Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Vatikan za dekriminalizaciju homoseksualnosti, ali ne i za UN-ove mjere

19.12.2008.
u 16:10

Vatikan je u petak pozvao vlade zemalja svijeta da dekriminaliziraju homoseksualnost, uz opasku da se s predloženom UN-ovom rezolucijom o tom pitanju otišlo predaleko.

Vatikanski glasnogovornik Federico Lombardi izjavio je kako je izaslanstvo Svete Stolice u četvrtak u UN-u objasnilo svoje stajalište, kritizirajući način na koji je uobličen tekst iza kojeg stoji Europska unija, a koji zagovara dekriminalizaciju homoseksualnosti.

- Sveta Stolica nastavlja se zalagati za to da se svaki znak nepravedne diskriminacije prema homoseksualnim osobama pokuša izbjeći te poziva sve države svijeta da ne primjenjuju kazne na takvim osobama - stoji u priopćenju objavljenom u petak na internetskim stranicama Vatikana.

Istodobno Sveta Stolica smatra da način na koji je sastavljena ova deklaracija prelazi granice onoga što se njome želi postići.

Vatikan je izdvojio izraze poput "seksualne orijentacije" i "rodnog identiteta" koji se u tekstu spominju, uz primjedbu da bi one dovele do ozbiljnih nesigurnosti glede zakona, aludirajući na otprije poznatu zabrinutost Svete Stolice oko homoseksualnih brakova. Vatikanski stalni promatrač u Ujedinjenim narodima nadbiskup Celestino Migliore ranije je upozorio da bi predloženi tekst mogao voditi obratnoj diskriminaciji tradicionalnoga heteroseksualnog braka.

Katolička Crkva uči da homoseksualnost nije grijeh, no homoseksualni čin jest te se protivi istospolnim brakovima.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije