Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'HAKERSKI PUČ'

Varoufakisu Atena sudi za veleizdaju?

yanis varoufakis
Foto: Reuters/PIXSELL
28.07.2015.
u 00:05

Trojka se jučer vratila u Grčku nakon šest mjeseci i postala Četvorka – zovu je “quadriga” – latinski naziv za kočiju s četiri konja

Trojka se jučer vratila u Grčku nakon šest mjeseci, a bivši ministar financija Yanis Varoufakis našao se usred skandala i očekuje da bi zbog svoje uloge u pripremanju uvođenja paralelne valute možda čak mogao biti i uhićen i optužen za veleizdaju.

Predstavnici Europske komisije, Europske središnje banke i Međunarodnog monetarnog fonda započeli su u Ateni pregovore s Grcima o novim reformama koje će biti potrebne u zamjenu za novi, treći program pomoći. Vratili su se na teren prvi put otkako ih je premijer Alexis Tsipras u siječnju proglasio nepoželjnima u Ateni, no Trojka sada ima i četvrtog člana, predstavnika Europskog stabilizacijskog mehanizma, fonda od kojega Grčka ovaj put formalno traži do 86 milijardi eura pomoći pa je već smišljeno novo ime za ovu četvorku – “quadriga”, što je latinski naziv za kočiju s četiri konja.

Za to vrijeme bivši ministar financija Yanis Varoufakis našao se usred skandala kada je grčki list Kathimerini otkrio transkript razgovora u kojemu Varoufakis, pripremajući se za “plan B” tj. uvođenje paralelne valute, govori o hakerskom upadu u poreznu bazu podataka.

“Odlučili smo hakirati softver mog ministarstva i kopirati kod web-stranice poreznog sustava kako bismo mogli raditi na uspostavljanju paralelnog sustava plaćanja”, rekao je Varoufakis 16. srpnja, tjedan dana prije no što je podnio ostavku, u razgovoru s financijašima iz londonskog Cityja. Dodao je kako mu je premijer Tsipras “dao zeleno svjetlo za osmišljavanje plana B”.

– Žele me proglasiti pokvarenim ministrom financija i optužiti me za izdaju – izjavio je preksinoć Varoufakis za londonski Daily Telegraph.

– To je dio pokušaja da se poništi prvih pet mjeseci ove vlade i baci u koš za smeće povijesti – dodao je.     

>> Za reforme sada glasa i Varoufakis

Komentara 5

MA
Malenkost
11:16 28.07.2015.

Grcki taksist mi prica da je otac od Tsiprasa multimiloner i da nije platio porez na novac. Dakle GR Politicari koji iza sebe vide radnicku klasu u stvari su sinovi Milionera. Divno zar ne druze Josipovicu!!

DU
Deleted user
09:09 28.07.2015.

Poznato je da "revolucija jede svoju djecu", te nije čudno da je sada Varoufakis na redu. Ali da on kao salonski, pseudosocijalistički zloduh, bez sumnje zaslužuje "nagradu" nepotrebno je spominjati.

DU
Deleted user
09:34 28.07.2015.

To mi liči na tipa koji diže srednji prst na predavanjima, a kasnije demantira - iako je razvidno iz video zapisa da još poprati tu gestu i svojim slikovitim rječnikom. Spreman na sve! Samo novce ne vraćati...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije