Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPTUŽUJEMO Otpušteni radnici okrivljuju direktora riječke Dira gradnje za malverzacije

Vara radnike i državu, a policija prikriva dokaze

26.01.2009.
u 17:27

Cilj mi je da zaustavimo gospodarski kriminal u Rijeci - rekao je Ante Tomić, donedavni djelatnik riječke Dira gradnja. - Ljudi u našem poduzeću rade na crno, a kada se to prijavi, direktor dobije informaciju da će na teren izaći inspekcija pa makne neprijavljene radniek s terena.

Ja sam otkaz dobio samo jer sam član sindikata. U subotu je direktor Lucijan Diracca prijetio silom i psovao radnike govoreći im da svi koji su članovi sindikata odmah mogu po svoje radne knjižice. A otkaz nam je uručen pod izlikom da smo tehnološki višak - dodao je Tomić.

Doma, a na terenu
Priča o Dira gradnji podigla je sindikate na noge.

- Radnici su dobili otkaze samo jer su članovi sindikata. Njihova prava na udruživanje i učlanjivanje u sindikat jamčena su im Zakonom o radu. A oni su zbog toga dobili otkaze bez kriterija i obrazloženja, čime su prekršene sve konvencije i sva prava. Nepojmljivo za 21. stoljeće! - kazao je Ivica Blažević iz Sindikata graditeljstva Hrvatske govoreći jučer novinarima o šikaniranju i mobbingu nad građevinarima u Dira gradnji.

Radnici Dira gradnju optužuju i za brojne nezakonitosti u poslovanju. Plaće im sada kasne već više od dva mjeseca, a valjanog obrazloženja nema. Osim toga, najveći se skandal veže uz nelegalno isplaćivanje dijela plaće. Radnicima se u platnu listu piše samo manji dio odrađenih radnih sati, a vlasnik Dira gradnje dio plaće isplaćuje kao naknadu za terenski rad iako radnici rade u blizini firme. Na to se naime ne obračunava porez na isti način kao za plaću pa je pritom, osim radnika, zakinuta i država.

Oduzeli platnu listu
Priča epilog dobiva navodnim uključivanjem policije u spor između radnika i uprave tvrtke. Tomić optužuje policiju da mu je, za vrijeme dok ga je poslodavac pokušao natjerati da potpiše otkaz, oduzela jednu platnu listu na kojoj se jasno vidi da je dio plaće obračunat kao nepostojeći terenski rad.

Navodno dva policajca pritom mu nisu htjela pokazati broj značke. Ipak, jedna takva platna lista je sačuvana, a kao dokaz za novinare priložio ju je strojar Jasmin Omerović. Njemu je za studeni, posljednju plaću koju su radnici dobili, prijavljena svota od 3619 kuna, a kao terenski dodatak prikazan je iznos od 1360 kuna.

Pravni savjetnik sindikata Kristijan Plazović najavljuje pravne korake.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije