Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nedostatak zaliha krvi

Varaždinska bolnica uputila apel dobrovoljnim darivateljima: Situacija je ozbiljna!

Ivica Beti
03.02.2022.
u 15:19

Prošloga tjedna propale su dvije akcije dobrovoljnog darivanja krvi u školama zbog prelaska na online nastavu, što je, kažu u bolnici, rezultiralo i značajno smanjenim zalihama krvi.

Opća bolnica Varaždin je zbog nedostatka zaliha krvi uputila poziv darivateljima. Voditeljica Odjela za transfuzijsku medicinu Gordana Jaklin upozorava da je situacija ozbiljna.

- Ovog trenutka su kritične krvne grupe A pozitivna, 0 pozitivna, A negativna i 0 negativna, nešto smanjene su i zalihe B negativne krvi, a donekle smo snabdjeveni s B i AB. Danas se na poziv odazvao veći broj darivatelja i nadam se da će se u odazvati i u narednim danima te da ćemo uspjeti popuniti zalihe krvi koje nam, nažalost, nedostaju zbog ove situacije u kojoj smo se našli, epidemije koronavirusa – rekla je Jaklin.

Prošloga tjedna propale su dvije akcije dobrovoljnog darivanja krvi u školama zbog prelaska na online nastavu, što je, kažu u bolnici, rezultiralo i značajno smanjenim zalihama krvi.

S obzirom na epidemiju, ukoliko je darivatelj nedavno prebolio Covid-19, krv može darivati 15 dana nakon zadnjih simptoma. Jednako tako, zdravi darivatelji moraju proći trijažu, a Covid potvrda nije nužna. Uz to, ukoliko je darivatelj primio cjepivo, mora proći najmanje 48 sati prije darivanja.

Dobrovoljni darivatelji krv mogu dati na Odjelu za transfuzijsku medicinu OB Varaždin svakim radnim danom - srijedom i četvrtkom od 7.30 do 13 sati, a ostale dane od 7.30 do 10 sati. Zbog smanjenih zaliha u petak će se raditi produženo do 13 sati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije