Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaduženje

Vanjski dug u godinu dana pao gotovo milijardu eura

Zdravko Marić
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/2
07.01.2019.
u 08:17

Posljednji dostupan podatak o javnom dugu pokazao je blagi rast, a on će se nastaviti s obzirom na to da je na samom kraju godine država podmirila 2,5 milijardi kuna Uljanikovih dugova

Bruto inozemni dug Hrvatske u rujnu prošle godine iznosio je 38,7 milijardi eura. Na mjesečnoj razini nije pao, dapače porastao je za stotinjak milijuna eura, ali je u odnosu na godinu prije manji za gotovo milijardu eura. Drugim riječima, zaduženje je manje za 2,5 posto.

Smanjenje inozemnog duga bilježi se od prosinca 2015. godine otkad smo se razdužili više od 10 milijardi eura. Naime, u ljeto 2015. vanjski dug iznosio je 49,3 milijarde eura. Pad je posljedica razduženja svih sektora, ali ponajviše razduživanja građanstva. Inače, vanjski dug uključuje zaduženja banaka, građana, tvrtki i opće države, kao i središnje banke.

Najveći udio duga teret je države koja je u inozemstvu posudila 13,7 milijardi eura. Taj se dio nije smanjivao posljednjih nekoliko mjeseci. U posljednjih godinu dana zato su građani i poduzetnici svoj dug smanjili za 688 milijuna eura. Taj podatak ne čudi jer su na domaćem tržištu sve popularniji kunski stambeni krediti pa se nova zaduženja uglavnom ugovaraju u domaćoj valuti. Građani i tvrtke tako su u stranim valutama dužni još 13,5 milijardi eura

- Ostvareni gospodarski rast u trećem tromjesečju podržavao je nastavak smanjenja udjela bruto inozemnog duga u BDP-u koji se u promatranom razdoblju našao na razini od 76,2 posto - istaknuli su analitičari RBA podsjećajući da je udio vanjskog duga krajem rujna 2017.godine iznosio 81,8 posto.

Posljednji dostupan podatak o javnom dugu pokazao je blagi rast, a on će se nastaviti s obzirom na to da je na samom kraju godine država podmirila 2,5 milijardi kuna Uljanikovih dugova. Ipak, analitičari očekuju da će se udio javnog duga u BDP-u ipak smanjivati s obzirom na to da je rast gospodarstva brži od rasta javnog duga. Ministar financija Zdravko Marić već je počeo razgovore o refinanciranju dvije velike obveznice koje na naplatu dolaze tek u studenom ove godine.

Riječ je o transakcijama na koje je Hrvatska plaćala kamatu od 6,7 posto, odnosno 5,75 posto, a očekuju se značajne uštede na kamatama nakon refinanciranja koje će se realizirati, izgledno je, uz kamatu manju od tri posto

>> Pogledajte reakciju guvernera Vujčića nakon uglednog priznanja

 

Komentara 11

PR
Princeza
09:54 07.01.2019.

Svaka cast najbolji ministre Maricu. Najbolji si.👏❤️

SU
suvaja
16:00 07.01.2019.

Vanjski dug unutarnji dug blokirani dugovi autocesta zdravstva dugovi gradova opcina = kao grcka smo....naric je optimist bez pokrica. ...zasto se ljudi masovno iseljavaju iz hrvatske....to je pitanje.

TR
TrvtkoKomadina01
16:40 07.01.2019.

Sa kukulele gamadi danas bi dug bio znatno preko 100 % BDP-a . kukulele gamad je na početku mandata nasljedila dug od 43,9 % BDP-a i ta gamad na čelu sa slučajnim bitangom ga je povećalda za manje od 4 godine na 86,4% BDP-a. Plenkovićeva vlada sa ministrom Marićem smanjila dug ispod 75 % BDP-a

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije