Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Vatikan više ne primjenjuje talijanske zakone

01.01.2009.
u 13:29

Od 1. siječnja 2009. godine Sveta Stolica više neće automatski preuzimati talijanske zakone. Nakon 80 godina Vatikan mijenja način preuzimanja talijanskih zakona koje ocjenjuje kontradiktornima, previše brojnima i često u suprotnosti i kršćanskim moralom. Naime, nakon Lateranskih sporazuma između Italije i Svete Stolice, od 7. lipnja 1929. je Država Grad Vatikan preuzela talijansko pravno uređenje. Zakoni koje je donosila Italija automatski je preuzimala Sveta Stolica i vatikanski građani su tretirani po talijanskim zakonima. Nisu prihvaćani jedino oni talijanski zakoni koji su bili inkopatibilni s temeljnim crkvenim pravom.

Od 1. siječnja 2009. Vatikan uvodi pravilo prema kojem se talijanski zakoni ne prihvaćaju automatski, već će vatikanska nadležna vlast ocijenjivati koji će se talijanski zakoni primjenivati i u Državi Gradu Vatikanu. Vatikansko glasilo Osservatore Romano nabrojilo je tri razloga za takvu odluku, premda ih, kako je obznanio, ima mnogo više.

Prvo, talijansko zakonodavstvo ima bezbroj zakona i ne mogu se svi primijeniti u vatikanskom okviru. Drugo, nestabilnost talijanskih građanskih zakona koji se prečesto mijenjaju i nisu u skladu s crkvenim konceptom vrijednosti. Treće, mnogi talijanski zakoni su u suprotnosti s načelima od kojih Crkva ne može odustati.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije