Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Migrantsko pitanje

Vanjska granica Unije štitit će se i policijski nadzirati

Solidarnost i zaštita vanjskih granica idu zajedno. Ne može se govoriti da stvaramo ‘tvrđavu Europu’, rekao je Juncker, koji je s Kurzom održao konferenciju za novinare
Foto: Reuters/PIXSELL
07.07.2018.
u 07:15

U rujnu očekujte vrlo konkretne prijedloge o pretvaranju agencije Frontex u stvarnu europsku graničnu stražu, kaže izvor iz EU

Gledajte, stvar je vrlo jednostavna – rekao nam je jučer u Beču visoki dužnosnik EU nakon što je upravo završio zajednički sastanak austrijske vlade i kolegija Europske komisije kojim je označen službeni početak austrijskog predsjedanja Vijećem EU.

I nastavio: – U prvoj fazi migrantske krize, vrata Europe bila su provaljena. Sada smo u fazi u kojoj će vanjska granica EU morati biti štićena i policijski nadzirana. Jer, sada postoji jedna točka u kojoj se spajaju sve različite škole mišljenja o migrantskoj krizi, a to je da vanjska granica EU mora biti zaštićena. Europska komisija osjeća se osnaženo nakon zaključaka Europskog vijeća prošloga tjedna, i u rujnu očekujte vrlo konkretne prijedloge o pretvaranju agencije Frontex u stvarnu europsku graničnu stražu – dodao je taj izvor iz EU, govoreći pod uvjetom anonimnosti.

To je, u kratkim crtama, suština zaokreta koji se dogodio u posljednjih desetak dana, od Europskog vijeća u Bruxellesu do jučerašnjeg sastanka u Beču. Hrvatska je snažno lobirala da se u zaključke Europskog vijeća ubaci i plan jačanja kapaciteta graničnih policija zemalja jugoistočne Europe koje su izvan EU, a naš sugovornik jučer je potvrdio da će Komisijin prijedlog sadržavati i detalje o jačanju prisutnosti Frontexa (tj. buduće europske granične straže) u zemljama zapadnog Balkana.

– Frontex je već ondje prisutan, ali da, jačanje vanjskih granica EU podrazumijeva i taj segment pomaganja državama zapadnog Balkana u jačanju njihovih kapaciteta – rekao je. Ipak, zbog činjenice da je balkanska ruta zatvorena i, barem zasad, puno mirnija od srednjomediteranske rute, fokus razmišljanja u EU sada je na teritorijalnim vodama država članica u Sredozemnom moru u kojima počinje vanjska granica EU.

Europa nikad neće tjerati ljude sa svojih obala tako da ih izlaže opasnosti. To je nezakonito prema međunarodnom pravu. Ali mi možemo štititi svoje vanjske granice i bez toga – objašnjava izvor, upućen u razgovore na najvišoj razini u EU. Kako će to raditi, ostaje vidjeti. Jedna od novih ideja je stvaranje platformi izvan EU za iskrcavanje spašenih (i vraćenih) ilegalnih migranata sa Sredozemnog mora. Još se ne znaju detalji o provedbi te ideje u praksi.

– Rano je za detalje. No, reći ću samo ovo. Hoće li to biti jednostavno? Neće. Hoće li se to morati učiniti? Hoće – kaže naš sugovornik.

Da su sve ove teze zaista dio novog razmišljanja o migracijama i azilu u EU, potvrdili su i predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker i austrijski kancelar Sebastian Kurz.

– Solidarnost i zaštita vanjskih granica idu zajedno. Ne može se govoriti da stvaramo “tvrđavu Europu” – rekao je Juncker. A Kurz je otvoreno ustvrdio da je EU o odnosu prema navali ilegalnih migranata dosad bio “na pogrešnom putu”.

Migranti u Bihaću:

Solidarnost i zaštita vanjskih granica idu zajedno. Ne može se govoriti da stvaramo ‘tvrđavu Europu’, rekao je Juncker, koji je s Kurzom održao konferenciju za novinare
1/10

Komentara 44

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
10:45 07.07.2018.

Ovdje baš paše ona Sanaderova " ne znaju bi li pišali ili kakili "

Avatar pendreck
pendreck
07:54 07.07.2018.

Bez panike , rjesit ce se i to.

AA
aabbcc
09:21 07.07.2018.

bolje da razvuku zicu nego policajce : )

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije