Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jedinstvena svjetska priznanja

Varaždinskom bučinom ulju tri zlatne medalje u Bruxellesu

Varaždinskom bučinom ulju tri zlatne medalje
Varaždinska županija
21.04.2021.
u 21:50

Zlata su osvojili OPG Kolenko iz Nedeljanca, OPG Kurtek iz Šemovca i OPG Vidaček iz Seljanca

Varaždinsko bučino ulje je na 60. svjetskom natjecanju u kvaliteti prehrambenih proizvoda Monde Selection u Bruxellesu osvojilo čak tri zlatne medalje za kvalitetu. Zlata su osvojili OPG Kolenko iz Nedeljanca, OPG Kurtek iz Šemovca i OPG Vidaček iz Seljanca.

Ocjenjivali i kuhari

Ocjenjivačku komisiju čine vrhunski stručnjaci, kuhari s Michelinovim zvjezdicama, članovi francuske kulinarske akademije Académie culinaire de France, članovi zajednice kuhara Euro-Toque i drugih prestižnih organizacija, koji su uz okuse pohvalili i neprozirnu bocu, posebno dizajniranu kako bi se ulje zaštitilo od štetnog utjecaja svjetla.

– Hrvatska je s razlogom poznata po svojem kulinarstvu i autohtonim prehrambenim proizvodima, ali nijedan nije doživio ovakva jedinstvena svjetska priznanja. Varaždinsko bučino ulje jedino je na svjetskoj razini, u konkurenciji više od 3100 proizvoda iz od 90 zemalja na natjecanju Monde Selection osvojilo zlatne medalje za kvalitetu. Još prošle godine Županija je poslala dva uzorka u Bruxelles i dobili smo dvije zlatne medalje, a vrhunska kvaliteta sada je potvrđena s nove tri zlatne medalje. U Hrvatskoj ne postoji nijedan drugi proizvod koji je na prestižnom natjecanju u Bruxellesu ostvario ovakva priznanja – rekao je župan Radimir Čačić. Komisija je ocjenjivala po 25 različitih parametara.

Zaštićeno u Hrvatskoj

– Poljoprivredom se bavimo posljednjih 15 godina, a težimo kvaliteti, prepoznatljivosti i jedinstvenosti na tržištu. Obrađujemo 35 hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega je trenutačno pod tikvama deset hektara. U posljednje smo tri godine zbog sve veće potražnje na tržištu udvostručili proizvodnju tikvi i bučinog ulja. Ova zlatna medalja velik nam je o priznanje i poticaj da nastavimo ovim putom – rekao je Vladimir Kurtek iz Šemovca.

Branko Vidaček i njegova supruga na svojem se OPG-u u Seljancu uzgojem tikvi i proizvodnjom bučinog ulja bave već 20 godina. Vjeruju da će medalje potaknuti potražnju za bučinim uljem, čiju proizvodnju posljednjih godina povećavaju.

– Obrađujemo 3,5 hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega se na tikve odnosi 2,5 hektara. Sretni smo što smo nakon dva desetljeća bavljenja poljoprivredom primili zlatnu medalju na prestižnoj izložbi Monde Selection, to nam puno znači i daje nam još veću motivaciju za dalje – kazao je Stjepan Kolenko iz Nedeljanca, koji se poljoprivredom bavi 20 godina. Prema riječima članova žirija, ulje OPG-a Kolenko izrazito je ukusno bučino ulje s mirisnim prženim notama, ulje OPG-a Kurtek ima “ljupke arome lješnjaka”, a OPG Vidaček izradio je ukusno ulje naglašenog prženog okusa. Varaždinsko ulje prvo je bučino ulje zaštićeno u Hrvatskoj, čemu je velik doprinos dala udruga koja razvija nove tehnologije proizvodnje.

VIDEO Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

Komentara 1

ŠN
šnajderica
22:33 21.04.2021.

čestitke Obiteljima koji su upornošću i vještinom postigli vrhunski proizvod . bučino ulje je vrijedan dodatak u mnogim jelima , naročito u šalatama na bazi grahorica i s domačim mlincima ... bravo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije