Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi put u povijesti javni skup o pet grijeha za koje oprost treba tražiti od pape

Vatikan: Nikad više kršenja celibata i pedofilije

12.01.2009.
u 18:14

Pobačaj ili uvreda pape grijesi su koji ne mogu biti oprošteni nakon ispovijedi i izmoljene pokore, nego je za njih potreban papinski oprost koji objavljuje Apostolska pokorničarna, papinski dikasterij kojem je na čelu kardinal James Stafford. Pet je velikih grijeha koji ne mogu biti oprošteni nakon ispovijedi svećeniku, nego oni koji ih počine moraju uputiti zahtjev za oprost koji potom analizira Apostolska pokorničarna i na temelju te analize papinskim dekretom daje oprost grešniku.

Pet velikih grijeha
Tih pet velikih grijeha odnosi se kako na vjernike, tako i na svećenike, a to su: ukrasti hostije i upotrijebiti ih u sotonističkim ritualima, prekršiti tajnu ispovijedi, seksualni čin crkvene osobe ili redovnice (uključena i pedofilija), pobaciti ili biti suodgovornim za namjeran prekid trudnoće te napasti ili uvrijediti papu.

Prema ocjeni Vatikana, upravo ovakvih grijeha u posljednje vrijeme sve je više. Zbog toga se sutra u Vatikanu održava dvodnevno savjetovanje, što je prvi slučaj u povijesti da se u javnosti govori o poslu tog crkvenog tijela koje ne otkriva ni broj pristiglih zahtjeva, niti broj pozitvno, odnosno negativno riješenih molbi.

Crkva je posebno zabrinuta zbog velikog porasta broja pobačaja, zatim zbog kršenja celibata svećenika, kao i krađa hostija kojima se zatim koriste sotonske sekte za svoje rituale, osobito u Južnoj Americi i Europi.

Sve više zahtjeva
Apostolsku pokorničarnu utemeljio je papa Honorije III. (1216.-1227.). Ivan Pavao II. 1988. potvrdio je potrebu postojanja toga tijela, kojem je dao i ovlasti za davanje općeg oprosta.

Osim predsjednika, Apostolska pokorničarna ima i njegova pomoćnika i deset članova, koji u velikoj tajnosti analiziraju zahtjeve članova crkvene zajednice za oprost nekog od pet velikih grijeha. Posljednjih godina to je crkveno ministarstvo imalo pune ruke posla zbog velikog broja svećenika koji su tražili oprost za grijehe pedofilije, ali i za kršenje celibata.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije