Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otvorio dušu

Varoufakis: Moja je majka bila teroristica krajnje desnice

yanis varoufakis
Foto: Reuters/PIXSELL
30.07.2015.
u 20:34

“Majka je dobila zadatak da špijunira moga oca koji je bio liberalni komunist. Tako su se upoznali”, kazao je Yanis Varoufakis za Stern

        “Od ranog djetinjstva osjećam se kao političko biće. To ima veze s mojom obitelji. Otac mi je bio liberalni komunist, a majka je pripadala ekstremno desnoj terorističkoj organizaciji”, kazao je njemačkom Sternu, u do sad najintimnijem intervjuu, bivši grčki ministar financija Yanis Varoufakis.

Za filmski scenarij

Otac mu je, kaže Varoufakis, za vrijeme građanskog rata (od 1946. do 1949.) četiri godine bio zatočen u logoru i “brutalno mučen”.

“Razlog: Odbio je osuditi komuniste. On je bio liberal, odgojen u duhu Francuske revolucije”, kazao je Varoufakis.

“Majka mi je nakon 2. svjetskog rata bila pripadnica ekstremno desne terorističke organizacije. Mrzila je sve ljevičare”, kazao je radikalni ljevičar Varoufakis.

Nastavak priče mogao bi poslužiti kao scenarij za film.

“Majka je dobila zadatak da špijunira moga oca. Tako su se upoznali”, otkriva Varoufakis nepoznate detalje iz svoga života. Ujak mu je, kaže Varoufakis, za vrijeme vojne hunte (od 1967. do 1974.) u zatvoru ”osuđen na smrt, a takve stvari politiziraju čovjeka”.

Njemačka kao sloboda

Varoufakis kaže da ga od djetinjstva vežu nježne uspomene za Njemačku.

“S tri godine počeo sam učiti njemački jezik. Tada smo, za vrijeme vojne diktature, majka, otac i ja, krišom, ispod dekice, slušali emisije na postaji Deutsche Welle. To nam je bio bijeg u slobodu”, ispričao je Yanis Varoufakis.

Otkrio je i da je tijekom svih sedam godina vojne hunte svako ljeto provodio u južnoj Njemačkoj i Austriji, što je bio “kratak bijeg od diktature”.

Podsjetimo, Yanis Varoufakis na sebe je navukao ogorčenost prema Grcima, ponajprije Nijemaca, a zatim i drugih iz Europe, zbog svoje tvrdoglave i Zapadu nerazumljive politike.     

>> Varoufakisu Atena sudi za veleizdaju?

Komentara 6

Avatar Štilcovana_Katabolcna
Štilcovana_Katabolcna
22:02 30.07.2015.

Izgleda da niti ti, a ni tvoji roditelji, nemate pameti ni zere.

ZI
zimerman
21:38 30.07.2015.

Bolje bi mu bilo da je kreno maminim putem

Avatar Lutkica
Lutkica
14:13 31.07.2015.

pa nije ni čudno da se od ekstremne desničarke i ekstremnog ljevičara rodio anarhist ahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije