Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GUTA SVE PRED SOBOM

Vatrena stihija uništila grad u Washingtonu, i dalje nekontrolirano divlja SAD-om

California Fires Reach 2 Million Acres
Foto: PETER DASILVA/Newscom/PIXSELL
1/8
08.09.2020.
u 23:53

"Razmjeri požara ne mogu se opisati riječima", rekao je Brett Myers, šerif okruga Whitman u kojem se nalazi gradić Malden

Nekontrolirani šumski požari haraju u utorak američkim Zapadom, uništivši gradić Malden u Washingtonu i zaprijetivši zajednicama u Oregonu i Kaliforniji, nošeni snažnim vjetrovima i rekordnim temperaturama za praznični vikend. Vatrogasci i bolničari tražili su stanovnike Maldena, 483 kilometra od Seattlea, dan nakon što je požar uništio 80 posto kuća, vatrogasni dom, poštu, gradsku vijećnicu i knjižnicu.

"Razmjeri požara ne mogu se opisati riječima", rekao je Brett Myers, šerif okruga Whitman u kojem se nalazi gradić. "Molim vas, odite što prije!".

To je jedan od nekoliko desetaka požara koji divljaju Washingtonom, Oregonom i Kalifornijom za vikend u kojem se obilježava Praznik rada i u kojem su temperature na zapadu doline San Fernando kod Los Angelesa dosegle 49 stupnjeva. U Kaliforniji se oko 14.000 vatrogasaca bori s 25 požara koji su zahvatili 890.308 hektara, objavila je uprava za šume. Distributeri struje prekinuli su opskrbu za 22 okruga kako bi spriječili da iskre s dalekovoda izazovu nove požare.

Guverner Kalifornije Gavin Newsom u nedjelju je proglasio izvanredno stanje za Fresno, Maderu, Mariposu, San Bernardino i San Diego. Uprava nacionalnih parkova privremeno je zatvorila parkove Sierra National Forest, Angeles National Forest i San Bernardino National Forest.

U Oregonu je nekoliko mjesta evakuirano, a početak škole odgođen kada su požari zaprijetili kućama, izvijestila je lokalna televizija. Oko 100.000 kućanstava u toj saveznoj države ostalo je bez struje zbog snažnih vjetrova i vatre.

Toplinski val je već sredinom kolovoza zahvatio Kaliforniju, gdje je u Dolini smrti izmjerena rekordna temperatura od 54,4 Celzijeva stupnja u hladu, što je među najvišim vrijednostima koje su dosad zabilježene na Zemlji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije