Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'POTPUNO NETOČNO'

Vatikan opovrgnuo pisanje da papa ima tumor

papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
21.10.2015.
u 11:58

Glavni urednik lista QN, Andrea Cangini, i nakon demantija iz Vatikana potvrđuje informaciju o papinu tumoru

Papa Franjo ima „malu tamnu mrlju na mozgu, mali izlječivi tumor“, objavio je danas na prvoj stranici talijanski list Quotidiano Nazionale. Tu informaciju list QN podupire informacijom o navodnom posjetu pape Bergoglia, dakako inkognito, jednom japanskom stručnjaku, profesoru Takanoru Fukushimi, koji radi u Toskani, točnije u bolnici San Rossore u mjestu Barbaricina, pokraj Pise, kako bi bio pregledan.

Šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi odmah je opovrgao pisanje lista QN.

– Objavljivanje potpuno netočne vijesti o zdravlju Svetog Oca, koju je napisao jedan talijanski list, jako je neodgovorno i nedostojno pažnje – izjavio je Lombardi i dodao kako „Papa obavlja, a što svi mogu vidjeti, svakodnevno svoje aktivnosti na potpuno normalan način“.

I danas, na opću audijenciju srijedom, papa Franjo je na Trg sv. Petra, gdje ga je čekalo oko 30.000 vjernika, stigao nasmijan u svome papamobilu. Glavni urednik lista QN, Andrea Cangini i nakon demantija iz Vatikana potvrđuje informaciju o papinu tumoru.

– Opovrgavanje je razumljivo i očekivano. Vijest dugo nismo objavljivali jer smo je htjeli provjeriti. Sada nemamo nimalo dvojbi glede njezine utemeljenosti. Preispitivali smo se treba li je objaviti ili ne. Držimo da ono što vrijedi za nekog šefa države ili vlade vrijedi i za Papu. Velika javna odgovornost koju imaju te osobe uvjerava nas kako pravo je na privatnost koje se prema njima treba primijeniti manje važno od prava da javnost bude informirana – izjavio je Cangini.

Papa Bergoglio je, prema pisanju list QN, prije nekoliko mjeseci bio u klinici San Rossore u mjestu Barbaricini, gdje je opaženo slijetanje papina helikoptera.

– Nije bilo nikakvog helikopterskog leta iz Vatikana u Toskanu, odnosno samo se nadlijetalo kako bi se promatrala situacija prije papina pohoda u Prato i Firencu koji je na programu 10. studenog – objasnio je zamjenik šefa vatikanskog ureda za tisak otac Ciro Benedettini. List QN, međutim, drži kako je tom prilikom papa Franjo bio kod profesora Takanora Fukushime, stručnjaka za tumore na mozgu, koji je navodno dijagnosticirao kako nije potrebna operacija. List prenosi i riječi neimenovanog člana ekipe Fukushime koji je kazao kako će se „mrlja na mozgu, mali tumor, liječiti bez operacije“. Takanori Fukushima, inače, predaje neurokirurgiju na dva fakulteta, Duke University Medical Center i West Virginia University Medical Center.

>> Papa Franjo: Možda odajem dojam da sam pomalo ljevičar, ali to nije tako

>> Papa Franjo: Nemojte prezirati, skrivati i stidjeti se siromaštva

Komentara 3

Avatar kapetan_cokula
kapetan_cokula
19:50 21.10.2015.

kakva mrlja na mozgu.Zar on ima to ?

KI
Kissinger
20:53 22.10.2015.

zar to nisu isti mediji koji su proglasili Putina teško bolesnim-proljeće 2014.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije