Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Vargi oduzeta imovina koju je stekao dilanjem droge

03.11.2008.
u 14:30

Bez gotovo cjelokupne imovine vrijedne 4,738.124 kune – riječ je o pet stanova, jednome poslovnom prostoru i jednom zemljištu na njegovo ime te pet stanova na suprugino ime – ostao je Ivan Varga na temelju nepravomoćne presude zagrebačkoga Županijskog suda.

Dobio i osam godina
Vijeće, kojim je predsjedao sudac Ivan Turudić, osim što mu je nepravomoćno oduzelo imovinu koju je, prema optužnici, stekao na nezakonit način, odnosno kupio ju je novcem zarađenim od trgovine drogom, oduzelo mu je još 2,883.035 kuna zarađenih na drogi te ga je napravomoćno osudilo na osam godina zatvora. Varga je tako ostao bez ukupno 7,5 milijuna kuna u nekretninama i novcu, a ta je presuda, kojom je oduzeta imovina stečena na nezakonit način, među rijetkima u nas.

Kriminalcima će plijeniti imovinu

Imovina se i dosad mogla oduzeti, ali je to bilo rijetko 

Saborski klubovi podupiru mjere protiv korupcije i organiziranog kriminala

Osim Varge, po USKOK-ovoj optužnici, sudilo se još 21 osobi zbog zloporabe droge, a svi su nepravomoćno osuđeni na zatvorske kazne u rasponu od godinu i pol do devet godina zatvora. Vijeće suca Turudića jučer je tako 22 optužena, od kojih se sedmorici sudilo u odsutnosti, nepravomoćno osudilo na ukupno 80 godina zatvora. Najveću kaznu dobio je nesuđeni pokajnik Željko Tenodi, koji je nepravomoćno osuđen na devet godina zatvora, a oduzeto mu je 134.430 kuna.

Nakon Varge, najviše je oduzeto Svetislavu Damnjanoviću – tri milijuna kuna, a on je pak nepravomoćno osuđen na sedam godina zatvora.

Prema optužnici, Varga i ostali terete se da su od početka 2003. do kraja 2005. kupili, prevezli i prodali najmanje 2892 kilograma marihuane vrijedne najmanje 7,8 milijuna funta, pri čemu su prodajom te droge zaradili najmanje 1,5 milijuna eura, odnosno oko 11,3 milijuna kuna.

Otkriveni su u međunarodnoj akciji, a dio droge, točnije 422 kilograma marihuane, zaplijenjen je u britanskoj luci Dover.

Priznao djelo
Nadalje, Tenodi i još osmorica terete se da su u istom vremenskom razdoblju kupili, prevezli i prodali najmanje 280 kilograma marihuane, vrijedne 980.000 eura te neutvrđenu količinu hašiša, pri čemu su zaradili najmanje 1,1 milijun kuna. Pri kontroli u Doveru od njih je oduzeto 46,5 kilograma marihuane i 44,4 kilograma heroina. U obrazloženju presude sudac Turudić je kazao da su svi optuženi priznali djelo iako ne u količinama za koje se terete te da je vijeće uvjereno da su oni to i počinili, na temelju mjera tajnog praćenja i snimanja.

– Vašoj obrani, Varga, ovo vijeće nije vjerovalo jer vi ste tvrdili da ste tri godine u tim poslovima s drogom gubili novac. Ne znam je li to altruizam, dostavljati drogu krajnjim korisnicima usprkos svojim novčanim gubicima?! Usporedo s tim gubicima, vi ste kupovali silne nekretnine. Ključno u cijeloj priči jest da ste svi priznali djelo i da je svaki od vas vozača znao što u tim kamionima vozi – kazao je u obrazloženju sudac Turudić.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije