Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čiji su cjevovodi?

Varaždinci ne mogu do jeftinijeg interneta i telefona

'varazdin/medjimurje, 10.03.2010., varazdin, ilustracija, priprema kablova za mijenjanje starih internet i telefon kablova Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
'Marko Jurinec/PIXSELL'
14.03.2010.
u 15:20

Deutsche Telekom smatra da je kupovinom HT-a kupio i DTK-mrežu pa drugima skupo naplaćuje svaki njezin metar, no izgradili su je građani

Tražim od saborskih zastupnika iz Varaždina da Vladi RH postave pitanje kad će konačno s T-HT-om regulirati pravo vlasništva nad DTK-mrežom. Bez toga nema liberalizacije telekomunikacijskih usluga u fiksnoj mreži. Imamo jedan od najskupljih interneta u Europi po megabitu, zato što drugi operateri T-HT-u moraju plaćati višestruko skuplju naknadu za korištenje sustava cijevi za kablove – zatražio je Ivan Jenkač, varaždinski gradski vijećnik. Zahtjev je upućen Ivanu Čehoku i Zlatku Horvatu, koji osim što vode grad, sjede u Saboru.

Pitanje DTK-mreže (distributivna telekomunikacijska kanalizacija) vuče se već godinama, otkako je njemački Deutsche Telekom kupio Hrvatski Telekom. DTK-mreža jest sustav cijevi u zemlji kroz koje prolaze kablovi za telefon, internet, MAX TV...

– Neki tvrde da je Deutsche Telekomu prodana samo oprema i kablovi, ali ne i sustav cijevi, a oni smatraju da je sve njihovo. Građani smatraju da te cijevi moraju biti u vlasništvu gradova i općina. Godinama se to ne rješava, čekamo državu – objašnjava Bojan Lukman iz Upravnog odjela za komunalni sustav grada Varaždina. Do rješenja, DTK-mrežom upravlja T-HT, iz čega, smatraju mnogi, proizlazi njegov monopolistički položaj.

Naime, DTK-om je pokriven čitav grad i sva prigradska naselja. T-HT-ovi proizvodi dostupni su stoga svuda, dok ostale tvrtke (Optima, Metronet, Magić...) T-HT-u moraju platiti korištenje svakog metra cijevi te u nju staviti svoj kabel, ili kopati i postavljati vlastiti sustav cijevi.

– Pod izlikom da održava DTK-mrežu, drugi T-HT-u plaćaju višestruko veće naknade pa ne mogu ni ponuditi mnogo jeftiniji telefon ili internet niti pokriti čitavo područje – kaže Ivan Jenkač.

– Htjeli bismo da DTK-mrežom upravlja Grad, da bude javno dobro, kako bi je svi mogli koristiti pod istim uvjetima – dodaje Lukman.

U pat situaciji, na snazi je ugovor T-HT-a i grada Varaždina. T-HT gradu Varaždinu godišnje plaća naknadu za korištenje zemljišta kud prolazi mreža, koja ga stoji višestruko manje od naknade koju naplaćuje drugima za metar cijevi. T-HT-u nije dozvoljeno upisivanje kao vlasnika na gruntovnici, ali i grad, dok država ne riješi zavrzlamu, ne prejudicira tko je vlasnik DTK mreže.

- Grad Varaždin i dalje polaže pravo na DTK-mrežu. Treba to riješiti – kratki je komentar gradonačelnika Ivana Čehoka na inicijativu.

Spomenimo da je mreža za bivše Jugoslavije građena iz samodoprinosa građana i fondova. Država treba odlučiti je li DTK-mreža bila u pretvorbenoj bilanci ili nije.

Ključne riječi

Komentara 4

IZ
izbrisan
11:30 15.03.2010.

Nije to slucaj samo u Varazdinu.Pa svuda su gradjani placali ucesce za izgradnju mreze.Ne samo za telefone,ista je situacija sa elektricnim ,plinskim i vodovodnim mrezama. Ali nasli se glupani,pa prodali sve,ili iz neznanja,ali prije iz vlastitog interesa.

KR
krka
11:53 15.03.2010.

Što je tu, je. Nemojmo se zavaravati da i lokalna samouprava neće to naplačivati, samo kada se i ozakoni vlašništvo.Poznavajuči Čehoka i likove može se očekivati da budu i skuplji od Telekoma. Poradi istine dijelim mišljenje da bi građani trebali imati i vlasnički udjel u mrežama i instalacijama jer sam i ja kao i drugi to sve morao platiti. Potpuno je isto i sa plinskim mrežama za koje smo plačali samodoprinose, pak i ceste... Ideja nije loša, ali neostvariva. Pitam se također koliko će gradovi naplačivati održavanje tih instalcija, kao i odakle novac za nove mreže i instalacje, pošto iste vrlo brzo zastarjevaju i ne zadovoljavaju kriterije za česte nadogradnje i uvođenje novih usluga???

MO
mocnitikut
13:13 15.03.2010.

Pitajte \'\'poštenjaka\'\' i silnog \'\'stručnjaka\'\' Mudrinića čija je DTK mreža!!! On koji je prodao nešto što su ljudi krvavo sticali, sada je tamo direktor i svima soli pamet! Lopovski kradeze!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije