Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi smjer

Varteks naumio kupovati, kako i sam ne bi bio – kupljen

varteks
Foto: Marko Jurinec/ PIXSELL
04.03.2014.
u 15:00

S Davorom Pataftom ušli su u utrku za čakovečki Čateks, koji ima dobar položaj pri javnoj nabavi jer proizvodi specijalne tkanine

Vijest da se Varteks, koji je netom izišao iz predstečajne nagodbe, nadmetao za kupnju trećine Čateksa, izazvala je zanimanje u Varaždinu, jer do jučer tvrtka bez novca za osnovne sirovine i potraživanja radnika, nakon otpusta više od 200 milijuna kuna dugova i kamata od strane države i Varaždina, odjednom želi akvizirati druge. Od Varteksa smo jučer ujutro pokušali doznati kojim bi novcem kupovali Čateks, iz kojeg razloga, jesu li namirili prioritete te imaju li zacrtan takav smjer u planu financijskog restrukturiranja potpisanom od ministra Slavka Linića. No javili su nam da je predsjednik uprave Zoran Košćec jučer zauzet te nije stigao odgovoriti. Komentar nismo uspjeli dobiti ni od Ministarstva financija. Komentirati je bio voljan Nenad Bakić, koji ima 13,44 posto dionica.

Bakić podržava

- Podržavam Varteksovu ambiciju da postane stožerna tvrtka hrvatske tekstilne industrije, za koju mislim da ima perspektivu. Nedinamičnost i trajno saniranje postojećeg stanja bi upravo bio najbolji put u propast. Ipak, u uvjetima ograničene likvidnosti Varteks treba biti razuman u trošenju sredstava i zato je mudro da nije licitirao s prevelikom cijenom. Uprava ima vrlo težak zadatak u balansiranju između upotrebe likvidnosti za unapređivanje poslovanja, isplate dostojanstvenih otpremnina za višak radnika, ako on postoji, i korištenja ovakvih strateških prilika i stoga joj trebamo dati podršku u tom smislu, a ne se ponašati kritizerski. Idući korak svakako treba biti monetizacija nekretnina u svrhu razvoja poslovanja, a uprava treba jasno komunicirati pozitivan razvoj i ambicije kako bi dionica pokazala pravu vrijednost, jer u protivnom, na ovako niskim razinama cijene i sam Varteks može postati metom preuzimanja - kaže.

No, VIS PROI Davora Patafte ponudio je više, na što se Varteks, navodno, žalio, jer su ovi jamčevinu uplatili dan poslije zadanog roka.

Varteks već mogao kupiti?

- Ne znam kome i na koji bi se akt žalili. Nije ovo provodio sud, nego vlasnik, MTČ Tvornica čarapa. Jamčevinu i rok smo zadali tek toliko da nam na dražbu ne dođe netko bez novca na računu, a nas zanima tko je više ponudio. Štoviše, Varteks je sudjelovao u dražbi, posljednje su ponudili 43, a VIS 44 kune po dionici - kaže stečajni upravitelj Želimir Uršulin i dodaje da je Varteks već mogao kupiti te dionice “da nije zakomplicirao”. Prije nekoliko su se tjedana, kaže, dogovorili izravno s bankom koja ima založno pravo, po 35 kuna.

- No nepotrebno su tražili suglasnosti Odbora vjerovnika i stečajnog suca i u međuvremenu su sjele nove, više ponude - pojašnjava.

Ranko Vlahek, član uprave VIS PROI-a, koji do subote treba pokriti razliku od jamčevine do 3,6 mil. kuna, pak kaže da imaju ideju kako Čateks “postaviti na pravi put”. Upotpunjuje se s “tri Pataftina Visa”, a navodno velik interes za Čateks vlada zbog njegova specifičnog položaja pri javnoj nabavi, jer proizvode specijalne tkanine, a s Varteksom je i član zajednice ponuditelja koja oprema vojsku. Viđen je tako u Ivancu, na dan dražbe, doznajemo, i Z. Košćec.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije