Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uoči biskupske sinode

Vatikan razmatra mogućnost da se u najzabitijim dijelovima Amazonije dopusti ređenje oženjenih muškaraca

Papa Franjo
Foto: REMO CASILLI/REUTERS/PIXSELL
18.06.2019.
u 13:12

U Amazoniji nedostaje svećenika i mnogi tamošnji narodi traže prilagođavanje liturgije njihovim kulturama. Otud i spomen o ređenju u svećenike oženjenih

Spominje se mogućnost ređenja oženjenih muškaraca i veće uloge žene u Crkvi u radnom dokumentu (Instrumentum laboris) za biskupsku sinodu posvećenu Amazoniji. Biskupska sinoda održat će se od 6. do 27. listopada ove godine, a u dokumentu od 146 članaka kaže se kako bi Crkva trebala razmisliti o ređenju oženjenih muškaraca za svećenike u zabitim dijelovima Amazonije.

U tekstu pod naslovom “Amazonija: novi putovi za Crkvu i integralnu ekologiju” govori se o problematici toga prostora počevši od njegova pretjeranog iskorištavanja čim se ugrožava Majka Zemlja. Amazonija je prostor koji se proteže kroz devet država: 60 posto Brazila, te Kolumbiju, Peru, Venezuelu, Ekvador, Boliviju, Gvajanu, Surinam i Francusku Gvajanu. Riječ je o prostoru od 7,8 milijuna četvornih kilometara.

Šume pokrivaju 5,3 milijuna četvornih kilometara. No, posebnu je pažnju izazvalo pastoralno i liturgijsko pitanje u dokumentu. U Amazoniji nedostaje svećenika i mnogi tamošnji narodi traže prilagođavanje liturgije njihovim kulturama. Otud i spomen o ređenju u svećenike oženjenih muškaraca, starijih osoba i domorodaca, te povjeravanje ženama neke vrste crkvene službe kako bi se pokrio manjak svećenika.

U tim dijelovima tekst nije najjasniji i mogao bi se višestruko tumačiti, pa će zasigurno izazvati polemike uoči skupštine biskupske sinode i na njoj. To je prvi put da neki vatikanski dokument spominje zaređivanje oženjenih muškaraca, premda se dopuštalo da, primjerice, oženjeni muškarci koji iz anglikanskog reda prelaze u Katoličku crkvu mogu nastaviti svećeničku službu. Sada bi se u Amazoniji, prođe li takav prijedlog na skupštini biskupske sinode, mogli zaređivati tzv. uzoriti muževi (viri probati) kako bi se ublažilo pomanjkanje svećenika.

Dakako, potvrđuje se kako takvo eventualno dopuštenje ređenja ne mijenja stajalište o celibatu u Crkvi, koji, kako se kaže, ostaje njezinim darom, ali u najzabitijim dijelovima tog područja starije muškarce, poštovane i ugledne članove zajednice, moglo bi se pripustiti u svećenički red. 

Ključne riječi

Komentara 1

VJ
vjaceslav
14:45 18.06.2019.

dok se ne donese odluka o ređenju oženjenih muškaraca u amazoniji, neka silvije tomašević preuzme bar jednu župu tamo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije