Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
film koji je izazvao reakciju

Vatikan se konačno oglasio oko papinih izjava o 'gay' brakovima

Papa Franjo
REUTERS
05.11.2020.
u 11:50

Dokumentarac "Franjo" imao je premijeru 21. listopada na filmskom festivalu u Rimu, a na naslovnicama je završio jer Papa u njemu govori kako homoseksualci imaju pravo zasnovati obitelji i da je potrebno regulirati istospolne brakove.

Izjave pape Franje o istospolnim brakovima u dokumentarnom filmu izvučene su iz konteksta i Crkva neće promijeniti svoju doktrinu u odnosu na istospolne brakove, objavio je u četvrtak vatikanski središnji ured, a biskupija u Essenu drži da je time pokazao "katastrofalan način komuniciranja".

Pojašnjenje vatikanskog Državnog tajništva poslano je svim vatikanskim veleposlanicima diljem svijeta s naputkom da ga proslijede lokalnim biskupima kako bi "na pravi način shvatili riječi Svetog Oca".

Pojašnjenje je tako bilo upućeno i čelniku Njemačke biskupske konferencije Georgeu Baetzingu, a potpisao ga je apostolski nunciji, ili vatikanski veleposlanik, nadbiskup Nikola Eterović.

Dokumentarac "Franjo" imao je premijeru 21. listopada na filmskom festivalu u Rimu, a na naslovnicama je završio jer Papa u njemu govori kako homoseksualci imaju pravo zasnovati obitelji i da je potrebno regulirati istospolne brakove. 

Papina izjava naišla je na odobravanje liberala i pozive na razjašnjenje od konzervativaca.  Vatikansko državno tajništvo prošli je tjedan u tišini poslalo objašnjenje svojim veleposlanicima koji su ga potom proslijedili biskupima. U njemu stoji da su dvije Franjine izjave, odgovori na dva različita pitanja, montirani u jednu izjavu, s izrezanim kontekstom i pitanjima. 

"Homoseksualci imaju pravo na obitelj. Oni su djeca Božja i imaju pravo na obitelj. Nikoga se ne bi smjelo izbacivati i nitko se zbog toga ne bi smio osjećati jadno", rekao je Papa u filmu. "Ono što trebamo učiniti je izvanbračna zajednica. To je način da ih se pravno pokrije. Ja sam za to", dodao je. U pismu piše i kako je u filmu izrezan dio u kojem se Papa protivi homoseksualnom braku, te da je o izvanbračnoj zajednici govorio u kontekstu građanskih zakona o životnom partnerstvu.

„Jasno je da je papa Franjo govorio o zakonima država, a ne o doktrini Crkve koju je ponovio više puta tijekom godina“, stoji u pismu veleposlanicima. 

Crkva smatra kako istospolne tendencije nisu grijeh, no da homoseksualni činovi jesu. No, nije jasno zašto Vatikan nije ranije komentirao tu kontroverzu, a osim toga, Vatikan je dan nakon premijere ugostio redatelja dokumentarca, Rusa s američkim državljanstvom Evgenija Afineevskog, iako je krivo prenio Papine riječi.

Reagirajući na pismo Državnog tajništva vatikanskim veleposlanicima, voditelj biskupije u Essenu Klaus Pfeffer kazao je da je Vatikan pokazao "katastrofalan način komuniciranja". Pfeffer podsjeća da Papa govori u filmu koji je Vatikan odobrio i koji je izazvao reakciju javnosti, a zatim se Vatikan osjećao obaveznim protumačiti izjave Pape, drugim riječima, "oslabiti ga".

"To baca loše svijetlo na Vatikan i šteti Papi", rekao je Pfeffer.

 

Ključne riječi

Komentara 12

Avatar MK3
MK3
13:21 05.11.2020.

I ovdje Establishment i njegovi subjektivni i pristrani mediji rade svoje...

MK
mksdk
13:47 05.11.2020.

"Crkva neće promijeniti svoju doktrinu u odnosu na istospolne brakove" - Pitanje i nije bilo o braku, nego o tome da heretik Franjo smatra da se može prihvatiti bilo kakav oblik zajednice sodomita. Dakle, i ovaj "odgovor" predstavlja potvrdu kritika upućenih Franji.

Avatar Diktatura pederijata
Diktatura pederijata
18:45 05.11.2020.

Pojašnjenje NE NE to je ispravak ovaj je odlucio unistiti vjeru

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije