Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREPUŠTEN SAM SEBI

Varaždinski student: 'Zaglavio sam u Bariju i ne znam kako kući'

Varaždinski student Matija Meštrić u Italiji je u sklopu Erasmusa, danima pokušava dobiti veleposlanstvo RH:
Foto: Privatna arhiva
1/21
11.03.2020.
u 20:56

Varaždinski student Matija Meštrić u Italiji je u sklopu Erasmusa, danima pokušava dobiti veleposlanstvo RH:

Kako se sada iz Italije vratiti kući u Hrvatsku? Varaždinski student Matija Meštrić, trenutačno u talijanskom gradu Bariju u okviru programa Erasmus, danima je pokušavao dobiti bilo kakvu informaciju o tome što mu je činiti. U akciju se uključio i njegov otac. Kontaktirali su s počasnim konzulatom u Bariju i neprestano nazivali Veleposlanstvo RH u Rimu, no odgovora nije bilo. Iz veleposlanstva pak kažu da redovito odgovaraju na sve upite.

Konzulat zaključan

Početak semestra na Likovnoj akademiji u Bariju nije dobro počeo. Nastava je najprije odgođena do 10. ožujka, no kad je postalo jasno da se virus koji je u prvom mahu zahvatio sjever Italije širi i na ostale dijelove, odgođena je do daljnjeg. Matija, student 1. godine diplomskog slikarskog studija na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, u početku je strpljivo čekao razvoj situacije, no onda je postalo besmisleno ostajati i dalje u Italiji. Zatvoren je u stanu, a šanse da će se situacija smiriti je nikakva.

VIDEO Pitali smo građane koliko se pridržavaju mjera protiv koronavirusa i treba li ih postrožiti

– Slikam, gledam vijesti i čekam – kaže. Kad je cijela Italija pretvorena u crvenu zonu, zavladala je panika, a ljudi navalili na dućane. Nije ostalo ničega. Danas je ipak bolje – dodaje. Jedini je hrvatski student u Bariju, no sličnih primjera – doduše ne toliko ekstremnih jer te zemlje zasad nisu u poziciji kao Italija – nalaze se i njegov kolege u Austriji i Grčkoj, gdje je također otkazana nastava na fakultetima.

Prvotni plan bio je da Matija danas vlakom otputuje do Ancone te potom trajektom u Split, a onda u dvotjednu izolaciju, kako je propisano. No plan je propao kad je linija ukinuta. Drugih opcija i nema – eventualno riskirati i krenuti vlakom prema sjeveru Italije uz rizik zaraze ili toga da na putu negdje zapne i ne može dalje.

– Prvo sam se obratio konzulatu u Bariju, poslao sam im mail, no kad ni drugog dana nisam dobio odgovor, jednostavno sam otišao na njihovu lokaciju. Stambena zgrada s mnoštvom stanova i sve zaključano – govori.

Razlog je tomu to što je hrvatski konzulat u Bariju počasni, a oni djeluju ili iz privatnih stanova ili ureda počasnih konzula.

Pogledajte i galeriju: Kontrola zdravlja putnika na granici između Slovenije i Italije

Varaždinski student Matija Meštrić u Italiji je u sklopu Erasmusa, danima pokušava dobiti veleposlanstvo RH:
1/6

 

– To mi je jasno, ali zar mi nisu mogli odgovoriti na mail i uputiti me kamo dalje. Nije me strah, ali nije ugodan osjećaj biti ovako prepušten sam sebi, bez ikakvih informacija od onih koji bi nam trebali pomagati – govori.

Druga instancija bila je veleposlanstvo u Rimu koji vodi veleposlanik Jasen Mesić. Kako nam kaže, njegov otac te koordinatorica Erasmus programa iz Zagreba satima su zvali brojeve telefona na web stranici.

‘Odgovaramo na pozive’

– Nitko se nije javljao. Ili bi zvonili ili bi se javljala automatska sekretarica – objašnjava njegov otac koji je spreman osobno otići po sina.

Kontaktirao je i sa stožerom za civilnu zaštitu, oni su mu objasnili kako pripremiti automobil za put, no informacije o tome hoće li moći ući u Sloveniju nije imao. Tad se obratio Večernjem listu. Odmah nakon našeg upita, nazvali su Matijina oca i najavili da će mu dostaviti formular koji jamči slobodu kretanja po Italiji. Kako će prijeći granicu sa Slovenijom, to su još morali provjeriti. Tad je dobio i kontakte s naputkom da im se javi ako bude problema.

FOTO Koronavirus u Italiji

Varaždinski student Matija Meštrić u Italiji je u sklopu Erasmusa, danima pokušava dobiti veleposlanstvo RH:
1/20

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova jučer su službeno kazali kako “veleposlanstvo Republike Hrvatske odgovara na pozive stranaka na fiksne linije i na dežurni mobitel koji je u funkciji 24 sata na dan”. Usto, na raspolaganju je i konzul Stjepan Ribić u Milanu. 

>> Tema: Koronavirus

Ključne riječi

Komentara 15

GO
gordana93
21:41 11.03.2020.

crni humor ali dobar,nazalost na taj nacin ce najbrze stici i sigurno ga nitko nece nista pitati

RE
reckakultura
21:25 11.03.2020.

Baci sve dokumente, nek te ko migranta vrate u Libiju, onda pješice preko Egipta, Gaze, Izraela do Sirije, tamo se skompaj s ekipom, pa zajedno to Turske do Grčke, pa preko Makedonije, Srbije i BiH pješice do Hrvatske. Najsigurnije i najbrže.

NA
najljepšiji
22:54 11.03.2020.

Konzul radi dan prije Badnjaka, između 11:17 i 11:29h.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije