliku”.

Hoće li se proračun za socijalu rezati? Planirate li neke izmjene u raspodjeli?

Ovo je realan i racionalan proračun u kojem postoji malo prostora za raspodjele i uštede jer je riječ o vrlo osjetljivom resoru, za koja su i trenutačna sredstva na razini osnovne održivosti.


Jeste li našli kakav “kostur u ormaru”?

Zatekla sam sustav koji ima izazovnu zadaću borbe kako uz minimalna proračunska sredstva pružiti najveću moguću razinu socijalne zaštite. Iako mislimo da smo svjesni teške situacije u kojoj se nalaze mnogi građani, vjerujte, riječ je o puno ozbiljnijim problemima i stoga je potrebno pronaći sve moguće modele i alate kojima bismo osigurali mrežu socijalne zaštite građana u nepovoljnom položaju. Korištenje europskih fondova i drugih izvora financiranja također su preduvjeti za opstojnost minimalne razine socijalne zaštite.

Obiteljski zakon drugi je put na ocjeni ustavnosti nakon što je jednom već “pao” na Ustavnom sudu. Kakav je, po vašem mišljenju, Obiteljski zakon i hoćete li ga mijenjati?

Prije nego što istrčimo s paušalnim ocjenama trebamo formirati stručnu radnu skupinu koja će detaljno procijeniti dosadašnju primjenjivost Obiteljskog zakona. U tu ćemo skupinu uključiti vodeće stručnjake s područja obiteljsko pravne zaštite. Ako se pokaže potreba za izmjenama ili donošenjem novog Obiteljskog zakona, to ćemo učiniti argumentirano i s razlogom.


Što je s projektom otpisa duga?

Riječ je o jednokratnoj mjeri koja je završila prošle godine. Ovakva vatrogasna mjera je, na žalost, bila nužnost u određenim okolnostima i postigla je određene rezultate. No, izazov na području socijalne politike jest stvaranje sustavnog rješenja, stalne zaštite države za sve građane, u kojem neće biti potrebe za vatrogasnim rješenjima.


Hoće li se nastaviti s vaučerima za struju?

Vaučeri se nastavljaju kao mjera koja je postigla iznimno dobre rezultate u dosadašnjoj primjeni, a ono što predstoji jest razmatranje mogućeg proširenja te iste mjere i na druge energente – grijanje, plin.

Planirate li neku novu mjeru u borbi protiv siromaštva?

U sklopu strategije za borbu protiv siromaštva koja je već implementira, ali i reforme sustava socijalne skrbi, ponajprije konsolidacije socijalnih naknada, cilj nam je pronaći sustavno rješenje koje će pružati najbolju socijalnu zaštitu za hrvatske građane.

Civilni sektor izbio je u prvi plan, u nekim se resorima o udrugama govori kao o parazitima, padaju optužbe da se iz budžeta financiraju pojedine ideologije... U socijali surađuje puno udruga, kako ocjenjujete njihovu ulogu i način financiranja? Hoće li tu biti izmjena?

Kontinuirano radimo na razvoju sustava socijalne skrbi u kojoj su udruge partneri. Riječ je o dvostranom odnosu u kojem se, zajedničkom suradnjom, razvijaju i kompetencije udruga. Najbolji način za učinkovitu suradnju s partnerima iz civilnog sektora su transparentni i konkretni natječaji s vrlo jasnim pokazateljima učinaka. Takav pristup jednostavno filtrira kompetentne partnere i izdvaja ih od onih koji ne mogu ispuniti zajedničke ciljeve za dobrobit naših korisnika.


Obiteljski su centri pripojeni centrima za socijalnu skrb. Jesu li tu korisniji ili su bolje funkcionirali samostalno, kako ih vidite ubuduće?

Obiteljski centri su formalno u sastavu centara za socijalnu skrb i njihovo pripojenje se pokazalo opravdanim jer je dosadašnji nedostatak potencijala obiteljskih centara dovodio u pitanje njihovo funkcioniranje. U sklopu centara koriste se zajednički potencijali, a sadržajno se njihov posao može samo još dodatno razvijati.

Ostaje li Ministarstvo socijalne politike i mladih samostalno ministarstvo ili će se spajati s nekim drugim ministarstvom te hoće li mijenjati naziv?

Ministarstvo socijalne politike i mladih vrlo je važan resor koji mora biti podrška centrima i ustanovama socijalne skrbi. Uloga ovog ministarstva je da bude koordinator mjera socijalne politike i to se pokazalo neizbježnim. Problemi koji su se godinama gomilali u sustavu socijalne skrbi neposredna su posljedica zapuštanja sustava jer je podrška socijalnom sustavu uvijek bila samo određena ustrojbena jedinica koja se sa svakom novom Vladom seljakala u različita ministarstva, čime je izostala sustavna i stalna podrška kao i kontinuirani razvoj sustava.


Jeste li se pokajali što ste se prvi dan na funkciji ministrice pridružili ministru Crnoji na blagoslovu, a pokazalo se da je on zbog nemoralnih poteza morao odstupiti?

Gospodina Crnoju apsolutno ne bih komentirala, kao ni jednog drugog kolegu.

>> 'Niti sam ja posebno časna, niti je gospođa Opačić nečasna' 

>> Bernardica Juretić o blagoslovu: Ako smo država s 90 posto katolika, zašto ne?

Komentara 4

LU
Luka1710
10:05 09.02.2016.

Moglo bi se uvest da su struja, voda i plin osnovna ljudska prava i uvest energetske minimume. Mogli bi se regulirat zakoni o posvojenju jer djeca ne mogu biti posvojena ako ih roditelj jednom u 3 mjeseca posjeti u domu koji mnogi iskorištavaju. Trebalo bi i pooštrit kazne za obiteljsko nasilje i zaštiti žrtve. Nadam se da će ova ministrica biti puno bolja od gospođe Opačić, ali sumnjam. Zanima me, zar ne postoji magistar ili magistrica socijalne politike u Hrvatskoj, koji bi bili kompetentni za takvu poziciju?

OK
okus
07:52 09.02.2016.

Mogli bi.

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
09:11 09.02.2016.

naravno da ostaju. Jer pomazu sirotinji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije